Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što žele osmaši

Ovo su najpopularnije srednje škole, a jedna gimnazija apsolutni je hit!

Oko 460 tisuća učenika danas se vraća u školske klupe
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.07.2022.
u 07:21

Onih koji se žele školovati za turističkog tehničara više je nego onih koji su se prijavili za ekonomske škole

Više od sedam osnovnoškolaca borilo se za jedno upisno mjesto u zagrebačkoj II. gimnaziji, pa ih je od 1175, koliko ih je prijavilo tu školu za upis, pravo upisa na kraju ostvarilo 157 učenika. Ti učenici imali su prosječno 79,96 bodova. Ipak, u odnosu na sve opće gimnazijske programe, ovogodišnja generacija osmaša pokazala je veće zanimanje za prirodoslovne gimnazijske programe.

Tako je zagrebačka I. gimnazija s prirodoslovno-matematičkim programom ove godine imala učenike koji su na upisu imali prosječnih 87,66 bodova, što znači da su upisivali učenike koji ne samo da su po ocjenama imali sve odlične nego su imali i jako puno dodatnih bodova. Tako se za 26 mjesta na tome smjeru spomenute škole borilo ukupno 224 učenika.

Slična je situacija bila i u XV. gimnaziji, gdje se za 215 upisnih mjesta borilo 652 učenika s prosječna 87,42 boda. Velika navala za matematički smjer bila je i u Gimnaziji Franje Petrića u Zadru, gdje se 181 učenik s prosječnih 79,97 bodova borio za 48 upisnih mjesta.

Među strukovnim školama najinteresantnija je bila Hotelijersko-turistička škola u Zagrebu, smjer hotelijersko-turistički tehničar. Tu je školu na listu prioriteta stavilo 177 učenika, no pravo upisa ostvarilo je njih 144 koji su tu školu upisivali s visoka 70,93 boda. Štoviše, onih koji se žele školovati za turističkog tehničara više je nego onih koji su se prijavili za ekonomske škole.

Inače, ovogodišnja generacija maturanata bolja je od prošlogodišnje i to u engleskom, kemiji, psihologiji, povijesti i geografiji. Bolji su između ostalog, pokazali su to jučerašnji rezultati državne mature, i u matematici na višoj razini ispita, dok su u matematici na osnovnoj razini lošiji od prošlogodišnje generacije učenika. Opširnije o rezultatima pročitajte ovdje.

VIDEO Objavljeni rezultati mature: Evo kako su na ispitima prošli ovogodišnji maturanti

Komentara 6

ST
stefj
07:38 12.07.2022.

Hm, ova situacija samo pokazuje koliko to ocjenjivanje nema smisla, već treba uvesti nacionalne ispite i oni moraju biti jedini kriterij. Ne mora to biti prijemni ispit ili samo jedan na kraju godine, mogu to biti ispiti koji bi se pisali tijekom školovanja... Vidimo koliko su ocjene realne po zadnjem pismu supruge predsjednika i kako jedno pismo, ovisno tko ga napiše, mijenja prosjek preko noći...

Avatar Storm95.
Storm95.
12:03 12.07.2022.

Uporni, vrijedni i željni znanja, uopće ne moraju biti superodlikaši, doguraju daleko. Tako da, neš ti naziva škole. Inteligencija je u glavi, ne u školi.

DU
Deleted user
12:38 12.07.2022.

U jednom gradu postoji privatna gimnazija u koju bogati roditelji upisuju svoju dječicu koja ne vole , ne žele ili ne mogu učiti. I svi su uspješni učenici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije