Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE STANOVA

Otvoreno pismo Plenkoviću: 'Nismo mi nikakvi komunistički profiteri ni okupatori'

Andrej Plenković
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/3
26.02.2018.
u 11:43

Navode kako poštuju Ustav i zakon te da zauzvrat očekuju da se poštuju i njihova ljudska i stečena prava te da su spremni na kompromise.

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je uputila u Sabor prijedlog o izmjenama Zakona o najmu stanova. Hrvatski savez udruga stanara reagirao je na novi zakon otvorenim pismom upućenom predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću

- Poštovani Predsjedniče Vlade, gospodine Plenkoviću, Obraćamo Vam se u ime građana, nas više od deset tisuća, koji će na temelju izmjena Zakona o najmu stanova, kojeg ste kao prijedlog Vlade uputili u saborsku proceduru, biti potpuno obespravljeni i pretvoreni u beskućnike - stoji u pismu.

U daljnjem je tekstu naglašeno da će obitelji koje žive više od deset godina u stanovima biti istjerane na cestu. U pismu je spomenuto kako ih se i oslovljava pogrdnim imenima poput "komunističkih profitera i uzurpatora" i stanarima koji su "okupirali" tuđe stanove.

Navode kako poštuju Ustav i zakon te da zauzvrat očekuju da se poštuju i njihova ljudska i stečena prava te da su spremni na kompromise. 

- Očekujemo da ovaj sramotan, diskriminirajući i licemjeran Zakon povučete iz procedure. Očekujemo da država preuzme odgovornost za sudbine svojih građana jer to i je smisao njenog postojanja. Očekujemo da se prekine sa manipulacijama presudama Europskog suda za ljudska prava i da počnemo funkcionirati kao uređena pravna i socijalna država - stoji na kraju pisma.

Pismo prenosimo u cijelosti:

'Poštovani Predsjedniče Vlade, gospodine  Plenković,

Obraćamo Vam se u ime građana, nas više od deset tisuća, koji će na temelju izmjena Zakona o najmu stanova, kojeg ste kao prijedlog Vlade uputili u saborsku proceduru, biti potpuno obespravljeni i pretvoreni u beskućnike.

Nadamo se da niste svjesno i osobno sudjelovali u pripremi Zakona na temelju kojeg će tri tisuće obitelji biti izbačene iz svojih jedinih domova. Živimo u njima desetljećima.

Mijenjali su se politički sustavi i države, monarhije, režimi i diktature, ali nam nitko do sada nije zaprijetio izbacivanjem iz jedinih domova u kojima živimo sad već blizu jednog stoljeća i to bez da nam je ponuđena bilo kakva alternativa.

Želimo vjerovati da su Vas obmanuli (ne bi im bilo prvi puta!!), da ste zauzeti drugim državničkim poslovima propustili ozbiljnije se pozabaviti ovom temom. Zato nam je žao što niste pronašli bar sat vremena da saslušate i naše argumente i prijedloge. Naše obraćanje Vama ostalo je bez ikakvog odgovora.

Poštovani Predsjedniče Vlade, povrijeđeni smo i razočarani što nas Vaš uvaženi ministar Lovro Kuščević, potpuno neutemeljeno i javno etiketira „komunističkim profiterima i uzurpatorima“. Povrijeđeni smo kad nas se u službenim dokumentima naše države kojima komunicirate sa tijelima Vijeća Europe naziva stanarima koji su „okupirali“ tuđe stanove.

Pretpostavljamo da ste i Vi odrasli u stanu na kojem su Vaši roditelji u bivšoj državi stekli stanarsko pravo i otkupili ga po desetak posto njegove tržišne vrijednosti.

Pretpostavljamo da ćete se složiti da ni nas, ni Vas ili Vaše roditelje, koji smo u bivšoj državi bili nositelji stanarskog prava, nitko zbog toga nema pravo nazivati „komunističkim profiterima“.

Nismo mi nikakvi „profiteri“ ni „okupatori“. Profiteri svih vrsta i svih sustava već odavno su zbrinuli sebe i nekoliko generacija unaprijed i danas možda sjede među Vašim visokim dužnosnicima i pišu prijedloge po kojima bi časni i pošteni građani, bez ikakve krivnje i odgovornosti, trebali završiti izbačeni na ulicu. A među nama ima svih društvenih slojeva — radnika, sveučilišnih profesora, akademika, liječnika, branitelja, invalida, umirovljenika...

Poštujemo Ustav i zakone naše države. I baš zato očekujemo i tražimo da se poštuju naša stečena prava, naša ljudska prava i da se primjereno valoriziraju naša cjeloživotna ulaganja u naše domove. I spremni smo na kompromise, sučeljavanje argumenata....

Očekujemo da ovaj sramotan, diskriminirajući i licemjeran Zakon povučete iz procedure. Očekujemo da država preuzme odgovornost za sudbine svojih građana jer to i je smisao njenog postojanja. Očekujemo da se prekine sa manipulacijama presudama Europskog suda za ljudska prava i da počnemo funkcionirati kao uređena pravna i socijalna država.

Ispravljati tuđe greške nije lako. Rješenja postoje. Pitanje je samo da li želite da država koju vodite preuzme odgovornost, jednako za one koji se bore za svoj profit i za one koji se bore za svoj jedini dom. Ostati ćemo uvijek lojalni svojoj domovini i svojoj državi, ali od svoje pravedne borbe za dom nikad nećemo odustati', stoji u pismu.

Pogledajte i galeriju: Državni stanovi

Andrej Plenković
1/20

Komentara 49

ST
stric8
11:54 26.02.2018.

...uzurpatori privatne imovine .... nasljednici dotepli tifusara .... muktežderci....

GU
guitar
12:02 26.02.2018.

potpisali ste....uzeli ste.sad vracajte !!

KM
kmerotrijeb
15:21 26.02.2018.

Bandu crvenu treba izbaciti iz stanova isto kako su tifusari izbacivali prave vlasnike... Oteto prokleto... Još im treba naplatiti stanarinu za sve godine što su u tuđem besplatno stanovali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije