Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Otto Barić otkrio zašto se pridružio J. Pavičić Vukičević: I danas mi dolaze poruke: 'Kaj ti nisi mrtav?'

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
19.04.2021.
u 11:13

Shvatio sam da kao nezavisni kandidat ne bih mogao skupiti 5000 potpisa. Ja nemam ljude koji bi to za mene odradili, nemam infrastrukturu koja bi to podržala. Bilo tko, tko nezavisno ulazi u takvu bitku, u izgubljenom je položaju, kaže poznati arhitekt

Arhitekt Otto Barić, kandidat za zamjenika kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu Jelene Pavičić Vukičević, gostovao je u studiju Večernjeg lista. Emisiju je vodila Petra Balija.

Kazao je kako su prvi dan skupljeni svi potpisi za kandidaturu.

– U srijedu će Jelena izaći iz samoizolacije i onda će se predati potpisi za kandidaturu – rekao je.

Prema anketama koje su sami proveli, Jelena Pavičić Vukičević ulazi u drugi krug s Tomislavom Tomaševićem.

– To je očekivano. Ta anketa rađena je od apsolutno profesionalne organizacije, vrlo je vjerodostojna i nama nije neočekivana. Vidim samo sukob dvije opcije. Jedna opcija je novo, pa što bude, a druga je uhodano koje se treba još malo poboljšati. Mi smo apsolutno na dobrom tragu. Što se tiče Škore, nama tema nisu naša konkurencija. Škoro je probao u Osijeku pa nije uspio, ne vidim zašto bi u Zagrebu – kaže Barić.

Jeleni Pavičić Vukičević pridružio se nakon prezentacije stadiona koju je radio s Dinamom.

– Bacio sam rukavicu svim kandidatima da vidimo što će svi oni reći. To je objavljeno u subotu u 10 ujutro, a Jelena me je večer prije nazvala i rekla da bi me voljela vidjeti. Razgovarali smo dva sata. Gospođa Jelena u meni je stvorila dojam da je to – to. Da ona to može, želi i da je spremna napraviti iskorak. Promijeniti neke stvari koje dosad nisu bile dobre – kaže.

Barić je poznat i kao kritičar pokojnog gradonačelnika, a Jelena Pavičić Vukičević bila je njegova bliska suradnica.

– To je suprotno. Moj dojam i razlog zašto sam se pridružio je upravo to jer poznaje sustav, u stanju je voditi sustav i nije opterećena ničim. Gospođa Jelena ima potencijal biti gradonačelnica ovog grada i ja bih volio biti taj koji će uz nju odraditi svoj dio posla. Mene interesira obnova grada Zagreba, da napravimo sve što treba napraviti – kaže.

Prvo se sam kandidirao te je bio rekao kako nije za dealove s velikim strankama, no kandidaturu je povukao.

– Shvatio sam da kao nezavisni kandidat ne bih mogao skupiti 5000 potpisa. Ja nemam ljude koji bi to za mene odradili, nemam infrastrukturu koja bi to podržala. Bilo tko, tko nezavisno ulazi u takvu bitku, u izgubljenom je položaju. Teoretski, čak i da dobije i ako nema iza sebe skupštinu i većinu u skupštini, u tome je izgubljen. Na prvom proračunu pada, izbori se ponavljaju... Ja kao javna ličnost u biti sam nepoznat, povezuju me s imenom moga oca koji je imao pozitivni doživljaj u javnosti, no meni i dandanas dolaze poruke: "Kaj ti nisi mrtav." Ja tek moram svoju javnu sliku stvoriti. Moj je dojam bio da je prerano za tako nešto. Bio sam sto posto odustao, no ova ponuda mi je došla kao iznenađenje. To što sam htio napraviti mogu napraviti kao zamjenik gradonačelnika – kazao je.

I prije je imao ponuda.

– Bilo je nekih kontakata, ali to nije bilo jako ozbiljno. Bila je jedna ponuda od jednog od kandidata da budem u istoj funkciji, no moja procjena je tad bila da me to ne interesira. Gospođa Jelena netko je tko vlada sustavom. Taj sustav funkcionira, on ima svoje greške, te greške treba ispraviti. Ja ću i dalje kritizirati, ako neću biti u stanju odraditi ovo, ja ću sam sebe kritizirati. Status quo koji je zadnjih godinu dana neodrživ je – kaže Barić.

Ako pobjede na izborima, njegov resor bila bi obnova i razvoj Zagreba.

– Trenutačno fali vizija, da netko kaže kako vidimo Zagreb 2030. ili 2050. To je daleki pogled, ali mora postojati. Kad sam 2010. prvi put došao u Dohu, oni su donijeli plan Katar 2030. Rekli su tada da žele imati Svjetsko prvenstvu u nogometu i Olimpijske igre. To im je bio cilj i taj cilj su postigli. Svjetsko prvenstvo je iduće godine, a Olimpijske igre vrlo izgledno 2032. To Zagrebu fali. To nam je cilj. U tom smjeru idemo – kaže.

Smatra da je ogroman problem jer on kao arhitekt s 38 godina iskustva nije siguran kako treba neku kuću obnoviti nakon potresa.

– Zakon o obnovi je donesen i on je takav kakav jest, no definira da je Ministarstvo graditeljstva nositelj obnove, a Fond egzekutor. Tu grada Zagreba nema. Ja sam kritizirao prije par mjeseci jer nisam bio svjestan cjelokupnog sustava i sad pokušavam pohvatati te konce i na koji način stvar ubrzati. Ako u Zagrebu želite obnoviti svoj objekt, nemate potrebu razgovarati s gradom Zagrebom nego jedino kad sve to napravite i platite, onda ćete dobiti povrat sredstava 60 posto od Fonda i 20 posto od grada. Nisam siguran da je ljudima jasno kako to funkcionira – kaže.

Odgovorio je i na pitanje je li u Zagrebu realan Blok 19.

– Taj projekt zapravo je sagledao sve probleme. U tom interdisciplinarnom timu bili su pravnici, sociolozi, arhitekti, statičari, povjesničari umjetnosti. Pristupilo se na kvalitetan način problematici. Velika pogreška je bila jer to nije komunicirano. Oni su to radili u tišini, da su na drugi način komunicirali, ta diskusija bi se prije pokrenula. Svi tehnički aspekti su savladivi. Najveći problem je definitivno taj imovinsko-pravni i tu će se pokazati naša ukupna svijest – kaže.

Budući da radi na splitskom Westgateu koji će biti najviša zgrada u Hrvatskoj, kaže kako je vrlo izvjestan  sličan projekt u gradu Zagrebu.

– To bi bila onda najviša zgrada u Hrvatskoj. Dobio sam priliku u Splitu raditi Westgate Tower koji je visok 126 metara. Ovo u Zagrebu nekih je 140 metara. To je za mene veliki problem, morat ću to dati nekom kolegi jer računam da se od šestog mjeseca bavim obnovom Zagreba. Dosad sam u Zagrebu radio 15 sličnih tornjeva, od koji je jedan realiziran, onaj na Radničkoj, a ovo je nešto na suprotnoj strani grada. Bilo bi nešto stvarno kao neboder – kazao je.

Komentara 29

K3
Krešimir_3007
12:13 19.04.2021.

Svi imaju svoju cijenu.

MM
mate.matika20
11:35 19.04.2021.

Gospon Barić, vi ste ljiga da je to strašno čitati ... koliko god stadion bio važan Zagrebu, u ovom trenutku služi samo u izborne svrhe i nadam se da će građani birači to prepoznati, jer imaju puno većih problema od nogometa, a stadion nek gradi onaj kome treba, ako će biti u Maksimiru nek se Gradu valorizira njegov udio kao vlasniku zemljišta.

LI
linkser2
12:35 19.04.2021.

njega bi najprije kazneno prijavio za trajno unakažen centar grada sa ovom nakazom od Ban Centra a posebno onoga tko mu je izdao dozvou za onako nešto u staroj gradskoj jezgri!!! Sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije