Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neusklađeni propisi
Povratak na članak

Ovo je pet glavnih razloga zbog kojih kasne hrvatski strateški projekti

HŽ Infrastruktura i Hrvatske ceste u opsežnom dokumentu naveli su primjer za svaki administrativno-birokratski problem koji usporava realizaciju velikih projekata

Komentari 25

MM
Marko_Maras
09:07 09.04.2019.

Birokracija se žali na drugu birokraciju, tj. država se žali na samu sebe. Ali najsmješniji razlog od svih je "potkapacitiranost" lokalne birokracije. U nekim županijama 2/3 ukupnog broja zaposlenih radi u javnom sektoru, ali to im još nije dovoljno!

VL
AA
Aartur
09:22 09.04.2019.

Jedini razlog zbog kojeg projekti kasne je socijalizam kao društveno uređenje. Socijalizam podrazumijeva neefikasnu birokraciju jer preferira podobnost i politikantstvo nasuprot sposobnosti i efikasnosti. Sve drugo je samo posljedica navedenog.

VL
DU
Deleted user
09:22 09.04.2019.

Dobro zašto ne prepišemo zakone onih država u kojima gradnja infrastrukture ide kao PODMAZANA !Samo mi nemojte pisati kako je kod nas SPECIFIĆNO a to je TREBA "LJUDIMA" VREMENA DA SMISLE KAKO UKRASTI LOVU!!

VL
Avatar Point_of_view
Point_of_view
09:16 09.04.2019.

Zar su svi ti problemi od jučer? Zar nitko nije sposoban analizirati slabosti te sustavno i promptno ih otklanjati!? U QM-u (quality managementu, postoji jedna metoda, koja se zove PDCA (plan-do-check-act), odnosno: planiraj, uradi, analiziraj urađeno, otkloni nedostatke i too kao permanentni proces. Naime, stručnom analizom bi se u svim tim Javnim poduzećima lako došlo do zaključka, da nema dovoljno stručnog personala, ali zato ipa previše uredskih pastuha s debelim primanjima, koji su došli po političkoj liniji u ta poduzeća. Dok sve ne ode k vragu, mi se nećemo opametiti i poduzeti potrebne korake.

VL
ST
stefj
10:27 09.04.2019.

Nevjerojatna je ta fama u birokraciji da nema dovoljno birokrata... Cijeli sustav je podređen birokratima, svi propisi su podređeni birokratima i baš zato je takav rusvaj... Svaki birokrat nateže propise da sebi osigura posao, doda sebi na važnosti i samim time omogući dodatni izvor prihoda ispod pulta. Gomile i gomile birokrata obrće i prenosi besmislene papire koji su sami sebi svrha... Dok se to ne promijeni, dok se propisi ne pojednostavne i naprave logičnim, nema ništa od nekog prosperiteta. A što se tiče birokracije, sve to funkcionira tako da imate u svakom sektoru 1-2 čovjeka koji rade i hrpu njih koji su uhljebljeni. I sve bi funkcioniralo isto da svi uhljebljeni odu... No da otpustite uhljebe dobili biste najmanje 300.000 nesposobnih ljudi koji bauljaju okolo bez posla, bez perspektive, koji sigurno neće otići van. I sad smo tu gdje smo, uhljebistan bez premca. I onda imamo situaciju gdje da bi uhljebi harali, sva struka, sposobni i poduzetni moraju otići. To je ono što se događa, vidimo to svaki dan...

VL
DO
Dolinski
09:32 09.04.2019.

Dozvola za građenje / nadograđivanje privatne kuće bi trebao biti jedan A4 papir na kojem se na milimetarskom papiru ucrtaju *samo* vanjski obrisi kuće, to službenik poštembilja i možeš odmah počet graditi, bez višemjesečnog čekanja i strepnje hoće li gospoda birokrati to odobrit. Za višestambene zgrade jedan A4 papir po stambenoj jedinici i jedan A4 papir za ukupnu građevinu. Slično pojednostavljenje bi se moglo postići i u ovakvim kapitalnim projektima, ali elite tako nešto nebi mogle podnijeti jer previše je piskarala (odvjetnici, bilježnici, inženjera) koji bi na tuđem radu, lako uredski, mlatili pare.

VL
SO
Sokol
09:29 09.04.2019.

Kod nas nema pet razloga nego milijarde lopovi a nas narod vjeruje u sve kaj ova banda govori pa NEK nam bude tako još bu sve gore

VL
MI
misho32
19:19 09.04.2019.

Što to kasni u državi koja uopće nema baš nikakve strategije u niti jednom području .Osnovno poslanje ovih kvislinških vlasti nakon 2000-te spriječiti stabilizaciju i izgradnju novo nastale države tako da je svaka državotvornost smatrana negativnom. Kakva strategija.

VL
Avatar mliniski
mliniski
09:34 09.04.2019.

Novac EU za obnovu pruge Križevci utrošeni su za rekonstrukciju aerodroma u Dalmaciji. Ste morti pozabili ?

VL
ST
strsljen2013
10:29 09.04.2019.

Kasni se što EU za svaki projekt tj. svaki dani euro traži gdje je potrošen a to našima ne odgovara jer se teško "zamagljuje".

VL
Avatar anlaser
anlaser
10:38 09.04.2019.

Glavni razlozi su : nesposobnost ,neznanje ,sebičnost , lakomost i glupost vladajućih garnitura !

VL
Avatar Jopa
Jopa
10:32 09.04.2019.

I kažu svugdje je problem nedovoljan broj zaposlenika?! Da li da se smijemo ili plačemo?

VL
Avatar links
links
11:43 09.04.2019.

nekompetetnost, lopovluk, pohlepa, korupcija ,nesposobnost... to je 5 razloga"

VL
SA
Samoborka
10:54 09.04.2019.

Sve te birokratske ljencine smjeniti, ne da toliko odugovlace zbog problema , nego neznaju , zato nije ni cudo da smo u svemu ZADNJI--fuj.

VL
DU
Deleted user
10:27 09.04.2019.

Europa očekuje od državne firme da bude učinkovita??? Firme koja je dosada imala hrpe afera koje su teške stotine milijuna kuna ako ne i milijarde. Afere slične Uljaniku ili Hrvatskim bankama. Sve te firme su imale iste probleme sa ljudimaa koji su odgovorni za milijune kuna štete. Zanima me kada će proglasiti bankrot ove firme ? Koja će ići najprije u dokapitalizaciju ( lijepa riječ za saniranje pljačke ) prije prodaje za jednu kunu pod vodstvom ovih što vladaju Hrvatskom već 28 godina.

VL
DU
Deleted user
09:37 09.04.2019.

Kada su već tu i grade most daj UPITAJTE KINEZE kako oni RIJEŠAVAJU TAKOVE "PROBLEME" i dali kod nji NETKO i(kako)ODGOVARA ako kasni IZGRADNJA KAPITALNIH OBJEKATA?Za one koji se žale na natjećaj a imaju JEDNOG ZAPOSLENOG i toga JEDNOG strpatii u ZATVOR zbog ometanja , a za strane firme kojese STALNO "žale"na natjećaje a NISU U PRAVU treba im istom mjerom VRATITI na natjećaje u kojim one dobiju posao.

VL
DO
domoljubna
23:20 10.04.2019.

nekad je država bila prioritet i nije bilo vremena za tužbe ;-)

VL
BA
ban
10:46 09.04.2019.

sto reci. samo toliko da je sa yugom nastavljeno, izmjenio se samo barjak. pitanje je samo - dokle.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.