Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analizirat će posljedice

Ovo je bio posljednji potez Trumpove administracije: U igri su milijarde dolara

Donald Trump
Foto: REUTERS
1/2
08.11.2020.
u 17:11

U vjerojatno posljednjoj vanjskopolitičkoj odluci Trumpove administracije odobren je izvoz 20 milijardi dolara vrijednog oružja.

Ujedinjenim Arapskim Emiratima odobrena je prodaja američkog naoružanja u vrijednosti od 10 milijardi dolara. Ovaj vjerojatno posljednji vanjskopolitički potez administracije Donalda Trumpa dolazi unatoč ranijim vijestima kako su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, saveznici u ratu u Jemenu gdje je cilj poraziti pobunjenike Houthija koje podupire Iran, prosljeđivali američku opremu i naoružanje jemenskim frakcijama među kojima su i salafisti te borci povezani s Al-Qa’idom.

Ipak, administracija Donalda Trumpa nije uvažila takve optužbe te je najprije agencija Reuters objavila kako je odobrena prodaja oružja, poglavito dronova MQ-9B, vrijednog 2,9 milijardi, da bi onda stigla informacija iz istog izvora kako je taj iznos zapravo i višestruko veći, čak 10 milijardi dolara.

O prodaji 18 dronova MQ-9B Reaper za 2,9 milijardi dolara Kongres je dobio obavijest od State Departmenta, kao i vezano uz namjeru da se Ujedinjenim Arapskim Emiratima proda i različitih ubojitih sredstava sve do iznosa od deset milijardi dolara. Tu spadaju rakete zrak-zrak, zrak-zemlja, vođene i navođene bombe. I to nije sve jer je Trumpova administracija tjedan dana ranije izdala neformalnu obavijest Kongresu kako namjerava bogatoj arapskoj naciji prodati i 50 borbenih zrakoplova F-35 čija je vrijednost također deset milijardi dolara.

Prodaja ovih naprednih zrakoplova čak je krenula po ubrzanoj proceduri, kako se navodi, u kontekstu poboljšanja odnosa Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela. Izvještavanje Kongresa i Senata, odnosno njihovih odbora za vanjsku politiku redovita je procedura u kojima se ta tijela obavještavaju o namjeravanoj prodaji oružja kako bi oni izdali neko upozorenje ili zaustavili prodaju ako tako odluče. Tako je demokrat Eliot Engel koji predsjeda kongresnim Odborom za vanjsku politiku rekao da se namjeravane prodaju trebaju pomno proučiti.

– Ta tehnologija mogla bi uvelike promijeniti vojnu ravnotežu u Zaljevu te utjecati na izraelsku vojnu prednost. F-35 Joint Strike Fighter je stealth platforma koja može preokrenuti odnose jer je vrlo ubojita i napredna te ima jedinstvenu senzorsku tehnologiju. Izvoz ovih zrakoplova traži vrlo pomnu provjeru te Kongres mora analizirati sve posljedice. Požurivanje ovakvih prodaja nije ni u čijem interesu, rekao je Eliot. Podsjeća se kako je američka politika u Zaljevu zasnovana na održanju izraelske prednosti u vojnoj opremi i naoružanju. 

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
18:10 08.11.2020.

Bas ste dobro pogodili vrijeme za ovakav izvjestaj. Evo vijesti istog dana iz 2016-te godine, utorak osmog studenog, o Obaminih 278 milijardi dolara prodanog oruzja, "najbolji ikad", mirotvorni Nobelovac. Morate se sloziti da je smijesno da je bas na ististi datum, odmah nakon predsjednickih izbora: Obama’s Final Arms-Export Tally More than Doubles Bush’s The Obama administration has approved more than $278 billion in foreign arms sales in its eight years, more than double the total of the previous administration, according to figures released by the Pentagon on Tuesday. Most of the $278 billion in approved sales have gone to Saudi Arabia and other Mideast allies.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
21:13 08.11.2020.

Za prosjecnog Amerikanca je mnogo bolje kad drzava izvozi oruzje nego kad izvozi "demokraciju"! Eto naprimjer, Obamina administracija je posvetila ogromnu paznju "izvozu" demokracije u Libiju, pa su od nekad prosperitetne drzave napravili zgariste. Slicna situacija je i sa Sirijom, samo sto zahvaljujuci Rusima tamo nisu uspjeli ustoliciti svog "demokratskog" kandidata. A posto je izgleda Demokratska stranka uspjela pokrasti izbore u USA, siguran sam da ce opet najjaci americki izvozni proizvod biti... "demokracija"! Po mjeri mafijasa iz sjene za koje ce dementni klaun obavljati posao.

DU
Deleted user
18:20 08.11.2020.

I samo dodatak, bas za taj dan, a ne samo za cijelo trajanje predsjednistva. Izgleda da je to dosta uobicajena praksa tamo. Pentagon objavio bas na sam dan izbora 2016-te. Nije bas da je proglaseno za nesto sto oslikava predsjednistvo: On Tuesday — the same day American votes took to the polls to elect a new president — the Pentagon announced that it had approved $33.6 billion in arms sales in 2016.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije