Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratari negoduju

Otvoren lateralni kanal u Baranji, vrijedan 102 milijuna kuna

Tihomir Jakovina
Marko Jurinec/PIXSELL
08.06.2015.
u 16:30

No, mjesni ratari negoduju jer ističu kako im je oprema za navodnjavanje preskupa. Potrebno je uložiti oko 10.000 eura po hektaru u opremu, a sezonski se plaća još 3000 kuna za vodu

Otvoren je lateralni kanal Kneževi Vinogradi – Zmajevac iz kojega će se navodnjavati 5500 hektara baranjske zemlje. Investicija je to vrijedna 102 milijuna kuna. Čine ga kanal dug 12,3 kilometra, reverzibilna crpna stanica kapaciteta pet kubika u sekundi, šest ustava, šest sifona, jedna vodna stepenica i četiri mosta. Sagrađen je za dvije godine. Uz navodnjavanje, skupljat će bujične vode i tako štititi od poplava.

No, mjesni ratari negoduju jer ističu kako im je oprema za navodnjavanje preskupa. Potrebno je uložiti oko 10.000 eura po hektaru u opremu, a sezonski se plaća još 3000 kuna za vodu.

- Kanal i nije predviđen za ratarske kulture, ali jest za povrće i voće. To je ono što očekujemo, da će se promijeniti poljoprivredna struktura. Veći dohodak će ih na to primorati – kazao je resorni ministar Tihomir Jakovina. Postavlja se pitanje, nadalje, kako će se to izvesti, ako ne postoje hladnjače, infrastruktura, pa ni tržište.

- Projekti, projekti, projekti – odgovorio je. Lateralni je kanal, inače, investicija Hrvatskih voda, no iz Vlade ističu kako što više novca moramo privlačiti iz europskih fondova.

- To je način da se bolje zarađuje i kvalitetnije radi. Još 12.000 hektara ćemo ove godine navodniti, što je na slabih 18.000 koliko smo naslijedili velik postotak, ali nije to dovoljno – poručio je premijer Zoran Milanović. Slavonija, po njemu, nije zapuštena.

- I kad to kažem, ne pripisujem nikakve zasluge sebi i svojoj Vladi. Slavonija je dosta obrađena, kao i cijela sjeverna Hrvatska, pitanje je samo čime i jesu li to prave kulture. Nije ova zemlja zapuštena, nego nije dovoljno iskorištena – zaključio je Milanović.

>>'U dvije godine u poljoprivredi smo izgubili čak 9.000 radnih mjesta'

>>Darinko Bago: Hrvatska šansa unikatni i ekoproizvodi

Komentara 13

MA
maskerano
17:29 08.06.2015.

opet todoric dobio od države zadjabe,prvo baranjsku zemlju,a sad i kanal,bravo todoricu, docice i dotebe kazna

AN
anonimus00
18:37 08.06.2015.

oprema za 10 000e im je skupa a nije skup traktor od 150 000e

SI
Sittingbull
09:05 09.06.2015.

Ovi poljoprivrednici samo kukaju. Nije im dovoljno što se uređuju kanali, voda dovodi do njihovih zemljišta, daju poticaji itd. Konačno imamo vladu koja ulaže u poljoprivredu i zato sve pohvale za ovakva ulaganja. Samo naprijed a hadezeovci će i dalje kukati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije