Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUŽVA U MOSTARU

Otvorena prva birališta: Čović: Bh. Hrvati nikad nisu presudili izbore

Lokalni izbori u Mostaru
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.07.2020.
u 10:46

Za glasovanje u inozemstvu se prijavilo ukupno 185 tisuća ljudi. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

U inozemstvu, gdje se također bira novi saziv Hrvatskog sabora, glasuje se bez dojava o problemima ili nepravilnostima, doznaje se u subotu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Otvoreno je svih 45 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini i 11 u Njemačkoj, za sada nema dojava o poteškoćama, potvrdila je članica DIP-a Ivana Belec.   U inozemstvu, odnosno u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasuje se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja po lokalnom vremenu.

Prva su, u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu, otvorena biračka mjesta u Australiji, konkretno u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, ono u hrvatskom konzulatu u Perthu otvoreno je u jedan sat poslije ponoći. U Australiji se za izbore ukupno aktivno registriralo oko 2.800 birača.

U 11 sati po našem vremenu završit će prvi izborni dan na tri spomenuta biračka mjesta, birački materijal će se zapečatiti i ponovno otvoriti 5. srpnja kada će se glasovanje nastaviti.

U većini europskih zemalja biračka mjesta otvorena su u subotu u 7 sati i ostat će otvorena do 19. Ponovno će se otvoriti u nedjelju u 7 sati, u isto vrijeme kada i u Hrvatskoj.

U inozemstvu, koje čini posebnu, 11. izbornu jedinicu, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za nedjeljne izbore gotovo 185 tisuća. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

Na biralište u Mostaru stigao je i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović koji je dao potporu Andreju Plenkoviću.

04.07.2020.,Mostar,BiH - Dragan Covic glasovao na Parlamentarnim izborima Republike Hrvatske Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

- Bh. Hrvati nikad nisu presudili izbore u Hrvatskoj. Mi danas šaljemo poruku da smo dio jednog prostora i da koristimo svoje pravo. Pozivam sve u BiH da u ova dva dana izađu na 45 glasačkih mjesta i pokažu interes za život u BiH i događanja u Republici Hrvatskoj. A odlučiti sigurno nećemo. Tri mandata su simbolična s aspekta participiranja u Saboru Republike Hrvatske - istaknuo je Čović, piše Vecernji.ba.

U inozemstvu glasuju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Zbog vremenske razlike, posljednje će se u inozemstvu otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu u subotu, u 16 sati po hrvatskom vremenu.

Pripadnicima Hrvatske vojske u Republici Hrvatskoj te u misijama i operacijama u inozemstvu određena su posebna biračka mjesta te će u nedjelju, 5. srpnja moći izaći na parlamentarne izbore i glasati u Zagrebu, Splitu i Udbini, kao i u Afganistanu, Poljskoj i na Kosovu.

"Pripadnicima Oružanih snaga RH koji će se na dan izbora zateći u službi u OSRH na području Republike Hrvatske, a izvan mjesta svoga prebivališta, glasanje će biti omogućeno na temelju potvrda za glasanje izvan mjesta prebivališta na najbližem redovnom ili posebnom biračkom mjestu na kojem će moći glasati za liste svoje izborne jedinice (ukupno do 200 pripadnika OSRH)", izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.

Za glasanje pripadnika Oružanih snaga RH na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor određena su tri posebna biračka mjesta u Oružanim snagama i to: biračko mjesto u vojarni "Petar Zrinski" u Zagrebu, u vojarni "Admiral flote Sveto Letica Barba" u Splitu i u vojarni "Josip Jović" u Udbini.

Na tim posebnim biračkim mjestima, za glasanje su prijavljena 473 pripadnika Hrvatske vojske.

Hrvatski vojnici glasat će i u Afganistanu, Poljskoj i Kosovu

Pripadnicima Hrvatske vojske u misijama i operacijama u inozemstvu, glasanje će biti omogućeno na tri posebna biračka mjesta te na biračkom mjestu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Prištini gdje će glasovati pripadnici hrvatskog kontingenta u operaciji potpore miru KFOR.

Pripadnici hrvatskog kontingenta u misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu glasati na posebnom biračkom mjestu u kampu Marmal u Mazar-e Sharifu i na posebnom biračkom mjestu u kampu HKIA u Kabulu. 

Pripadnici hrvatskog kontingenta u aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti eFP-BG u Poljskoj glasat će na posebnom biračkom mjestu u vojarni Bemowo Piskie u istoimenom gradu u Republici Poljskoj.

U navedenim misijama i operacijama, za glasanje je prijavljeno ukupno 218 pripadnika OSRH.

Ključne riječi

Komentara 18

DU
Deleted user
11:28 04.07.2020.

Ako mogu liste za manjine i zagarantiran broj njihovih zastupnika, mogu i liste za dijasporu.

AN
Antifa2O2O
11:27 04.07.2020.

Zagrebe sutra nemoj spavati.

DU
Deleted user
12:10 04.07.2020.

General Glasnović će dobiti duplo više glasova od ADZ-a!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije