Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa u Litvi:

'Ovdje su svi živjeli u miru do dolaska totalitarnih ideologija'

Papa Franjo u Litvi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
22.09.2018.
u 15:18

Papa je naglasio kako pohodi baltičke zemlje (Litvu, Latviju i Estoniju) u povodu 100. obljetnice njihove neovisnosti

U prvom od 15 govora koliko će ih održati tijekom pohoda baltičkim republikama papa Franjo je u Litvi naglasio važnost dijaloga i poštovanja, a što obilježava litvanski narod. “Neka tvoji sinovi dobiju snagu iz prošlosti”, citirao je Franjo litvansku himnu u govoru pred litvanskom predsjednicom Dalijom Grybauskaite i predstavnicima institucija u predsjedničkoj palači u Vilniusu.

Papa je naglasio kako pohodi baltičke zemlje (Litvu, Latviju i Estoniju) u povodu 100. obljetnice njihove neovisnosti. Proteklih sto godina obilježeni su ratovima i okupacijom tih zemalja. Bilo je patnji i proganjanja, ali narodi nisu slomljeni. Sloboda je blago koje treba stalno čuvati i prenositi, te istaknuo kako su žrtve iz prošlosti učinili mogućom današnju slobodu.

Papa Franjo u Litvi
1/13

Na tom 25. pohodu izvan Italije (od 22. do 25. rujna) Franjo želi ohrabriti i dati nadu narodima baltičkih zemalja. Na putu do Litve papin zrakoplov je preletio Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Poljsku, te je Franjo predsjednicima tih republika, kao i predsjedniku Italije napuštajući njezin zračni prostor, uputio brzojave pozdrava, dakle i u predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.  

Litva je znala ugostiti razne narode raznih religija i svi su živjeli u miru “do dolaska totalitarnih ideologija koje su raskinule sposobnost ugošćavanja i sijale su nasilje i nepovjerenje”, kazao je Franjo. Izvući snagu iz prošlosti znači vratiti korijene i održati živom toleranciju, gostoljubivost, štovanje i solidarnost, kazao je Franjo i definirao Litvu kao zemlju-mostom zajedništva i nade. Litvanski narod je na svojoj koži osjetio nametanje jedinstvenog modela koji je ukidao različite, kazao je Franjo. Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite je papin posjet nazvala “lijepim darom” u obilježavanju stote obljetnice neovisnosti i obnove.

Pogledajte video o poznatim Hrvatima koji javno svjedoče vjeru:

Ključne riječi

Komentara 13

MA
markro3
20:32 22.09.2018.

Ovaj papa ne predstavlja katoličku Crkvu.

DU
Deleted user
09:16 23.09.2018.

Izgleda da se Papa pogubio, najveća totalitarna sila svijeta je RKC i Vatikan te ostale "bratske" Crkve koje su itekako podupirale totalitarne režime.

AE
Aedes2017
20:35 23.09.2018.

Sveti Oče,I uSv.Zemlji I Jeruzalemu je vladao mir do dolaska križarskih zločinaca !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije