Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savršena lokacija

Ova benzinska je najprometnija u Europi. Iz nekoliko razloga vozači hrle baš tu točiti gorivo

Gorivo
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
07.08.2022.
u 13:17

Čak i izvan prazničnih gužvi, francuski i njemački vozači te prekogranični radnici često pune svoje spremnike goriva u Luksemburgu.

Prva subota u kolovozu, kada se europski turisti vraćaju s ljetnog odmora provedenog u srpnju dok drugi početkom kolovoza tek kreću prema jugu u potrazi za suncem, je najprometniji dan na najprometnijoj benzinskoj postaji u Europi.

Čak niti rastuće cijene goriva nisu odvratile desetke tisuća vozača automobila, motora i kamiona da napune rezervoare goriva na Shellovoj benzinskoj postaji Berchem u južnom Luksemburgu, na krcatoj autocesti A3.

Veliko Vojvodstvo je možda maleno, ali leži na raskrnici između Belgije, Njemačke i Nizozemske i pravca prema jugu, osunčanim plažama Francuske, Italije i Španjolske. I, što je najvažnije, u ljetu obilježenom rastom cijena, gorivo je tamo jeftino što Shellovu benzinsku stanicu Berchem čini najpoželjnijom za vozače kamiona i obitelji koje pomno paze na svoj kućni budžet.

Čak i izvan prazničnih gužvi, francuski i njemački vozači te prekogranični radnici često pune svoje spremnike goriva u Luksemburgu.

Kada je obiteljsko ljetno odredište na Sredozemlju, a pun spremnik goriva košta više od 100 eura, uštede se zbrajaju.

U subotu su dvije cisterne s kapacitetom od 40.000 litara goriva bile spremne odvoziti 16 do 20 povratnih putovanja dnevno kako bi benzinske i diezelske crpke radile non-stop, spremne za bezbroj kampera koji su se nagurali na golemom parkiralištu.

Početkom godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu i poteškoća u globalnim lancima opskrbe uslijed pandemije koronavirusa, skočile su cijene goriva, a naftni divovi su ostvarili goleme zarade.

Sada cijene nešto padaju, a vlade su uskočile subvencijama te je Francuska smanjila cijenu goriva na benzinskim postajama za 18 centi, a do rujna će sniženje iznositi 30 centi.

AFP je u subotu litru benzina u Bruxellesu platio 1,79 eura, s prosječnom cijenom u Belgiji od 1,867 eura po litri. U luksemburškom Berchemu, međutim, litra stoji 1,63 eura i vozače iz gotovo cijele Europe ne smeta što moraju čekati u redovima.

Vozača kamiona na toj postaji ima i iz dalekog Cipra, Poljske i Irske. "Ova savršena lokacija usred Europe i povoljne cijene daju nam prednost", rekao je voditelj te najveće Shellove benzinske postaje Daniel Calderon.

Po njegovim riječima, gužve nisu oneraspoložile vesele vozače koji su nakon dvije godine pandemijskih restrikcija u željnom iščekivanju ljetnog odmora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije