Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda

Mirando Mrsić
Foto: Marko Prpić/PXSELL
PR
Autor
PR članak
27.10.2015.
u 08:30

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava organizator je konferencije pod nazivom – „Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda - visoko obrazovanje i istraživanje“ , koja će se održati u srijedu, 28. listopada 2015. godine u Zagrebu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Hrvatske bratske zajednice 4, s početkom u 09:30 sati. Konferenciju će otvoriti ministar rada i mirovinskoga sustava, prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med.

Provedba Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. pruža veliku priliku i predstavlja važan izazov za mnoge institucije i organizacije koje će podnositi svoje projektne prijave, stoga je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava odlučilo informirati što je više moguće potencijalnih korisnika o novom Operativnom programu i motivirati sve potencijalne prijavitelje da iskoriste ovu priliku. Neka od važnih područja koja su uključena u Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ upravo su područja visokog obrazovanja i istraživanja.

Ciljevi prioriteta iz područja obrazovanja usmjereni su na povećavanje ulaganja u ljudski kapital kroz razvoj i provedbu politike razvoja ljudskih potencijala, unapređenje učinkovitosti i kvalitete sustava obrazovanja i osposobljavanja u skladu s potrebama tržišta rada, povećanje razine sudjelovanja u cjeloživotnom učenju, dostupnosti cjeloživotnog učenja i unaprijeđenije ljudskog kapitala u istraživanju i razvoju.

Rezultati koji se planiraju realizirati sredstvima iz Europskog socijalnog fonda su: veća relevantnost i kvaliteta studijskih programa, pojačano učenje temeljeno na radu, internacionalizacija visokog obrazovanja u ključnim deficitarnim područjima, veća zapošljivost diplomiranih studenata, posebno prvostupnika te podrška visokoobrazovnim ustanovama kako bi unaprijedili svoje upravljanje i planiranje projekata te ostvarili strateške ciljeve dogovorene u programskim ugovorima.

Jedan od utvrđenih problema je nedostatak poslovno usmjerenih diplomskih i poslijediplomskih obrazovnih programa, na razini visokog obrazovanja. Poslijediplomski studiji ne pružaju dostatno osposobljavanje u temeljnim vještinama, posebno vještina potrebnih u istraživanju s ciljem daljnjeg razvoja karijera mladih istraživača. Stoga je neophodno razviti programski okvir koji će omogućiti mladim istraživačima na poslijediplomskim i postdoktorskim studijima da unaprijede vještine potrebne u poslovnom sektoru.

Uzimajući u obzir činjenicu da su obrazovne kvalifikacije koje osiguravaju zapošljavanje vrlo važne za hrvatsku ekonomiju, važno je poticati razvoj karijere u području istraživanja, razvoja i inovacije, što je moguće izradom instrumenata koji bi povećali broj mladih istraživača posebice u znanstvenim, tehnološkim, inženjerskim i matematičkim područjima. Upravo zbog toga bit će izrađena dva programa potpore procesu integracije mladih znanstvenika u hrvatski istraživački prostor. Opći cilj prvog programa je usmjeravati mlade istraživače na poslijediplomskoj razini da provode svoja istraživanja u prioritetnim znanstvenim područjima, a drugi je cilj usmjeren na izvrsne istraživače i stručnjake na poslijedoktorskoj razini. Program će također podržavati razvoj njihovih karijera kao budućih vodećih osoba u području istraživanja i razvoja u Hrvatskoj.

Upravo zbog svega navedenoga, na konferenciji će biti predstavljeno kako će se sredstva Europskog socijalnog fonda moći ulagati u visoko obrazovanje i istraživanje u Hrvatskoj do 2023. godine. Bit će predstavljeni primjeri dobre prakse iz drugih zemalja članica Europske unije u ovom području i sudionici će imati priliku postaviti pitanja i razmijeniti mišljenja s predstavnicima tijela u Sustavu upravljanja i kontrole za korištenje sredstava Europskog socijalnog fonda.

Sve dodatne informacije o aktivnostima Europskog socijalnog fonda u Republici Hrvatskoj možete pronaći na internetskoj stranici www.esf.hr

Želite prijaviti greške?