Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOŽIVIO POVIJESNI PORAZ

'Ovo je kraj Erjavčeve karijere, planovi desnice pali su u vodu'

Erjavec i Krstičević
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
20.01.2020.
u 15:28

Novu šeficu Desusa A. Pivec antikorupcijska komisija osudila je zato što nije prijavila 35.000 eura prihoda

Iznenađujući poraz dugogodišnjeg šefa Desusa i slovenskog ministra obrane Karla Erjavca na unutarstranačkim izborima izazvao je potres na slovenskoj političkoj sceni. Iako su mu gotovo svi analitičari predviđali relativno laku pobjedu nad ministricom poljoprivrede Aleksandrom Pivec, Erjavec je pretrpio uvjerljiv poraz.

Dobio je gotovo dvostruko manje glasova od svoje mlađe protukandidatkinje, nakon čega je, očito potresen neočekivanim porazom, najavio da će uskoro odstupiti s mjesta ministra obrane. U naknadnoj izjavi, koju je nazvao svojom “zadnjom političkom izjavom”, objasnio je da se ne povlači samo s ministarskog mjesta, nego i iz javnog života. S obzirom na to da više ne vodi Desus, stranku slovenskih umirovljenika, Erjavec smatra da nema razloga da ostane ministar obrane i član vlade jer je u vladi bio kao šef Desusa.

‘Kao šef Desusa sam došao’

Nikada jedan stranački kongres nije izazvao toliku pozornost slovenske javnosti. Špekuliralo se da će unutarstranački rasplet u Desusu odlučiti i o sudbini krhke i komplicirane vladajuće koalicije na čelu s premijerom Marjanom Šarecom, koji je, nezadovoljan Erjavcem, gotovo otvoreno podržao njegovu protukandidatkinju, očekujući da će s njom i Desusom uspostaviti tješnju suradnju.

Ishod izbora u Desusu s velikom pozornošću pratila je slovenska desnica na čelu s Janezom Janšom, relativnim pobjednikom prošlih parlamentarnih izbora, koji stalno pokušava destabilizirati vladajuću koaliciju, tražeći mogućnost za formiranje “alternativne koalicije”. Erjavcu u srazu s konkurenticom nisu pomogla uvjeravanja da ona nije prava desusovka, s obzirom na to da se u stranku učlanila tek 2017. godine.

Zanimljivo je da joj delegati na kongresu nisu zamjerili ni to što ju je slovenska protukorupcijska komisija nedavno osudila zato što nije prijavila iznos od 35 tisuća eura prihoda od jednog projekta što ga je primila uz ministarsku plaću, iako je morala, pri čemu valja imati na umu da je druga Janšina vlada pala zbog slične odluke protukorupcijske komisije protiv Janše.

Ugledni slovenski komentator Ervin Hladnik Milharčič smatra da je to svakako Erjavčev politički kraj. Erjavec je, kako kaže, i prije bio na velikim iskušenjima, ali je iz njih uvijek izlazio kao pobjednik. Sada je, međutim, doživio težak poraz, a on “nije navikao na poraze”. Napominje kako je Erjavec desetljeće i pol Desus vodio kao autoritarni lider, bez prave konkurencije. Osim toga, Erjavec je političar s najduljim stažem u slovenskim vladama, sa statusom “nezamjenjivog člana vlade”.

Stranka u svim vladama

Proporcionalni izborni sustav Erjavcu je osiguravao ključnu ulogu u formiranju koalicija, a time i jedno sigurno ministarstvo.

– Stranka umirovljenika tako je postala politička snaga čija je potpora postala preduvjet za formiranje svake vlade, dok je Erjavec unutar stranke dosad eliminirao sve oponente i konkurente – objašnjava Hladnik Milharčić.

Aktualna slovenska koalicija, prema njegovim riječima, najteža je koalicija dosad, s velikim brojem malih partnera, koja ovisi o potpori nestabilnih izvankoalicijskih aktera, koji vladu drže u šaci.

Osim toga, stranka premijera Šareca i nije prava stranka i nema stranačku infrastrukturu.

– Zato Šarec razmišlja o udruživanju stranaka centra, a Desus je jedna od meta takvih planova, zato što ima stranačke podružnice i infrastrukturu. Erjavec se tome eksplicitno suprotstavio, poručujući kako neće dopustiti da druge stranke preuzmu njegov Desus, koji je također meta i stalnih poziva desnice, koja zna da bez Desusa ne može okupiti vladajuću većinu – upozorava slovenski analitičar, koji također smatra da Erjavčev odlazak neće dovesti do bitnijih promjena u slovenskoj politici prema Hrvatskoj, osim možda u retorici.

Komentara 1

Avatar R & I
R & I
17:24 20.01.2020.

Koga briga za ovog Slovenca. Zbogom i ne vraćaj se..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije