Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtve zlostavljanja:

Ovo je '12 prljavih kardinala': Oni ne smiju postati pape!

kardinali
Reuters/PIXSELL
06.03.2013.
u 23:08

Udruga koja predstavlja žrtve seksualnog zlostavljanja koja su počinili svećenici napravila je listu "Prljavih 12 kardinala" za koje tvrde da su najgori kandidati za budućeg papu.

Udruga koja predstavlja žrtve seksualnog zlostavljanja koja su počinili svećenici napravila je listu "Prljavih 12 kardinala" za koje tvrde da su najgori kandidati za budućeg papu na temelju njihove reakcije na optužbe za seksualno zlostavljanje ili izjave o slučajevima, piše CNN.

Na listi se nalaze čak tri kardinala iz SAD-a te devet iz drugih država. Udruga SNAP (Survivors' Network of those Abused by Priests) uz objavu liste objasnila je da su svoje zaključke temeljili na pisanju medija, pravnim procesima i izjavama svjedoka. Na listi se nalaze američki kardinali Timothy Dolan, Sean O'Malley i Donald Wuerl, a ostali su Leonardo Sandri iz Argentine, Georg Pell iz Australije, Marc Ouellet iz Kanade, Dominik Duka iz Češke, Peter Turkson iz Gane, Oscar Rodrigez Maradiaga iz Hondurasa, Tarcisio Bertone i Angelo Scola iz Italije te Norberto Rivera Carrera iz Meksika.

Djelić koji nedostaje

SNAP je izvijestio da nisu svi oni povezani s navodnim zataškavanjem seksualnog zlostavljanja, već su se neki našli na listi zbog svojih komentara o skandalima. Izvršni direktor SNAP-a David Clohessy rekao je da je udruga namjerno na popis stavila kandidate koji imaju "realne šanse" da postanu novi poglavari Katoličke crkve.

– Najbrži i najučinkovitiji korak za sljedećeg papu bio bi da jasno disciplinira, degradira, prokaže ili čak izbaci iz Crkve kardinale i biskupe koji su skrivali seksualne zločine protiv djece. Mislimo da je to 'komadić koji nedostaje' – kazao je Clohessy te dodaje da papa mora narediti svakom biskupu u svijetu da preda vlastima svaki dokument o zlostavljanju.

>>Kardinali još uvijek nisu odredili datum konklave

>>Svećenik spalio Benediktovu fotografiju: 'Napustio je stado'

Komentara 9

IS
Iskra1
23:47 06.03.2013.

ovo su samo njihove zadnjice.

OB
-obrisani-
07:52 07.03.2013.

Nemoral se uvukao duboko u pore crkve i pustio tamo korijenje. Trebat će puno, puno više da ga se iskorijeni, a osobno mislim da se to neće dogoditi. Prije će takva crkva propasti.

Avatar Forrest Gump
Forrest Gump
23:20 06.03.2013.

......"Najbrži i najučinkovitiji korak za sljedećeg papu bio bi da jasno disciplinira, degradira, prokaže ili čak izbaci iz Crkve kardinale i biskupe koji su skrivali seksualne zločine protiv djece"............. .................................................................................... o tome možete samo sanjati...hahahaha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije