Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mons. Puljić:

'Ovaj slučaj će sablazniti vjernike. Ispričavam se svim žrtvama'

Želimir Puljić
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
21.02.2014.
u 23:47

- Financijska kazna je da dio svoje mirovine svaki mjesec mora dati Caritasu, a mora se i osobno ispričati žrtvama - rekao je Puljić i dodao kako će ovaj slučaj sigurno "sablazniti male vjernike".

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u Dnevniku 3 HRT-a ispričao se svim žrtvama svećenika iz Bibinja don Nedjeljka Ivanova za kojeg je utvrđeno da je činio kaznena djela pedofilije.

- Želim reći da se zgražam nad tim činom. Još jednom se ispričavam svim žrtvama i molim da oproste, ako to mogu - rekao je Puljić te dodao da je crkveni proces utvrđivanja čina pedofilije trajao dvije godine zato što su prvo morali skupiti sva svjedočanstva svjedoka, prevesti ih i poslati u kongregaciju koja je potom donijela odluku i poslala je Zadarskoj nadbiskupiji.

Slučaj otišao u zastaru

- Mi smo taj slučaj odmah prijavili policiji. No, nažalost on je otišao u zastaru - kazao je Puljić i dodao kako je Ivanov kažnjen time što od svih svećeničkih dužnosti smije još samo govoriti misu u domu.

- Financijska kazna je da dio svoje mirovine svaki mjesec mora dati Caritasu, a mora se i osobno ispričati žrtvama - rekao je Puljić i dodao kako će ovaj slučaj sigurno "sablazniti male vjernike".

>>Crkva potvrdila: Don Ivanov činio je djela pedofilije!

>>Mons. Puljić poslao pismo žrtvama svećenika Ivanova

Komentara 41

DU
Deleted user
07:21 22.02.2014.

nije mi jasno kako pedofilski zločin može otići u zastaru.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:43 22.02.2014.

Ovdje nadbiskup Puljić pokušava umanjiti odgovornost lokalnog biskupa i crkvene hijerarhije. Očito je postojanje velikih otpora unutar katoličke crkve u Hrvatskoj da osude bilo kakve zločine izravno povezane s crkvenim dužnosnicima. To se ne odnosi samo na zločine spolnih delikata već i na običan kriminal, krađe, ... Primjera je mnogo. Prevendarski dvori u Zagrebu gdje je "partner" bio general Zagorec koji su izgrađeni poput zatvora, s preniskim stropovima i van građevinske dozvole. Sve radi "uštede". Ili vađenje šljunka iz Strojarske ulice u Zagrebu, gdje je crkva na svome terenu organizirala vađenje i ogromnu zaradu kriminalcima organiziranim u građevinsku mafiju. Ili slučaj njega osobno, gdje je osnovao nekih 15 "crkvenih" firmi u Dubrovniku koje su otuđile stotinjak milijuna kuna i prevarile i državu za poreze i svoje vjerovnike. U Bibinju se ne radi o pedofiliji već o sodomiji, neprirodnom spolnom odnosu. Lokalni župnik je najmanje desetak generacija školske djece u Bibinju i okolici pristupajući im kao njihov dušebrižnik i vjeroučitelj sodomizirao. To su bili sve dječačići od 6 do 12 godina, poslani od svojih roditelja da dobiju poduku iz vjeronauka i vjere Isusa Krista. Njihovi roditelji odgojeni u katoličkoj vjeri su s povjerenjem i uz izvjestan osobni rizik (to je doba Jugoslavije) slali svoju djecu u nadi da će postati bolji ljudi i vjernici. Lokalni župnih ih je redom, golim fizičkim nasiljem (metar i 90 i 110 kilograma tada) priosiljavao na neprirodan spolni odnos. Licemjerno je sve ovo upravo danas kada je crkva pokrenula referendum protiv braka istospolnih osoba a na čelo postavila potpomažuću članicu Opus Deia. Čelnici pokreta je životno zanimanje između ostalog i organiziranje mreže potkupljivih liječnika koji će izvoditi eksperimente nad Hrvatima i Hrvaticama a za interese stranih farmaceutskih kompanija koje to nisu željele obavljati u svojim zemljama. Između ostalog i eksperimente za izazivanje "brzog abortusa" s pilulama "dan poslije" ili " sedam dana poslije". U jednu ruku crkva brani vjernicima stupanje u istospolne odnose ili korištenje kontracepcije ili abortusa, a u drugu ruku štiti sodomiste u svojim redovima ili promovira osobe koje su za brze abortuse načinile više od bilo kojeg Hrvata. Bilo je desetak prijava nadležnom zadarskom biskupu, neki kažu da je bilo i 50 prijava koje nisu evidentirale jer su bile usmene, o ponašanju bibinjskog župnika. Crkva umjesto da zaštiti nesretne dječačiće koje je gad sodomizirao (nekoliko stotina njih!) ona je sve to zanemarila a obiteljima rekla neka šute. Da šute! Zar tako? Djete ti gad sodomizira nasilno, a ti trebaš šutjeti jer je on župnik? I to je savjet crkve? Čitav život ostaju traume. Pa to su djeca od osam ili deset godina, dječačići nadbiskupe Puljiću. Kako ste to mogli zatajiti i odbiti na kraju vjernike od sebe? Kako?

NY
nyira
08:47 22.02.2014.

I od ovog popa previše je. Tko drži lojtru lopovu isti je lopov kao i on kaže poslovica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije