Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovac

Otvoren Muzej Domovinskog rata: 'To je naša zahvalnost braniteljima'

Karlovac: Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na otvorenju Muzeja Domovinskog rata
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/35
05.07.2019.
u 23:35

Prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman znao je da samo pomiren i jedinstven narod može ostvariti cilj slobodne Hrvatske, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj svečano je otvoren večeras; na mjestu nekadašnje prve ceste bojišnice, nekadašnji bivši vojni objekt, u ratu mjesto gdje su bili hrvatski branitelji, zahvaljujući arhitektima karlovačkog Projektnog biroa 2A preuređen je u Hrvatskoj jedinstven, moderan muzejski kompleks.

- Na 13.000 četvornih metara preuređen je bivši vojni kompleks koji je stoljećima bio mjesto gdje su prolazile vojske i koji je sada prvi puta u civilnoj funkciji. Zahvaljujući odličnoj koncepciji arhitektica Tatjane Basar i Vlaste Lendler – Adamec iz biroa 2A imamo moderno uređen kompleks zgrade hotela California, kako su je branitelji 1991. godine ironično prozvali. Zahvaljujući pak, brigadiru Dubravku Halovaniću, imamo vrijednu zbirku naoružanja i vojnih vozila. Ukupno je u ovome muzeju preko 350 originalnih predmeta, dok zbirka sadržava preko 2000 predmeta, a posjetitelji razgledavajući postav mogu slušati čak 3,5 sata ratnih događanja, filmova, fotografija – kazala je Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac prilikom otvorenja 26,5 milijuna kuna vrijednog kompleksa Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

Da je riječ o simboličnom mjestu koji svjedoči velikoj žrtvi hrvatskih branitelja, složili su se svi uzvanici i govornici na otvorenju; od ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, gradonačelnika Karlovac Damira Mandića, župana Damira Jelića do predsjednice Kolinde Grabar–Kitarović.

- Posjetiteljima će se ovdje, u ovoj jedinstvenoj i prekrasno uređenoj zgradi, na autentičnoj lokaciji, kroz izloške, omogućiti potpuni uvid u Domovinski rat. Ova zgrada i nadam se uskoro uređen vukovarski vodotoranj, jedni su od najpoznatijih simbola Domovinskog rata. Budućnost nije moguće oblikovati bez kulture sjećanja i poštovanja prema onima koji su postavili njene temelje, a to su ovdje naši hrabri branitelji i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman koji je znao da samo pomiren i jedinstven narod može ostvariti cilj slobodne Hrvatske. Ovaj je muzej naša zahvalnost njima, i onima koji su stoljećima živjeli i ginuli za Hrvatsku. Ovaj će muzej pričati tu veliku istinitu hrvatsku priču o želji za slobodom. Stoga je važno da ga, osim turista, organizirano posjećuje što više studenata i učenika sa nastavnicima, da to bude nezaobilazan dio kurikuluma. Ako imamo vremena za izlete i maturalne izlete u inozemstvo, što je dobro i pohvalno, moramo našim mladima omogućiti i da obiđu i ova mjesta, da upoznaju tijek i Domovinski rat kroz priču o jedinstvu, domoljublju, viteštvo i hrabrosti – kazala je Kolinda Grabar-Kitarović u Karlovcu.

Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je svima koji su pomogli da se projekt realizira, a župan Damir Jelić dao je županovu medalju brigadiru Dubravku Halovaniću koji je vrijedno sakupljao vanjske eksponate za muzej.

- Oko 4000 učenika s područja pet slavonskih županija dolazit će u ovaj muzej od iduće školske godine da stvore percepciju, da doznaju što se ovdje događalo. I ranije smo u rute obilaska postavili, naravno nakon Vukovara i grad Knin i Okušane, da osnovci obiđu sva područja na prvoj crti obrane Domovine u cilju shvaćanja složenosti obrane domovine i složenosti Domovinskog rata, te važnost snage hrvatskog čovjeka i branitelja. Ovaj je muzej značajan i za turiste koji prolaze cestom D1. Posjećivali su ga i do sada, a nakon ovog otvorenja, lokacija će biti i u svim turističkim katalozima, tako da ćemo i strane turiste podučiti o novijoj hrvatskoj povijesti i istini o Domovinskom ratu – kazao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Predsjednica i gosti obišli su čitav muzej, od izložbenog postava na katu, do spomen sobu braniteljima koji su poginuli baš na Turnju. U subotu i nedjelju Muzej Domovinskog rata radit će od 10 do 18 sati, a ulaz i razgledavanje ta je dva dana posjetiteljima besplatan.

Komentara 21

SP
Savski_pijesak
06:42 06.07.2019.

Svi se sjete branitelja pred izbore

BA
Barbasmora
05:38 06.07.2019.

Moramo postivat branitelje. Ali politika ( i kolinde i cilog sabora) natjerala vise ljudi da su napustili domovinu nego za vrime domovinskog rata. To su dica branitelja, koja bjeze od iskoristavanja i siromastva od politike bez nade u bolju buducnost.. Ali i kolinda fino se smjeska na fotografijama i trosi velike rijeci i obecanja.

Avatar Niškorist
Niškorist
10:09 06.07.2019.

Ljubi i grli sve kaj stigne trebala je doći i ljubit radnike 3 Maja ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije