Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregled godine Mate Mijića

HDZ se dugo osjeća lijevo, u 2018. izašli iz ormara

Plenković i Krstičević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.12.2018.
u 10:45

Bili smo i prvi u svijetu. Ne u reformama, nego u tenisu

Premijer Andrej Plenković 2018. najavio je kao godinu reformi. Hrvatska je u ovoj godini bila druga u svijetu. Ne u reformama, nego u nogometu.

Bili smo i prvi u svijetu. Ne u reformama, nego u tenisu. Premijer je Lex Agrokor nazvao najvećom reformom gospodarstva, transformativnim procesom, a u 2018. smo zahvaljujući "vrućoj pošti" bivše prve potpredsjednice Vlade Martine Dalić dobili bolji uvid u to kako se taj proces odvijao iza kulisa.

Plenković i Krstičević
1/47

Bila je ovo godina dviju referendumskih inicijativa. Samoprozvana reformska vlada u "godini reformi" na sumnjiv je način zaustavila reformu izbornog sustava, a u procesu ratifikacije Istanbulske konvencije HDZ je promijenio rod pa je onemogućio referendumsko odlučivanje o toj konvenciji.

Pogledajte pregled godine našeg kolumnista Mate Mijića!

 

 

Komentara 36

BR
brojevi
11:46 30.12.2018.

23 godine lutanja , nesnalaženja, loših politika konačno je okončano. Odmak od dosadašnjeg jalovog vođenja zemlje i veliki Iskorak u političkoj rerorici čini prosvijećeni vizionar i erudit Plenković i ova Vlada. Slomila je gotovo sve takozvane oporbenjake i otvorila novuu političku nižu za sposobnu i narodnu lijevu opciju bez natruha propale i nazadne komunističke paradigme. Tek pojavom Plenkovića narod malo po malo uviđa kakvi mediokriteti su godinama haračili "Lijepom našom".

DI
Diosiario
15:05 30.12.2018.

Gradnja Pelješkog mosta, povraka vojske u Vukovar, Sinj, Ploče, Varaždin, izbačeni homospolci iz zakona o udomiteljstvu, nabava bojnih zrakoplova od Izraela (taj posao će biti zaključen prekosutra kad se u Brazilu sastanu Netnyahu i Pompeo). lomljenje ljevičarskih otpora oko lex-LNG-a, zakon o hrvatskim braniteljima, povratak braniteljima 10% mirovine koje im je oduzela SDP-ova vlast i tako dalje, to nisu baš obilježja lijeve politike. Istanbuska konvencija je nebitna, ja sam bio na prosvjedu protiv iste u Splitu, ali se pokazalo da je to sve bila manipulacija Željke Markić kako bi ona preko Podoljnjaka koji je prije drugačije prezivao proturila GONG-ov prijedlog izbornog zakona. To nije nimalo desničarski. Ja priznam da sam bio izmanipuliran, a nije problem pogriješiti nego ne priznati grešku. A Željka Markić je najmanje do 1997. godine za Human Rights Watch sudjelovala u blaćenju Hrvatske i konstruiranju laži da mi Srbima kršimo ljudska i građanska prava, da je Oluja zločin itd, da bi, kad se to otkrilo, lagala da je za HRW radila do 1994. godine. To nije nimalo desničarski a još manje kršćanski. Dok ovo pišem pušim cigaretu i dim tresem u pepeljaru. Moja pepeljara stoga je puno inteligentija od Mate Mijića, ali i od novog ideloga hrvatske desnice, osnivača Sorosevog Otvorenog društva Hrvatska, Ive Banca.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
14:49 30.12.2018.

Mnogi na tzv. ljevici i desnici su se svojom retorikom zakopali u rov mržnje, a po meni nije smisao političkog djelovanja da budeš rob ideologije, isključivosti, dijeljenja i konstantnog kritiziranja, već bi smisao političkog djelovanja trebao biti kompromis, konsenzus, dogovoror i nema boljeg osjećaja nego kada kod političkog neprijatelja srušiš zidove, poljuljaš njegove krute stavove i na kraju ga prigrliš sebi i to Plenković mudro radi jer je svjestan u kakvom političkom i medijskom okruženju živi. On prema tzv. političkom neprijatelju pristupa heuristički, a mnogi na desnici to ne mogu shvatiti jer su robovi ideologije i ne daju priliku neprijatelju kojeg uglavnom prosuđuju kroz nekakve predrasude, osobnu percepciju i izjave. Jednostvno kod mnogih na tzv. desnici prevladava veliki antagonizam prema svima koji nisu u njihovom krutom ideološkom rovu i po ničemu onda nisu bolji od ekstremista s ljevice. Takvo shvaćanje politike ne vodi nikamo te jedan dio na desnici jednostavno nema fleksibilonosti i na shvaća politiku kao jednu šahovsku igru u kojoj nešto moraš žrtvovati u neprijateljskom okruženju da bi stigao do cilja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije