Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nada

Ovisnost se liječi samo u komunama, ostalo je zavaravanje!

'Gospodja Ledenko udruga Nadar Zadar. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
01.06.2010.
u 05:50

Narkomani su jako dobri manipulatori, čak su nam i liječnici vjerovali pa smo mogli dobiti heptanona koliko god nam je trebalo – kaže bivša ovisnica iz Zadra.

Godinama sam na heptanonima, na tzv. održavanju. Ovo kako živim, nije život, to je životarenje. Sjedim doma, gledam u zid, bez trunke volje i želje za životom. Heroin mi je uzeo dušu, a heptanon ono malo što je od nje ostalo – izjava je jednoga ovisnika koji je već 12 godina na heptanonu.

Zbog ovakvih, ali i sličnih izjava ovisnika Udruga za pomoć roditeljima ovisnika "Nada" stalno upozorava o neučinkovitost supstitucijske terapije, a o toj temi organizirali su i niz javnih tribina.

Bez učinka

Tvrde da od tolike količine i dugotrajne terapije nitko nema koristi te da ne poznaju ni jednog ovisnika koji se na taj način izliječio.

Ovu priču potvrdila nam je i 29-godišnja bivša ovisnica koja je nedavno izašla iz komune "Susret". I ona tvrdi da se uzimanjem tzv. zamjenske terapije samo produljuje agonija te da je jedini pravi put za ozdravljenje odlazak u komunu ili terapijsku zajednicu.

– U komuni je drugačije, dobiješ samopouzdanje, imaš podršku ljudi koji su prošli sličnu agoniju kao i ti, a sve ostalo doista je samo zavaravanje. Prvo se dugo nisam htjela prijaviti u Centar jer bih onda sama sebi morala priznati da sam narkomanka pa sam "hepte" nabavljala na crno. To je trajalo sigurno sedam ili osam godina, ali od toga nikada ništa nije bilo. Lijekovi se izdaju bez kontrole i lako smo do njih dolazili, a ovisnici su poznati po tome da su dobri manipulatori. Liječnicima smo mogli svašta prodati kako bi nam dali terapiju – kazala nam je Zadranka, koja je sada izliječena i koja, kako kaže, nikada više neće pomisliti vratiti se u pakao droge koji joj je oduzeo pola života.

Druga, 30-godišnja ovisnica u komuni "Susret" već je godinu dana, no ona se, kako ističe, nikada nije ni pokušavala odvikavati od droge zamjenskom terapijom, koja joj je služila samo za to da se domogne heroina.

Preprodavala heptanone

– Drogirati sam se počela sa samo četrnaest godina, ali nikada se nisam ni pokušala skidati "heptima". Do njih sam dolazila vrlo lako i onda ih mijenjala za drogu. Liječnici nas nikada nisu kontrolirali, ako sam tražila da mi daju deset tableta, toliko sam ih i dobila. Čim bih dobila heptanone, smrvila bih ih i prodavala na ulici. Za deset heptanona u prahu dobila bih jedan shut, a deset heptanona u komadu stoji 150 kuna – kaže nam 30-godišnjakinja, koja je ovaj put odlučila ustrajati u liječenju.

Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge za pomoć roditeljima ovisnika "Nada", ističe da se kao roditelji osjećaju odgovornima dići glas i iznijeti mišljenje koje je različito od mišljenja stručnjaka. Apeliraju da se pokuša nešto promijeniti u načinu i kontroli davanja zamjenske terapije.

– U terapijskim zajednicama i komunama ima izliječenja i tamo se može bez heptanona. Dakle, može se i vani – ističe Ivanka Ledenko.

Ključne riječi

Komentara 2

DO
doktorica
11:50 01.06.2010.

Psihijatri su odgovorni za heptanonsku terapiju i da se \"riješe\" ovisnika oni mu povećavaju doze umjesto da ih smanjuju i na taj način pretvaraju liječnike opće prakse u dilere koji opskrbljuju ovisnike sa besplatnom drogom(za ovisnike je sve besplatno)!Oni tu drogu zamjenjuju i preprodavaju.Koliko se novca potroši za metadonsku terapiju a štedi se na lijekovima i pomagalima itd.

AN
anoniman111111
01:25 12.02.2019.

Pozdrav. Imam jedno pitanje, Vec duzi niz gofina sam na metadonskoj terapiji koju sam dvije godine uzimao intraveznski. Rijesio sam se psihicke ovisnosti,sada je ostala psihicka.. tremor,znojenje,mucnice,mravci po tijelu i slicnno a razmisljam vec duze vrijeme da se ostvarim kao otac. znam da se puuno predrasuda vrti oko ovoga. i sam sam svjestan toga da ne zelim dijete dok pijem met.terapiju. zanima me koji je najbolji nacin za skidanje? bio sam na 2 i pol boce metadona alkaloid kojeg sam zloupotrebljavao i sad pijem oko 8 do 10 tableta. navecer osjetim lagane krize sto se odrazava na moj odjnos sa curom koja m je velika podrska, ne zelim dozivotno biti na tom prokletom ljeku i molio bi vas za pomoc.... nisam vjernimk i zanima me takodjer da li postoji komuna koja nije vjerski orjentirana? i koliko traje lijecenje otprikike?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije