Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požega

Otvorena jedna od najmodernijih knjižnica u Hrvatskoj: Ovdje će se svaki dan nešto događati!

Otvorena je nova Gradska knjižnica u Požegi
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
15.03.2021.
u 18:09

U posljednje dvije godine stručni djelatnici radili su na novom konceptu knjižnice, koji podrazumijeva povećanje kvalitete usluge kroz sve knjige u slobodnom pristupu, reorganizaciju odjela te samoposlužne uređaje za posuđivanje i vraćanje knjiga.

Nova, obnovljena Gradska knjižnica u Požegi, jedna od najmodernijih u Hrvatskoj, danas (ponedjeljak) je otvorila svoja vrata korisnicima.

Riječ je o atraktivnom i multifunkcionalnom kulturnom objektu, impresivnom zdanju koje će nuditi neusporedivo veći broj usluga i programa. Projekt obnove zgrade knjižnice traje od 2008. godine, kada su započeli građevinski radovi koji su se odvijali u dvije faze. Prva faza bila je dogradnja i rekonstrukcija stare povijesne zgrade iz 1907., a druga adaptacija. Ukupna investicija "teška" je više od 20 milijuna kuna, a financirana je sredstvima Ministarstva kuture i medija te Grada Požege.

- O tome koliko ovaj projekt znači za Požegu najbolje govore impresije naših prvih korisnika. Svjedočimo prvim čitačima i novim upisima, čak i iz drugih krajeva Hrvatske. Svi su iskazali oduševljenje samim izgledom prostora, ali i veliko zadovoljstvo s obzirom na povećanu kvalitetu rada knjižnice i sve ono što svaki građanin tu može dobiti – kaže ravnateljice požeške knjižnice Aleksandra Šutalo.

Nova knjižnica raspolaže s gotovo 80 tisuća jedinica knjižne građe, no to nije sve.

U posljednje dvije godine stručni djelatnici radili su na novom konceptu knjižnice, koji podrazumijeva povećanje kvalitete usluge kroz sve knjige u slobodnom pristupu, reorganizaciju odjela te samoposlužne uređaje za posuđivanje i vraćanje knjiga. Otvoreno je 35 novih programa za sve dobne skupine, od beba do umirovljenika, a sama knjižnica osmišljena je kao treći životni prostor, budući da su svi odjeli, dvorane i galerije opremljeni na način da se u njima boravi, druži i čita, odnosno da se taj prostor koristi za individualne, profesionalne i druge potrebe.

- Mi smo prije imali skučene prostore u kojima je knjižna građa bila teško dostupna. Nova knjižnica je veliki, otvoreni kulturni centar u kojem će se svaki dan nešto događati i u kojemu će građani moći uživati u glazbenim, književnim i umjetničkim programima, edukacijama, radionicama za djecu itd. - ističe Šutalo.

 

Ključne riječi

Komentara 1

SE
senijor121
08:31 16.03.2021.

Na žalost bačeni novac, jer knjižnice su u ovo doba relikt prošlosti, nema više vraćanja na staro unatoč svoj reklami za čitanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije