Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ove subote Opatija postaje Carski grad

Ove subote Opatija postaje Carski grad
Foto: PR
1/6
18.07.2019.
u 12:08

Vrijeme romantike i raskoši, kada su Opatijom šetale slavne osobe koje danas srećemo na stranicama povijesnih udžbenika i koje su oblikovale modernu kulturu, umjetnost i društvo, oživjet će ponovo u subotu, 20. srpnja od 20:00 do 01:00 sati na tradicionalnoj opatijskoj manifestaciji Carski grad.

Nakon iznimno uspješnog osmodnevnog izdanja manifestacije RetrOpatija, koja je u grad privukla desetke tisuća posjetitelja i povela ih na putovanje zlatnim vremenima glazbe, Opatija će napraviti još jedan korak dalje u svoju bogatu prošlost i okrenuti još nekoliko stranica unatrag u „knjizi uspomena“ ispunjenoj zanimljivim događajima i ličnostima.

Brojne lokacije u gradu postat će vrata i prozori u svakodnevicu Opatije s početka prošlog stoljeća, a posjetitelji će se moći družiti sa slavnim gostima, ali i ribarima i barkajolima te uživati u glazbenim, scenskim i plesnim programima.

Carskim gradom vozit će oldtimeri, stara vatrogasna kočija DVD-a, viktorijanska i bajkovita kočija grofova Štatenberških, ulica će biti ispunjena damama i gospodom u frakovima i krinolinama, ali i glazbom, plesom i umjetnošću. Carske koncerte održat će Martina Majerle Trio, Klapa Volosko, Zasedba Kranjci, Kvaret Veljak, Voljen Grbac te umjetnici klasične glazbe Srećko Valušek, Ivan Bošnjak, Alberto Surina, Mihalj Ivković, Iva Katarinčić te Esperanza i Claudio Frank, a tradicionalne plesove Austro-Ugarske monarhije predstavit će stotine plesača iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.

Starinska pivnica i kabaret program svakako će pridonijeti ugođaju i evokaciji uzbudljivih dana opatijske povijesti.

Glavna opatijska ulica, u subotu navečer, postat će tako vremeplov koji će posjetitelje povesti kroz rane dane opatijskog turizma. Na 21 lokaciji posjetitelje će kroz vrijeme voditi Albert Einstein, James Joyce, Gustav Mahler, Andrija Mohorovičić, Braća Lumiere i drugi poznati posjetitelji „Kraljice Jadrana“, ali i brojne druge, ne manje važne „persone“ svakodnevnice opatijske davne prošlosti; ribari i barkajoli u Portiću, ali i kupači u tradicionalnim kostimima na kupalištu Slatina.

Glavna ulica postat će ujedno i terasa na kojoj će raznoliku ponudu izložiti opatijski ugostitelji ali i proizvođači lokalnih autohtonih proizvoda. Svoja umijeća i djela pokazat će i opatijski umjetnici, a pridružit će im se i niz opatijskih udruga i organizacija koje će prenijeti dašak nekadašnje Opatije; DVD Opatija, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, Opatijski kukali, Udruga 60+ Opatija te Liburnia Classic Club. Bit će to prilika i za tisuće posjetitelja ove tradicionalne manifestacije da još jednom zavire u šarmantni dio opatijske prošlosti i postanu dijelom povijesti ovog grada.

Carskim gradom posjetitelje će voditi i kostimirani vodiči „Opatijskog vremeplova“ a tijekom šetnje bajkovitim opatijskim parkovima posjetitelji će imati priliku posjetiti i izložbe u Villi Angiolini, Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer te Švicarskoj kući.

Više informacija potražite na www.visitOpatija.com

Privremena prometna regulacija!

U subotu, 20.07. u 18:00 h se zatvara Ul. M. Tita od raskrižja s Ulicom Viktora Cara Emina do Slatine (ex. hotel Zagreb); cesta se otvara sljedeće jutro u 04:00 h. Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta bit će uspostavljena na uobičajenim mjestima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije