Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niz neuspjeha

Ovaj udarac Angeli Merkel nije trebao pred pregovore o sastavljanju vlade

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
15.10.2017.
u 19:31

Istodobno se slabljenje CDU-a u ovoj saveznoj pokrajini, koja u Njemačkoj ima ulogu tzv. "swing state" i u kojoj se CDU i SPD u pravilu mijenjaju na vlasti, smatra kao udarac kancelarki Merkel pred kojom stoje mukotrpni pregovori sastavljanja koalicijske vlade s liberalima i zelenima.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pobijedila je na izborima u saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj, a Kršćansko-demokratska unije (CDU) kancelarke Angele Merkel doživjela je poraz čime je nastavljen negativni trend nakon neuspjeha demokršćana na saveznim izborima u rujnu.

Prema prognozama javnih servisa ARD i ZDF, u Donjoj Saskoj je SPD osvojio 37 posto glasova i ispred je CDU-a koji je osvojio 35 posto.

Dosadašnji partner SPD-a, stranka Zeleni, pretrpjela je znatan gubitak s osvojenih 8 posto, što više nije dovoljno za sastavljanje koalicijske vlade sa socijaldemokratima.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) osvojila je 7 posto, a stranka Ljevica 4,8 posto što nije dovoljno za ulazak u pokrajinski parlament.

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) s osvojenih 5,8 posto osigurala je ulazak u lokalni parlament, ali je taj rezultat osjetno slabiji nego na nedavnim saveznim izborima gdje su desni populisti osvojili 12,6 posto.

Izbori u Donjoj Saskoj trebali su se održati tek početkom sljedeće godine, ali je zbog prelaska jedne zastupnice Zelenih u CDU, koalicija SPD-Zeleni u kolovozu izgubila većinu te je socijaldemokratski premijer Stephen Weil raspisao nove izbore.

Uspjeh SPD-a na lokalnim izborima doživljava se kao jačanje predsjednika SPD-a Martina Schulza čije pozicija predsjednika stranke je nakon povijesnog neuspjeha na saveznim izborima u rujnu bila poljuljana. Da je SPD izgubio u Donjoj Saskoj to bi ugrozilo njegov izbor na stranačkoj konvenciji u prosincu.

"Swing state"

Istodobno se slabljenje CDU-a u ovoj saveznoj pokrajini, koja u Njemačkoj ima ulogu tzv. "swing state" i u kojoj se CDU i SPD u pravilu mijenjaju na vlasti, smatra kao udarac kancelarki Merkel pred kojom stoje mukotrpni pregovori sastavljanja koalicijske vlade s liberalima i zelenima.

CDU je u kolovozu u ispitivanjima javnog mnijenja još uvjerljivo vodio, ali se smatra da je neuspjeh demokršćanske Unije CDU/CSU na saveznoj razini naštetio CDU-u u Donjoj Saskoj. Istodobno se procjenjuje da je prelazak zelene zastupnice demokršćanima naišao na negativni stav kod birača.

Unatoč tomu bi Merkel mogla profitirati od izbora u Donjoj Saskoj u slučaju da se u toj saveznoj pokrajini formira tzv. Jamajka koalicije kakvoj teži i Unija CDU/CSU na saveznoj razini.

Predvodnik FDP-a u Donjoj Saskoj Stefan Birkner je odmah nakon objave izlaznih anketa najavio da njegova stranka stoji na raspolaganju za koaliciju s demokršćanima i zelenima.

U Donjoj Saskoj matematički je, osim socijaldemokratsko-demokršćanske koalicije, moguća i koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberala što su liberali međutim odbacili.

Izlaznost na izborima u sjevernoj njemačkoj saveznoj pokrajini sa 6,1 milijun birača iznosila je 53,3 posto, neznatno više nego na posljednjim izborima.

Angela Merkel
1/6

Komentara 10

PR
prajdali100
20:38 15.10.2017.

Dabogda nikada više ne sastavila ni jednu vladu.

BE
beeroslaw
21:08 15.10.2017.

Prdnula baba u fenjer!

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
21:32 15.10.2017.

Baba je prolupala i za sve je dobro da ode čim prije. I za Švabe, a pogotovo za nesrbe s ovih područja jer je ona postala najveći sponzor velike Srbije (nebitno pod kojim imenom, zapadni Balkan ili nešto treće).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije