Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAKRIZA

Ovaj dan će ući u povijest: Američko gospodarstvo potonulo 4,8 posto u prvom kvartalu

Koronavirus u New Yorku
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL
29.04.2020.
u 18:16

Time je okončano najdulje razdoblje rasta gospodarstva u povijesti SAD-a.

Američko gospodarstvo u prvom je tromjesečju palo 4,8 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, najsnažnije od prvog tromjesečja 2009., pokazalo je u srijedu izvješće ministarstva trgovine. Oštar pad gospodarstva, nakon rasta od 2,1 posto u prethodnom tromjesečju, posljedica je paralize gotovo cijele zemlje uslijed strogih mjera karantene kojima vlasti nastoje spriječiti širenje pandemije koronavirusa.

Time je okončano najdulje razdoblje rasta gospodarstva u povijesti SAD-a.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su u prosjeku pad od oko četiri posto, s tim da su najpesimističniji predviđali pad za čak 15 posto. Najnovije brojke odražavaju nagli pad gospodarske aktivnosti u zadnja dva tjedna ožujka, zbog čega su milijuni ljudi ostali bez posla.

Snažno je pala većina glavnih sastavnica BDP-a, uključujući osobnu potrošnju koja je zaslužna za više od dvjije trećine ukupne gospodarske aktivnosti.Izvješće će poduprijeti očekivanja analitičara da se najveće svjetsko gospodarstvo već nalazi u dubokoj recesiji, napominje Reuters.

"Gospodarstvo je u slobodnom padu. Moguće je da smo na korak do nečeg puno goreg od duboke recesije", upozorava Sung Won Sohn, profesor poslovne ekonomije na Sveučilištu Loyola Marymount.

"U ovom trenutko prerano je govoriti o oporavku. Svjedočit ćemo valu stečajeva malih i srednjih tvrtki", dodao je.

Komentara 1

MP
Miroslav.P
19:56 29.04.2020.

Pa dobro sad bi trebao plakat sto se tamo urusilo gospodarstvo. Pa Ameri su svjesno dali sankcije Koreji Kubi. Koji ne igraju kako oni sviraju. Sta kazu moji domaci Amewri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije