Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori

Slabiji odaziv: Do 16.30 sati glasovalo 27,45 posto građana

lokalni izbori
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
1/66
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.06.2017.
u 17:34

U 7 sati otvoreno je nešto manje od 4.500 biračkih mjesta na kojima osam županija i Grad Zagreb koji ima status grada-županije, 54 grada i 102 općine u drugom krugu biraju svoje župane, gradonačelnike i načelnike

U 7 sati otvoreno je nešto manje od 4.500 biračkih mjesta na kojima osam županija i Grad Zagreb koji ima status grada-županije, 54 grada i 102 općine u drugom krugu biraju svoje župane, gradonačelnike i načelnike, birališta se zatvaraju u 19 sati kada završava i dvodnevna izborna šutnja.

Kronologija dana: 

17.30 sati - Državno izborno povjerenstvo (DIP) istaknulo je kako u drugom krugu lokalnih izbora nisu zabilježene ozbiljnije primjedbe, ni nepravilnosti. Građani nam dojavljuju određene slučajeve koji ih smetaju, no u većini to nisu izborne nepravilnosti, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin i spominje kako se građani pritužuju zbog slika koje su vidjeli na biračkom odboru, ali i zbog slike bivšeg komunističkog vođe i šefa bivše države Tita u izlogu prazne trgovine.
 
DIP je s nadležnim povjerenstvima provjerio navode o nepravilnostima koje spominje nevladina udruga GONG, u velikoj mjeri pokazalo se da ti navodi ne stoje, poput onih da se u Zagrebu glasovalo zdravstvenom iskaznicom, te da je u jednom domu za starije bilo nedopuštenog pomaganja kod glasovanja.

U nadležnom izbornom povjerenstvu nemaju saznanja o glasovanju zdravstvenom iskaznicom, a u domu za starije, po svim je propisima, glasovala slabovidna osoba, kaže Lovrin i poziva da se kod sumnji u izborne nepravilnosti precizira gdje su i tko ih je napravio. DIP-ove navode o mirnom izbornom danu potvrđuje MUP-ovo izvješće da danas nije bilo ni jedne prijave zbog remećenja javnog reda i mira na biralištima.

Izborni dan završava u 19 sati, prve izborne rezultate DIP će objaviti oko 20 sati.

16.52 sati - Do 16.30 sati na izbore je izašlo 27,45 posto građana, odnosno nešto manje od 700.000, što je puno slabiji odaziv nego u prvom krugu izbora kada je glasovalo 35,15 posto birača. 

Najviše birača, gotovo polovica, izašla je u Ličko-senjskoj županiji, potom u Zadrskoj (45, 34 posto), najmanje u Vukovarsko-srijemskoj (21, 7 posto).

U Zagrebu je glasovalo 28, 9 posto birača, u Splitu 26, 7 posto, u Osijeku 23, 6 posto te u Rijeci 20, 9 posto. Metković bilježi visok odaziv, čak 49, 9 posto. 

Foto: Screenshot/reuters

12.00 sati - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ispunila je svoju građansku dužnost i glasovala je točno u podne na svom biračkom mjestu u Bauerovoj ulici 21. Na glasanje je došla u pratnji supruga Jakova i glasnogovornika Luke Đurića. 

11.55 sati - Do 11.30 sati na lokalne izbore izašlo je 14,81 posto birača, odnosno gotovo 390.000 građana, objavilo je Državno izborno povjerenstvo. U prvom krugu izbora do 11.30 sati u cijeloj Hrvatskoj na izbore je izašlo 15,98 posto birača. 

U gradu Zagrebu na izbore je izašlo 15,62 posto građana, što je više u odnosu na prvi krug u kojem je do 11.30 sati izašlo 15,40 posto građana. U Osijeku je do 11.30 sati glasovalo 14,41 posto građana, u Splitu 15,09 posto, a u Rijeci 12,28 posto. 

Ličko-senjska (26,5 posto) i Zadarska (23,6 posto) županija prednjače po odazivu, na dnu ljestvice su Osječko-baranjska i Vukovarsko srijemska županija u kojima je do 11,30 sati glasovalo 12,9 posto, odnosno 12 posto birača. 

Među gradovima, daleko ispred svih je Gospić u kojemu je na birališta izašlo gotovo 30 posto birača (29,8 posto), najslabiji odaziv je u Vukovaru, tek deset posto. Veliki odaziv bilježi i Metković u kojemu je glasovalo 26,2 posto birača. 

Slijedeće podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati, a prve izborne rezultate iza 20 sati.

Foto: Screenshot/reuters

11.40 sati - Na izbore su izašli i kandidat za gradonačelnika Varaždina Alen Kišić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Karlovca Davor Petračić, kandidat za riječkog gradonačelnika Vojko Obersnel, Vladimir Šeks, Renato Krulčić, kandidat IDS-a za gradonačelnika Pazina, kandidat za gradonačelnika Dubronika Valentin Dujmović, kandidat za varaždinskog gradonačelnika Ivan Čehok, kandidat za gradonačelnika Karlovca Damir Mandić... 

lokalni izbori
1/66

11.18 sati - Iz GONG-a su uspozorili da fotografiranje glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo. GONG upozorava kandidate i stranke da je zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te ih podsjeća da je tanka linija između dozvoljenog i nedozvoljenog utjecaja na birače, a posebno u okolnostima vrlo neizvjesnih rezultata izbora. Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti u najbližem uredu za opću upravu. 

11.00 sati - Do 11 sati glasovali su i MOST-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Metkovića Katarina Ujdur, Davorin Posavac, kandidat za gradonačelnika Bjelovara, premijer Andrej Plenkovič, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Metkovića Dalibor Milan, kandidat za župana dubrovačko-neretvanskog Stipe Gabrić Jambo, šef SDP-a Davor Bernardić, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Šibenika Josip Živković, kandidat za varaždinskog župana Radimir Čačić, kandidat za osječkog gradonačelnika Ivan Vrkić, kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka Ivana Šojat, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš, kandidat za splitskog gradonačelnika Željko Kerum...

9.50 - Rano ujutro su već glasovali Milan Bandić, Božo Petrov, kandidat za Željko Burić, Dario Hrebak, Andro Krstulović Opara, Mato Franković, Nikola Grmoja, Goran Pauk...

9.00 - Niti jedno županijsko izborno povjerenstvo nije dojavilo da na njegovu području ima eventualnih problema u drugom krugu lokalnih izbora koji je u nedjelju ujutro počeo na gotovo 4500 biračkih mjesta. Devetnaest od 21 izbornog povjerenstva potvrdilo nam je da su na njihovu području otvorena sva biračka mjesta, za dva još čekamo potvrdu, no vjerujem da je i tamo sve u redu, jer u suprotnom već bi dobili dojave o problemima, rekla je u nedjelju nešto iza 8 sati ujutro potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin

Osam županija i Grad Zagreb koji ima i status županije, 54 grada i 102 općine u nedjelju biraju svoje župane, gradonačelnike i načelnike za iduće četiri godine. Iako je 11 županija svoje župane izabralo prije dva tjedna, i njihova županijska povjerenstva u nedjelju rade jer svi gradovi i općine na njihovu području nisu u prvom krugu uspjeli izabrati svoju izvršnu vlast. Nisu to uspjela ni četiri najveća Hrvatska grada - Zagreb, Split, Osijek i Rijeka, ali ni Metković, Varaždin, Bjelovar, Knin čiji birači u nedjelju odlučuju o svojim gradonačelnicima.

7.00 - Lokalna izvršna vlast bira se na četiri godine, pravo biranja ima 2 milijuna 791 tisuća birača. Na lokalnim izborima biraju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice za čija se tijela izbori provode. Birači, dakle, ne mogu glasovati izvan mjesta prebivališta, niti se glasuje u inozemstvu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poziva birače da izađu na birališta, poslodavce koji u nedjelju rade, da zaposlenicima to omoguće. "Izborno pravo je i pravo i obveza, to je izuzetno važno na lokalnim izborima, jer se osnovni problemi građana rješavaju na lokalnim razinama", ističe potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić. Za glasovanje treba vrlo malo vremena i mislim da bi svaki poslodavac trebao svom zaposleniku koji u nedjelju radi omogućiti da ostvari svoje ustavno pravo, poručuje.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Kako ispravno glasovati?

Nedjeljni će izbori za birače biti nešto jednostavniji nego u prvom krugu, bit će manje glasačkih listića i manje kandidata, na svakom listiću samo po dva, podsjeća Fabijančić Križanić.

Ispravno se glasuje tako da se na glasačkom listiću zaokruži samo jedan redni broj ispred imena kandidata za načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika.

Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali. Dogodi li se da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, održat će se treći krug.

DIP upozorava birače da ne fotografiraju listiće

Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića u protivnosti je s općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka, upozorilo je Povjerenstvo posebno napominjući da bi fotografiranje listića moglo "podrazumijevati ponašanje koje je protivno izbornim načelima i zakonskim odredbama".
Prvi rezultati drugog kruga lokalnih izbora znat će se nešto ranije nego inače, već od 20 sati, a bit će dostupni na DIP-ovoj mrežnoj stranici.

DIP će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati izvijestiti o odazivu birača.
 Iako se drugi krug održava u znatno manje jedinica i na manje biračkih mjesta nego prvi, na provedbi izbora angažiran je velik broj ljudi, 50-ak tisuća. U biračkim odborima bit će ih gotovo 45 tisuća, a izbore će promatrati oko 7 tisuća promatrača.

 

Komentara 43

Avatar navijač
navijač
11:39 04.06.2017.

Danas očekujemo potop tzv, "više lijevo orijentiranih" kandidata. Napokon i Hrvati počinju otvarati oči.

VH
Vuk.hr
12:04 04.06.2017.

A gong ne kaze kako u osijeku babe govore prije nego udjes glasati da se da glas za vrkica. I kad kazes unutra kako dvije starije zene ispred govore za kog da glasas, oni kazu a sta mi tu mozemo. Pa koji qurac su promataci tamo.

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
15:01 04.06.2017.

Treba uvesti obavezno glasanje. Tko ne izađe kazniti ga novčano. To su ozbiljne stvari. Mnogi ne izlaze na izbore, a uzimaju si za pravo prigovarati i komentirati stanje u državi, za koje su, svojim neizlaskom, i sami krivi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije