Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilježili 2013.

Izabrali smo deset osoba koje su mijenjale svijet ove godine

edward snowden (1)
29.12.2013.
u 16:30

Edward Snowden je otkrio stvari koje se tiču svakoga od nas.

Svakog prosinca između blagdana Božića i Silvestrova širom svijeta analizira se protekla godina, prisjećamo se lijepih, ali i nesretnih događaja. Uvijek s istom nadom da iz pogrešaka i uspjeha možemo učiti, vjerujući da su nam svima na svijetu, uz nacionalne vijesti jednako važne i globalne koje nas sve snažnije povezuju kao stanovnike istog planeta.

U vrijeme razvijene komunikacijske i prometne povezanosti te tržišne globalizacije podjednako smo informirani o domaćim i stranim političarima, Times Square ili Peking nisu nam više daleko kao nekada a rado čitamo i slušamo uspješne intelektualce, lidere ili pojedince koji su privukli svjetsku pažnju.

U posljednjim zadnjim otkucajima 2013. godine, koja je kao i sve do sada imala svoje uspone i padove, analiziramo deset osoba koje su, po našemu mišljenju, najvažnije “figure” proteklih 365 dana. One koje su utjecale na najviše ljudi na svijetu i obilježile 2013. godinu. Složni smo da je Edward Snowden, postavši najpoznatijim zviždačem na svijetu koji je otkrio da Amerika špijunira gotovo sve nas, obilježio proteklu godinu snažnije nego predsjednik Barack Obama, kojeg je suptilno, ali i državnički britko, ruski predsjednik Putin nadmudrio na cijelom nizu pitanja.

Nije jednostavno izvući “deset veličanstvenih” iz košare pune lucidnih, prevrtljivih, dosljednih ali i razočaravajućih svjetskih likova, ali je lako složiti se da je mladi američki obavještajac Snowden zatresao svjetsku silu objavom važnih tajni. Mnogi će s pravom zaključiti da i bivši papa Benedikt zaslužuje značajnu poziciju na našoj listi jer je Bogu “podnio ostavku”, a bez tog čina svijet ne bi dobio papu Franju koji je novom ljubavlju i jednostavnošću podario optimizam koji je svima potreban. Iz SAD-a moramo pohvaliti državnog tajnika John Kerryja koji je iznenadio diplomatskom pragmatičnošću i strpljivošću u pregovorima sa Sirijom, razgovorima s Rusijom, EU ali i Kinom i Bliskim istokom. Vratio je vjeru u “staru dobru diplomaciju” koja kaže da je bolje razgovarati godinama nego jedan dan ratovati.

Možda smo na naš “prestižni” popis mogli staviti i Kim Jong-una, lidera Sjeverne Koreje koji je cijeli svijet držao mjesec dana u neizvjesnosti prijeteći nuklearnim napadima ili generala Abdela Fattah al-Sisija koji je izveo puč u Egiptu, no mi smo se odlučili za novog iranskog predsjednika Hasana Rohanija koji je nakon 34 godine uspostavio kontakte s Bijelom kućom te za Bashara al-Assada, sirijskog predsjednika, koji je opstao unatoč pritiscima zapada.

Tu je i moćna njemačka kancelarka Angela Merkel od čijeg trećeg mandata Europa, svijet, ali i Hrvatska puno očekuju, zatim japanski premijer Shinzo Abe koji stvara “novi Japan”, turski premijer Tayyip Erdogan i kineski predsjednik Xi Jinping koji je krenuo u reforme.

Uvjereni smo da će osobe s naše liste imati dominantne uloge na svjetskoj političkoj sceni i u 2014. godini pa zaslužuju da i dalje pratimo njihove ideje i odluke.

1. Zviždač - Edward Snowden

Bivši djelatnik CIA-e i NSA, zviždač koji je otkrio da američke agencije nadziru, prikupljaju i kategoriziraju telefonsku i svu internetsku komunikaciju ne samo u Americi nego i diljem svijeta. Protiv njega je pokrenut kazneni progon i od tada bježi od američkih vlasti i skriva se u Rusiji. Nazivaju ga herojem novog doba ali i najvećim izdajnikom u američkoj povijesti.

2. Reformator - Papa Franjo

Prvi papa izvan Europe vratio je povjerenje u Katoličku crkvu kojoj se danas vraćaju milijuni vjernika. Uvodi novu retoriku i ponašanje u Vatikan, vraća Crkvu malom čovjeku, neopterećen materijalnim vrijednostima. Mnogi se slažu da je on Božji dar Katoličkoj 
crkvi ali 
i svijetu.

3. Lider - Vladimir Putin

Ruski predsjednik obuzdao je Obamu da ne izvrši udare u Siriji i Iranu. Vratio je Gruziju pod svoje okrilje i spriječio Ukrajinu da se okrene zapadu. Učvrstio je rusku poziciju u svijetu vrativši joj status velesile.

4. Vladarica - Angela Merkel

Njemačka kancelarka počinje svoj treći mandat, prozvana je neprikosnovenom vladaricom Europe. Zalaže se za Njemačku u Europskoj uniji koja će biti konkurentna, jaka i socijalno pravedna, bez nezaposlenosti.

5. Mirovnjak - Hassan Rohani

Iranski predsjednik u samo četiri mjeseca pomirio je Iran sa zapadom i započeo nevjerojatne reforme koje ne može zaustaviti ni tvrdokorni ajatolah Hamnei. Zagovornik je pomirenja svih iranskih frakcija i političkih stranaka.

6. Neporažen - Bashar al-Assad

Kontroverzni sirijski predsjednik ostao je neporažen u neviđenoj agresiji svih susjednih zemalja i nakon tri godine rata u Siriji iskristalizirao se kao jedina realna i sekularna opcija u toj multireligijskoj arapskoj zemlji.

7. Svadljivac - Tayyip Erdogan

Premijer je Turske i pod njegovim vodstvom zemlja je doživjela gospodarski procvat. Posvadio je Tursku sa susjedima, ušao na klizav teren u Siriji, na domaćem se terenu vrlo brutalno i silovito obračunava s neistomišljenicima.

8. Vizionar - Xi Jinping

Kreator reformi u Kini koje tek u sljedećim godinama trebaju dati prave rezultate i izjednačiti standard Kineza na selu i u gradu. Koncentriran je na gospodarstvo, a osnažio je odnose s Moskvom i EU.

9. Diplomat - John Kerry

Državni je tajnik SAD-a, ali nije bahat, ne prijeti silom već smiruje tenzije. Odigrao je fantastičnu diplomatsku akciju oko Irana i Sirije i preko noći postao politička zvijezda. Smatra da razgovor uvijek ima smisla.

10. Militant - Shinzo Abe

Izabran je prije godinu dana i drugi put preuzeo je vodstvo u Zemlji Izlazećeg Sunca. Nazivaju ga jastrebom, no Japan bilježi strelovit gospodarski rast. Mijenja ustav želeći vladi omogućiti napadačke vojne akcije.

Komentara 4

PA
pancake
17:03 29.12.2013.

Snowden nam je otkrio toplu vodu

PA
Paszasran.
17:38 29.12.2013.

Papa, ajde-de Merkelova i Kerry OK. Ostali, sacuvaj me gazdo tamo gore.

Avatar RoSSerb
RoSSerb
18:53 29.12.2013.

- John Kerry nema šta tražiti u ovom društvu apsolutno. Pa taj se paćenik izblamiro oko Si rije pred celim Svetom ..pred svojim narodom u SADu , pred partnerima u Evropi , pred Rusima... o čemu vi pišite... pa on je kesa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije