Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita od poplava

Ove godine nasipi kod Svibovca i Lončareva, G. Hrašćan na čekanju

\'25.06.2009., Sveti Martin na Muri - U Murskom Srediscu u tijeku su pripreme za obranu od nabujale Mure. Vatogasci i policija su u stanju pripravnosti. U Svetom Martinu na Muri zatvoren je granicni p
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL
06.05.2010.
u 17:00

U Alpama je ove godine palo manje snijega pa se ne očekuje naročito visok vodni val, no vrijeme je prevrtljivo i sve je moguće – kaže Ladislav Grđan iz Hrvatskih voda

Iako je kod nas zimi bilo puno snijega, u Alpama ga je, kažu austrijski kolege, bilo upola manje. Stoga se ne očekuje neka izvanredno visoka voda ove sezone. No, vrijeme je nepredvidivo. Pao je snijeg u Španjolskoj, prekjučer je obilno padalo u Sloveniji, ne bismo se trebali iznenaditi ni ako nas snađe kakva nepodopština – kaže Ladislav Grđan iz Hrvatskih voda, Vodnogospodarski odjel Varaždin.

Prema statistikama, Mura i Drava najviše su od početka lipnja do sredine srpnja. No, rijeke obično ne pitaju za statistike pa su tako dvije zadnje poplave na Dravi bile u rujnu, a najviša razina Mure ikad zabilježena je 2005. - u kolovozu.

Ove godine Hrvatske vode planiraju završiti dva kilometra nasipa za zaštitu romskog naselja Lončareva od Mure. Dovršen je nasip koji štiti susjedni Podturen, godinama poplavljivan.

Od staroga toka Drave najugroženiji je pak Svibovec Podravski. Uzvodno je zaštićen nasipom, no potrebno je još 7 kilometara nasipa nizvodno, sve do "šintarije". Naime, Svibovčanima se izlivena Drava preko polja vraća do okućnica.

Hrvatske vode počet će graditi taj nasip ove godine, a dinamika će, dakako, ovisiti o novcu.

– Kanal od hidrocentrale nije prijetnja. U njega ne može ući više nego što stane u strojarnicu, do 500 kubika u sekundi. Problem nastana kad visoke vode na rešetku nanesu panjeve, granje pa čak i štednjake te začepe protok. Tada sav višak vode iz jezera mora u stari tok Drave – kaže Grđan. Starim tokom inače teče biološki minimum, koji HEP "pripusti", od 10 do 15 metara prostornih u sekundi.

– A tada u to korito, koje nije dovoljno dobro, nahrupi i do 2000 kubika! Ili ima minimalno vode ili je prepuno – kaže Grđan. Osim Svibovca na desnoj obali starog toka ugrožena je i lijeva, međimurska obala.

Nasip je kod romskog naselja Paraga dovršen, a zadovoljava i onaj kod Pušćina, kažu u Hrvatskim vodama. No, nasip kod Gornjeg Hrašćana u lošem je stanju, ali ove godine neće biti novca za njegovu sanaciju.

Prometovati po krunama nasipa nije dopušteno i zato se postavljaju rampe. No pojedinci ih zavežu za terenac i sruše. Događa se to kod Svibovca, ali i drugdje. Nasipe nizvodno od Kotoribe pak uništavaju divlje svinje, a između gotovo svih nasipa i rijeka pojedinci pa i poznate tvrtke vrlo rado sipaju građevni otpad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije