Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković:

'Cijela ova priča je jedna konstrukcija, želi se naštetiti meni i drugima'

Andrej Plenković na 40. sjednici Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/3
05.09.2019.
u 18:55

Plenković smatra da je to nepotrebno pokretanje postupka na temelju svega što su Vlada i HDZ dostavili Povjerenstvu te je ocijenio kako nema razloga da se postupak pokreće niti da se pokreće na temelju članka 5, koji se odnosi na kršenje načela obnašanja dužnosti

Premijer Andrej Plenković očitovao se o pokrenutom postupku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog nedostavljene dokumentacije o putu u Helsinki te je ocijenio da je riječ o konstrukcijama i nepotrebnom pokretanju postupka na temelju svega što su mu Vlada i HDZ dostavili.

"Cijela ova priča je jedna konstrukcija koja ima jedini razlog i jedini cilj da učini političku i medijsku štetu meni ili drugim dužnosnicima protiv kojih je otvorena", rekao je predsjednik Vlade ispred Banskih dvora, dodajući da ga nije iznenadila odluka Povjerenstva.

Plenković smatra da je to nepotrebno pokretanje postupka na temelju svega što su Vlada i HDZ dostavili Povjerenstvu te je ocijenio kako nema razloga da se postupak pokreće niti da se pokreće na temelju članka 5, koji se odnosi na kršenje načela obnašanja dužnosti.

Objasnio je da kao predsjednik Vlade odlučuje o korištenju Vladina zrakoplova na temelju odluka koje na kraju donosi predstojnik Ureda, te da odlučuje o sastavu ljudi koji se koriste tim zrakoplovom.

Vladin zrakoplov korišten je, ističe, jer su u Finsku išli službeno na sastanak s finskim kolegom te na kongres Europske pučke stranke. Troškove hotela i dnevnice za sve osobe na putovanju snosi HDZ, istaknuo je Plenković.

"Sve to što ja govorim je vrlo temeljito, jasno objašnjeno u korespodenciji prema Povjerenstvu, i to je ono što je istina, bitno i činjenično točno. Sve drugo je nepotrebna konstrukcija", dodao je.

Jedini efekt ovoga, ocijenio je Plenković, bit će da se o tome malo razgovara, napiše koji članak, naslovnica i prilog.

Novinari su na uvid dobili Vladino izvješće sa službenog putovanja, nalog za službeno putovanje te putni račun u kojima piše da se premijer odrekao dnevnica, da smještaj nije platila Vlada te da je trošak za Vladu iznosio nula kuna.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića zato što tijela u kojima obnašaju dužnosti nisu dostavila potrebnu dokumentaciju (putne naloge i račune) vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenome prošle godine.

VIDEO Ursula Von der Leyen i Andrej Plenković

Komentara 45

DU
Deleted user
17:53 05.09.2019.

Predsjednica Povjerenstva Teta Violeta.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
18:11 05.09.2019.

Isti zrakoplov letio je u Istambul po Milanovicevu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusic samo da nemora deset sati cekati na redovni zrakoplov iako je imala vremena na pretek, Milanovicevo "povjerenstvo sutilo. Vidi se o cijem i kakvom "povjerenstvu se ovdjee radi, Pametnom dosta !

MA
malasandra
19:06 05.09.2019.

da je privatan put, valjda bi vodio sa sobom zenu i djecu, a ne reinera i žalac:)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije