Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što predlaže

Ovo su demografske mjere predsjednice u 5 ključnih točaka

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
12.06.2018.
u 16:40

Provedba ovih mjera ima svoju cijenu, ali neprovedba je još skuplja: vodi nestanku Hrvatske

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je na Pantovčaku u prisutnosti savjetnika predstavila prijedlog mjera populacijske politike nakon što je Vlada odbila zajedničku sjednicu na gorući problem demografije.

Ključne mjere koje je predsjednica predložila nisu samo mjere obiteljske politike, nego i gospodarske, mjere useljavanja, mjere za rješavanje problema blokiranih građana i praktički ulaze u sve segmente društva i države te je za njih potrebna suradnja vlasti, opozicije, gospodarstvenika, ali prije svega i rebalans proračuna.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike
1/13

Predsjednica je jučer ponovno predložila da se osnuje zasebno ministarstvo demografske revitalizacije ili, ako to nije moguće, da potpredsjednik Vlade s užim timom suradnika radi na revitalizaciji zemlje te, treću varijantu, da se osnuje ured Vlade za demografsku revitalizaciju, a to potonje imao je Izrael.

Doprinos javnoj raspravi

– Ostati ravnodušan na činjenicu demografskog nestajanja Hrvatske značilo bi odustati od budućnosti. Provedba ovih mjera ima svoju cijenu, ali neprovedba ovih mjera ima još veću cijenu. Vodi nestanku hrvatske države i hrvatskog naroda u ne tako dalekoj budućnosti – kazala je predsjednica ponavljajući da je Hrvatska u izvanrednom demografskom stanju i da su mjere koje predlaže doprinos javnoj raspravi svih dionika društva i države. Demografija je, naglasila je, dio razvojne, a ne socijalne politike, zato ne treba čuditi što je ponovno predložila osnivanje zasebnog ministarstva za demografsku revitalizaciju, a što su ranije tražili i svi demografi. Upozorila je da Hrvatska danas ima manje od 4 milijuna stanovnika i kako će, prema projekcijama, do 2051. izgubiti 1,1 milijun stanovnika te da će tada broj mladih do 14 godina biti manji čak 41,9%, dok će se broj građana u radnoaktivnoj dobi uz ovakve trendove smanjiti za 36,5%, a broj starijih od 65 godina samo će se povećavati.

U toj je situaciji, jasno je, kazala je, neodrživ mirovinski sustav, a kamoli tržište rada. Zato je na pitanje o cijeni provedbe mjera uzvratila protupitanjem: “Koliko košta budućnost?”

A mjere populacijske politike koje je jučer predložila su gospodarske, mjere obiteljske politike, mjere useljavanja te mjere za rješavanje problema blokiranih građana. Kad je riječ o gospodarskim mjerama, navela je da je porezna reforma ključ svega, da treba smanjiti troškove rada i povećati neto plaće, zatim da treba reformirati javnu upravu da bude uslužni centar građanima i društvu umjesto da djeluje kao represivni aparat i provesti punu digitalizaciju javne uprave. Među gospodarskim mjerama, među ostalim, istakla je i da je nužno usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama modernog gospodarstva.

Naglasila je i da je ljudski kapital najvredniji kapital svakog društva i da to razvijena društva znaju. Što se tiče mjera obiteljske politike s pronatalitetnim učinkom, predložila je da se delimitiraju rodiljske i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci, da naknada za drugo i svako sljedeće dijete bude – 20 posto prosječne plaće, doplatak za svako dijete, da svako dijete ima pravo na vrtić te na produženi boravak i besplatni prijevoz u školu. Istakla je i važnost dostupnosti zdravstvene zaštite te obitelji prijateljskih poduzeća koja bi nudila dodatne mjere i olakšice za obitelji s djecom. Sva istraživanja, naglasila je, i kod nas i u svijetu pokazuju da obitelji žele imati veći broj djece, da nije problem u tome što žene ne žele rađati, a kod nas najčešće imaju jedno dijete zbog nerazmjera između želja i financijskih mogućnosti te otegotnih radnih okolnosti.

Loša opća klima

Među mjerama za useljavanje, koje će Hrvatskoj biti nužne, naglasila je da je nužno vratiti dio našeg iseljeništva, izmijeniti Zakon o hrvatskom državljanstvu kako bi ga dobili potomci treće i četvrte generacije naših iseljenika, ali i da je nužno ciljano useljavanje i drugih useljenika u skladu s potrebama našeg tržišta rada i onih koji će se najbrže integrirati u hrvatsko društvo. Među mjerama za rješavanje problema blokiranih navela je da ovršni postupak treba vratiti u nadležnost sudova i isključiti posrednike koji generiraju troškove, zatim ograničiti zatezne kamate da ne nadmašuju glavnicu, preispitati zakonitost, regulirati rad tvrtki za naplatu potraživanja, izmijeniti Zakon o stečaju potrošača, uvesti institut apsolutne zastare. Predsjednica je istakla da predloženim mjerama želi potaknuti javnu raspravu o žurnoj potrebi rješavanja demografskih problema jer dosadašnje parcijalne mjere nisu dovoljne.

Upozorila je da se od 2013. do 2017. godine iz Hrvatske iselilo 230.000 ljudi, a lani, prema procjenama struke i podacima zemalja u koje su se naši građani uselili, 80.000 ljudi. Uzroke iseljavanja, kazala je, treba tražiti u općoj društvenoj klimi, stanju gospodarstva, odnosno nezaposlenosti građana ili malim plaćama, neplaćanju prekovremenih sati, subjektivnim razlozima, problemu blokiranih građana.

1. Gospodarske mjere – Reforma javne uprave
Smanjiti troškove rada – povećanje neto plaća, reforma javne uprave tako da služi građanima i prestane biti represivni aparat, usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama privrede

2. Mjere obiteljske politike – 20% prosječne plaće za dijete
Delimitirati roditeljske naknade za drugih 6 mjeseci, naknada za drugo i svako sljedeće dijete – 20% prosječne plaće, vrtić za svako dijete, besplatan prijevoz za školarce...

3. Mjere useljavanja – Povratak našeg iseljeništva
Izmjene zakona tako da državljanstvo može dobiti 3. i 4. generacija iseljenika koja ne zna hrvatski jezik i useljavanje drugih sukladno potrebama tržišta rada

4. Mjere za blokirane – Isključiti iz postupka bilježnike
Ovršni postupak vratiti u nadležnost sudova, isključiti iz postupka javne bilježnike i Finu, ograničiti zatezne kamate da ne premašuju glavnicu, uvesti institut zastare

5. Ured za revitalizaciju – Izravan angažman Vlade
Osnovati Ministarstvo za demografsku revitalizaciju ili da potpredsjednik Vlade s užim timom radi na revitalizaciji ili osnovati Ured Vlade za revitalizaciju

Mladen Novosel, Savez samostalnih sindikata
Reforma državne uprave trebala bi podrazumijevati da je uprava dostupnija građanima. No, u državnoj upravi ima najviše političkog uhljebljivanja. Sama digitalizacija neminovna je, no ne može ona zamijeniti živog čovjeka.

Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a
Popis mjera koje predlaže predsjednica popis je lijepih želja osobe koja nema ni ovlasti, a ni odgovornosti za provedbu svih nabrojenih mjera. Ovo je dio predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović.

Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati
Reforma, digitalizacija državne uprave znači poboljšanje usluge, a ne mora značiti otkaze. No, suština svih mjera trebaju biti kvaliteta i stalnost posla te dobro plaćeni radnici. To će onda ljudima dati volju za stvaranje obitelji.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a
Jedina istinska demografska mjera dobro je plaćen posao, sve ostalo je prodavanje magle. Cilj nam je zaustaviti iseljavanje i potaknuti pronatalitetnu politiku, i jedino je SDP ponudio konkretne mjere o kojima se vladajući nisu izjasnili.

Komentara 60

TO
Tomisl
20:56 12.06.2018.

Koliko vidim u komentarima kao uvijek SVI protiv SVIH i SVEGA. Nigdje se uz malo truda i rada ne zivi tako dobro kao u nasoj lijepoj Domovini, a oni koje hoce otic , po volji im. Koga nema , i bez njega se moze i mora .Zivila Hrvatska !!!

ST
stefj
17:28 12.06.2018.

Svaka od tih mjera ima smisla, no nije ih moguće napraviti bez ozbiljnih rezova u državnom i javnom sektoru. I to ne otpuštati doktora, vatrogasce i sl, već uhljebe kojih ima itekako previše, od školstva do uprave, viška koliko hoćeš, ljudi koji ne znaju posao ili rade na izmišljenim poslovima, takvih ima na vagone. A kada treba nešto konkretno, onda nema nikoga tko može nešto napraviti... Pa u našim ministarstvima nisu sposobni dati niti statističke podatke, čak niti sirove, pa da ih zainteresirana strana obradi... Država je danas 75% svega, mora postati manje od 30%, proračun je isključivo uhljebničko-socijalni, a mora postati investicijski. Bez toga može se tu pisati koliko se želi, može se pretakati iz šupljeg u prazno i čarobirati porezima, no iz gov.a se ne može napraviti zlato, u kakav god celofan ga zamatali... I da, maknuti FINA-u i javne bilježnike iz duga, tj. maknuti državu i paradržavu iz duga. Dug i je takav najviše zahvaljujući tome. Tome još treba dodati da se ograniči cijena odvjetnika za te slučajeve i da se smanje zatezne kamate i odmah će lihvarima dug postati neinteresantan...

Avatar Ronin
Ronin
18:40 12.06.2018.

Pa i retardirane čimpanze već znaju šta bi trebalo napraviti ali kako i na koji način e to treba znati. Nikome se ne da praviti velike rezove i ugroziti fotelju pa idu sistemom guraj dokle ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije