Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVRNUTA SOL UZ JUDU

Što nam otkrivaju misteriji s poznatih slika Leonarda da Vincija

Foto: Wikipedia
1/5
12.09.2019.
u 09:58

Portret Isabelle koji je nedavno pronađen prema znanstvenicima pripada radovima Leonarda da Vincija...

Ove godine obilježena je 500. godišnjica smrti Leonarda da Vincija, jednog od najvećih umjetnika i mislilaca svih vremena. Njegova brojna remek-djela i dalje plijene pozornost stručnjaka i laika, a postoji nekoliko zanimljivih, manje poznatih detalja s njegovih slika za koje mnogi ne znaju.

Među Leonardovim je najvećim djelima Posljednja večera. Postoji legenda prema kojoj je ista osoba bila model za Isusa i Judu, ali nije poznato tko je ta osoba… Prema legendi, da Vinci je Isusa našao u koru crkve.

Također, još jedan zanimljiv detalj na ovoj slici je prevrnuta sol pokraj Jude. Moguće je da taj detalj predstavlja značenje da prosuta sol donosi nevolje jer slika prikazuje trenutak kad Isus kaže da će ga jedan izdati.

Foto: Wikimedia

Ako pak pažljivo pogledate sliku Salvator Mundi, vidjet ćete da je sfera u Isusovoj ruci transparentna. Međutim, Leonardo je trebao znati da se pozadina iza kristalne sfere ne može pojaviti na takav način. Pozadina je trebalo biti uvećana i izvan fokusa.

Foto: Photographer Croes, Rob C., Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief NL

Portret Isabelle d'Este, koji je nedavno pronađen, prema znanstvenicima pripada radovima Leonarda da Vincija. Na to upućuje pigment identičan onima koje je koristio umjetnik, kao i slika žene koja je nevjerojatno slična Mona Lizi.

Foto: Photographer Croes, Rob C., Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief NL

Dama s hermelinom prošla je kroz tehniku skeniranja i iznenadila znanstvenike činjenicom da nije uvijek bila takva. Prva verzija je bila bez rubova, a druga je predstavljala drugu životinju.

Foto: Photographer Croes, Rob C., Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief NL

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije