Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međimurska županija

Ove godine se u obrazovanje u Međimurju ulaže rekordnih 270 milijuna kuna

Međimurska županija
03.09.2018.
u 14:23

Aktualno je 25 kapitalnih investicija, a svim učenicima osigurani su udžbenici, prijevoz i osobni asistenti

I ovu školsku godinu međimurski učenici mogu sigurno započeti u četrdesetak osnovnih i srednjih škola. Uoči nove školske godine županijski čelnici obišli su odgojno – obrazovne institucije koje su u procesu završetka radova s ciljem da se učenicima osigura kvalitetan početak nastave.

Mjesta obilaska bili su projekti prvog ciklusa energetske obnove u koji su uključeni sportska dvorana OŠ Donji Kraljevec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec i pripadajuća joj sportska dvorana, radionice Tehničke škole Čakovec i Graditeljske škole, Učenički dom Graditeljske škole  i OŠ Selnica. Upravo se u Osnovnoj školi Selnica, kao završnoj točki radnog obilaska, održala konferencija za medije na kojoj je ravnateljica Anica Rašperger zahvalila svima na odličnoj suradnji. U procesu energetskih obnova zgrada ulogu voditelja projekta obavlja Međimurska energetska agencija, čiji je direktor Alen Višnjić iznimno zadovoljan tijekom radova. 

- Do kraja godine očekujemo završetak radova čime će se uspješno zaključiti ciklus energetske obnove ukupne vrijednosti 27 milijuna za 6 obrazovno – odgojnih institucija - rekao je Višnjić. Ispred izvođača radova i nadzornih inženjera prisutnima se obratio direktor MIN-a Ivan Vinković dodavši kako se sve više provode aktivne mjere kojima se grade kolektori za proizvodnju električne energije i tople vode, što ima višestruke koristi za same škole jer im je omogućena samostalna proizvodnja energije, ali i velike uštede energije.

Stipendije i zaklade

U obnovu i dogradnju škola, učionica i sportskih dvorana ove će se godine ponovno uložiti znatna sredstva, a da je i ova godina dinamična i ispunjena projektima, govori podatak da je trenutno aktualno čak 25 kapitalnih investicija u obrazovanje koje vrijede 234 milijuna kuna. Model obrazovanja po kojem je Međimurje jedinstveno u Hrvatskoj provodi se i u novoj školskoj godini te će učenici i dalje imati osiguran prijevoz, udžbenike i osobne asistente, kao i stipendije i zaklade koje im mogu pomoći u školovanju, za što je izdvojeno 35 milijuna kuna.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec istaknuo je da se strategija obrazovanja koju su sami zacrtali polako ostvaruje te pred nama veliki investicijski ciklus u kojem će se 12 objekata otvoriti do završetka 2018. godine.

Zadržati mlade

- Zadržali smo generalni standard koji smo postigli te imamo najveće ulaganje u obrazovanje u Međimurju u povijesti, a zasigurno i u Hrvatskoj ako uzmemo u obzir da Međimurje ima nešto manje od 15.000 učenika - kazao je župan Posavec.

Poseban naglasak Međimurska županija stavlja i na popularizaciju deficitarnih zanimanja. Dokaz tome je i što je Tehnička škola Čakovec koja je popunila sva upisna mjesta već na ljetnom roku. 

- Strukovna zanimanja budućnost su gospodarstva Međimurja je njihov razvoj jedan od načina da zadržimo mlade i stvorimo kvalitetne uvjete za život. Sami stvaramo sinergiju između gospodarstva i obrazovanje, ne čekajući reforme i odluke drugih, nego ih nastojimo oblikovati prema našim potrebama - istaknuo je župan Posavec.

Sadržaj omogućila Hrvatska zajednica županija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije