Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pehistica

Ovo remek-djelo platila je 40 kuna na buvljaku, ali mora ga vratiti u muzej odakle je ukradeno

Slika Renoir
Foto: Wikimedia Commons
11.01.2014.
u 12:38

Renoirovu sliku iz 1879. žena je u Virginiji kupila na buvljaku za 7 dolara, no ispostavilo se da je djelo nestalo iz muzeja u Baltimoreu 1951. i sudski je odlučeno da mora biti vraćenu u tu ustanovu

Slika francuskog impresionista Augustea Renoira, Krajolik na obalama Seine, koju je nepoznata žena kupila na buvljaku u američkoj državi Virginia 2012. za samo sedam dolara, morat će biti vraćena u muzej u Baltimoreu, piše CNN, objavljući da je tako presudio američki sud.

Neveliko djelo, formata 12,5x22,5 centimetara, Renoir stvorio 1879. godine za, nagađa se, svoju ljubavnicu, a nakon toga prolazila je kroz razne ruke, od pariških galerija do Muzeja umjetnosti u Baltimoreu, odakle je 1951. i ukradena.

I gotovo 60 godina nije se znalo gdje je slavna slika, dok se nije "iznenada" pojavila na provincijskom sajmu, a ženu koja ju je uočila zapravo je privukla kutija u kojoj se slika nalazila. Kutiju, u kojoj je osim remek djela bila i neka plastična lutkica i plastična krava, kupila je za sitniš, 7 dolara, da bi potom sliku odnijela u aukcijsku kuću u gradu Alexandria, na procjenu vrijednosti. Ondje su stručnjaci pretpostavili da bi se moglo raditi o originalnom Renoiru, a dodatna je ekspertiza u Washingtonu to i potvrdila, te je slika procijenjena na vrijednost između 75.000 i 100.000 dolara.

- Život je pun obrata, uspona i padova, različitih anegdota - rekli su iz Muzeja umjetnosti u Baltimoreu, ushićeni zbog "otkrića" i povratka slike koja je bila dio njihova postava, a govoreći o tome gdje se slika mogla skrivati od krađe do sad.

Vlasnica koja ju je legalno kupila je, pak, razočarana, jer misli da je slika treba ostati kod nje. Premda djelo ne bi postiglo milijunske svote, ona bi bila zadovoljna i s procijenjenim iznosom, no nije joj, nažalost, pošlo za rukom da se obogati kao braća Trotter iz popularnih Mućki, koji su u svojoj staroj garaži pronašli stari džepni sat, od kojeg su na aukciji zaradili milijune...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije