Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPOKON OBNOVLJEN

Otvoren je Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva

Vukovarski vodotoranj
Foto: Branimir Bradarić
1/3
30.10.2020.
u 19:21

U obnovu Vodotornja uloženo je 46 milijuna kuna od kojih su 39 milijuna kuna donacije oko 7.000 donatora iz Hrvatske i svijeta

29. godina poslije ratnih stradanja i više od 3 godine od kako je započela obnova danas je svečano otvoren Vukovarski vodotoranj simbol hrvatskog zajedništva. Bez nazočnosti građana i uzvanika i bilo kakvih obraćanja, a uz svečani program, simbol Vukovara i Domovinskog rata danas je otvorio svoja vrata za sve građane.

U sklopu programa himnu Republike Hrvatske izvela klapa Hrvatske ratne mornarice sv. Juraj. Državni stijeg na vrh vodotornja podigao je Krešimir Đalto, sin pokojnog vukovarskog branitelja Hrvoja Đalte koji je zajedno s pokojnim braniteljem Ivanom Ivanikom podizao zastavu na Vodotornju tijekom agresije na Vukovar. U programu otvaranja Vodotornja nastupili su Vladimir Košić-Zec, Najbolji hrvatski tamburaši, Ivana i Marija Husar, Jacques Houdek… Građani su program otvaranja mogli pratiti putem Facebooka kao i lokalnih televizijskih postaja.

Foto: Branimir Bradarić

Projekt obnove izradili su arhitekti zagrebačke „Radionice arhitekture”, a sami radovi započeli su u svibnju 2017. godine. U obnovu Vodotornja uloženo je 46 milijuna kuna od kojih su 39 milijuna kuna donacije oko 7.000 donatora iz Hrvatske i svijeta. Među donatorima bilo je niz pravnih osoba ali i građana, među kojima i učenici i umirovljenici, koji su donirali koliko su mogli.

Uz objekt Vodotornja obnovljen je i okoliš pa su tako tu amfiteatar s 100 sjedećih mjesta, dječje igralište, caffe bar, parking.. Do vrha Vodotornja može se panoramskim dizalom kao i stepenice s kojima se dolazi do memorijalne sobe kroz koju se proteže memorijalna staza. U sobi, u kojoj se do rata nalazio spremnik za vodu, postavljeno je šest interaktivnih ekrana s multimedijalnim sadržajem koji govore o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara i povijesti Vodotornja. Iz memorijalne sobe dolazi se do vidikovca i jarbola Hrvatske pored kojeg su postavljene stope pokojnih vukovarskih branitelja Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte koji su podizali zastavu na Vodotoranj u jesen 1991. godine. Vrh Vodotornja je ograđen visokom ogradom radi sigurnosti posjetitelja, a postavljena su i dva dalekozora putem kojih se može razgledati područje cijeloga grada i okolice.   

Inače, Vodotoranj je izgrađen 1968. godine i visok je 50-ak metara. S kapacitetom rezervoara od 2.200 kubnih metara u to vrijeme Vodotoranj je bio među najvećim građevinama te vrste u Europi. Na vrhu bio je restoran-vidikovac, kavana "Vodotoranj" iz kojega se vidio Vukovar, Dunav i okolica. Restoran je zatvoren 1970. godine, a nakon toga tu je bilo računovodstvo Vodovoda. Tijekom agresije na Vukovar Vodotoranj je pogođen s više od 600 projektila te je teško oštećen. Međutim, ostao je na svojim temeljima i tako postao simbol Domovinskog rata i Vukovara.

U video izjavi koja je medijima poslana poslije otvaranja Vukovarskog vodotornja gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je ovo bio poseban dan za sve Vukovarce. Podsjetio je kako je vodotoranj prije 29. godine svakodnevno granatiran te da su mu se Vukovarci svih ovih godina divili ali i bojali prići tome ogromnom objektu koji kao gorostas stoji i bdije nad gradom.

– Nema tu prevelikih emocija jer je previše zadataka još pred nama i nove utakmice slijede. Izvršen je još jedan zadatak i idemo dalje. Nastavljamo ispunjavati zadaće koje nas i dalje žuljaju kojih u gradu Vukovaru ima puno. Međutim, definitivno smo se ovom pričom odužili i zgradi Vodotornja i gradu Vukovaru ali i na neki simboličan način i svim braniteljima grada Vukovara. Naravno da smo u tom smislu ponosni, da čovjek s obzirom na značaj Vukovara u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu osjeća ponos i da su stvari u ovom dijelu Vukovara onakve kakve trebaju biti, rekao je Penava.

Ključne riječi

Komentara 35

JU
Jura
19:33 30.10.2020.

Što se događa sa navodno hrvatskom televizijom. Pa ovaj neoprostivi skandal je neoprostiv. Ne prenositi u živo otvorenje simbola hrvatskog otpora je nešto čime su te individue prešle crtu. Za ovo trebaju odgovarati.

KE
Kentucky
19:48 30.10.2020.

Kad hdz Nije u priči HRT ne dolazi?

DU
Deleted user
19:51 30.10.2020.

Nema prijenosa na televiziji????? Koalicijskom partneru se tako hoće? Hoće se i hrvatskom narodu, čim prije tim bolje! Banditi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije