Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIKA NAD STRUKOM Micanjem Marijana Tomurada, načelnika PUZ-a, na površinu isplivali još neki problemi

Otvoreni sukob ravnatelja i ministra policije

20.06.2008.
u 19:00

"Mislim da ministar unutarnjih poslova vrlo dobro zna što mu je činiti", odgovor je premijera Sanadera na upit o smjenama u zagrebačkoj policiji. No, premijer ili nije dobro upućen u sigurnosnu situaciju u zemlji ili je u sada već otvorenom sukobu dvojice čelnika MUP-a  glavnog ravnatelja Marijana Benka i ministra Rončevića  odabrao stranu.

Jer Tomuradova smjena, osim što je izvedena na poprilično nekorektan način, budući da je on trenutačno u bolnici, nije baš provedena ni u skladu sa Zakonom o policiji. Naime, prema Zakonu o policiji, ministar imenuje ili razrješuje načelnika PU na prijedlog glavnog ravnatelja, što se u ovom slučaju, koliko se može čuti iz kuloara, nije dogodilo.

Isto tako, o smjeni načelnika PU svoje mišljenje trebala bi dati i Skupština grada Zagreba, što se također nije dogodilo. Nadalje, imenovanje novog načelnika PUZ-a vjerojatno je najbrže izvedeno tijekom posljednjih godina, jer je dosad od razrješenja jednog do imenovanja drugog načelnika znalo proći i po nekoliko tjedana.

Zbog toga se takav Rončevićev potez, osim kroz prizmu spašavanja vlastite kože i fotelje nakon afere Thompson  Gašparac te slučajeva Miljuš i Rađenović, očito može shvatiti i kao eskalacija njegova sukoba s Benkom.

Naime, od prvog dana u MUP-u Rončeviću je smetala Benkova autonomija koju je imao kao ravnatelj policije te ju je na različite načine pokušao ograničiti. U tome dosad nije uspio, no potez koji je povukao Tomuradovom smjenom očito pokazuje da će iz tog sukoba samo jedan od njih dvojice izaći kao pobjednik. Koji, vjerojatno će, kao i mnogo puta dosad, umjesto struke odrediti  politika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije