Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispred Nacionalne memorijalne bolnice

Otkriven spomenik Ruža Hrvatska u spomen na ubijenu trudnicu Ružicu Markobašić

spomenik Ruža Hrvatska
Foto: Branimir Bradarić
1/5
16.11.2021.
u 16:23

U Vukovar je povodom otkrivanja spomenika doputovala i Ružicina kćer Adnana koja živi u Njemačkoj i koja je rekla kako je neopisiv osjećaj otkriti spomenik poginuloj majci

Ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Vukovaru danas je, na inicijativu Udruge Hrvatska za život, otkriven spomenik Ruža Hrvatska. Kako je rečeno, riječ je o spomeniku koji je podignut u spomen na Ružicu Markobašić i njezinog nerođenog sina Antuna, koja je ubijeno na Ovčari u studenom 1991. godine.

Govoreći o otkrivenom spomeniku, članica Udruge Hrvatska za život Lidija Dugan rekla je kako je inicijativa za podizanje spomenika pokrenuta jer uz 200 posađenih grmića na Ovčari, u spomen na 200 ubijenih ranjenika i pokopanih na Ovčari, nije posađen i još jedan u spomen na nerođenog Antuna. Ružica Markobašić je u vrijeme smrti bila u petom mjesecu trudnoće.

- Tijekom vremena došla nam je ideja da ovdje, ispred bolnice, napravimo spomenik Ružici s mjesta odakle je i odvedena na Ovčaru. Ovaj spomenik je i za sve trudnice i njihovu djecu stradale u ratovima na hrvatskim područjima, rekla je Dugan.

U Vukovar je povodom otkrivanja spomenika doputovala i Ružicina kćer Adnana koja živi u Njemačkoj i koja je rekla kako je neopisiv osjećaj otkriti spomenik poginuloj majci.

Foto: Branimir Bradarić

- Iako mi je teško govoriti o tragično stradaloj majci, sretna sam što je ovo zaživjelo, rekla je Adnana dodajući kako do 1994. godine ništa nije znala o majci.

Govoreći o inicijativi da se na Ovčari posadi još jedan grmić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara Tomislav Josić je rekao kako se na takav prijedlog Ministarstvo hrvatskih branitelja pobunilo.

- Žena je bila trudna, ubijena na svirep način. Umjesto da smo joj spomenik digli prije 30 godina, mi se do dana današnjeg raspravljamo treba li ili ne. Nažalost, puno je ljudi i djece poginulo u Vukovaru i o tim se brojkama malo govori. Vukovar je političarima i svim ostalim interesantan samo nekoliko dana u godini, a sve ostale dane naši se problemi zaboravljaju, rekao je Josić.

Otkrivanju spomenika nazočio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako je priča o ubijenoj Ružici Markobašić jednaka onome što se kontinuirano ponavlja hrvatskom narodu i pojedincima u Vukovaru.

VIDEO Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991.

Ključne riječi

Komentara 3

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
17:08 16.11.2021.

Mogao bi Havc snimiti film o njoj , ah da on financira samo prosrbske filmove tipa srbenka

Avatar Idler
Idler
11:29 18.11.2021.

Noseča v petom mjesecu....fakat nebi bilo ljepo to obilježit....zamislite si kak se bi osjećali počinitelji !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije