Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
96 GODINa POSLIJE

Ove će nedjelje konačno završiti Prvi svjetski rat

Prvi svjetski rat
29.09.2010.
u 16:04

Na 20. godišnjicu ujedinjenja Njemačke bit će isplaćena zadnja rata njemačke ratne štete za Prvi svjetski rat.

Ove će nedjelje službeno završiti Prvi svjetski rat! Tog će dana, na 20. godišnjicu ujedinjenja Njemačke, biti isplaćena zadnja rata njemačke ratne štete. Njemački je savezni ured za neriješena imovinska pitanja (BADV) prije dva dana najavio da će 3. listopada biti isplaćeno posljednjih 70 milijuna eura (oko 60 milijuna funti) te da će tako, nakon 92 godine, biti konačno zatvoreno to poglavlje koje je prouzročilo njemački gnjev iz kojeg se izrodio 2. svjetski rat.

Versailleskim mirovnim ugovorom, koji su potpisale Njemačka i saveznici 1919., Njemačka je proglašena isključivim krivcem za izbijanje Prvoga svjetskog rata te je od nje zatraženo da isplati ratnu štetu. Svota je utvrđena 1921. i iznosila je tadašnjih 6,6 mlrd. funti (što je ekvivalent današnjih 220 mlrd.funti).

Za Njemačku je to bio golem novac koji nije bila u stanju osigurati. Stoga su joj nekoliko godina kasnije omogućeni zajmovi za isplatu štete. Njemačka je obustavila isplatu u vrijeme Hitlerove vlasti. Poslije Drugoga svjetskog rata obavezu je na sebe preuzela SR Njemačka i ona ju je privela kraju, ali još 1953. ugovorom iz Londona utvrđeno je da će se kamate za zapadne zajmove isplatiti tek po eventualnom ponovnom ujedinjenju Njemačke. S time se počelo 1996., a glavnina zadnje rate trebala bi sjesti na račune pojedinaca i fondova uglavnom u SAD-u i Francuskoj.

Komentara 10

FC
fcod
16:55 29.09.2010.

Ovo zvuči utješno jer daje nadu da će se za tridesetak godina završiti 2. Svjetski, koji nam svakodnevno radi probleme! Možda to doživim i to me veseli :)

Avatar nekakav
nekakav
18:04 29.09.2010.

bezveze. zašto amerikanci ne bi plaćali štetu koju su uzrokovali napadom na irak? ili zašto ne bi srbiji plaćali, kad su napali suverenu državu? i razorili civilnu infrastrukturu? kolko bi onda trebali židovi platiti palestincima za 60 godina koncentracijskih logora? i onda se netko čudi dolasku hitlera na vlast... upravo radi ovakvih nakaza i nemoralnosti došlo je do 2. svj. rata. čitajući remarquea shvatiš stanje u njemačkoj posle prvog svj. rata. zanimljivo da je bilo gorih (s našeg gledišta) od hitlera.

FE
Felicijen
18:07 29.09.2010.

Drugi tjedan konačno možemo prijeći na II. svjetski rat. Treba požuriti da stignemo sve to riješiti prije početka trećeg. Ako se nagomila, tko će sve to riješiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije