Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet ovršena

Otplatila dug, a blokirali je jer sudac od travnja nije poslao obavijest Fini

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
23.10.2020.
u 14:35

Slučaj Mirjane Frntić tužan je primjer problema neosnovanih ovrha i stanja na sudovima

Ja sam Mirjana Frntić čiju ste priču objavili prije skoro tri godine pod naslovom "Umirovljenica s dugom od milijun kuna". Kao što je bilo navedeno u članku, blokadu sam imala od Kent banke za kredit iz 2008. - ta mi je banka dva puta prodavala pola stana. U travnju je kredit u potpunosti isplaćen, banka je izdala potvrdu da im više ništa nisam dužna, Zemljišno-knjižni odjel je izdao rješenje da se ukida prisilno založno pravo, ali sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu Željko Kevilj nije poslao u Finu rješenje da se ovrha briše. Tako sam, eto, opet ovršena - blokiran mi je račun - javila nam se, odmah prvi dan pokretanja ovrha nakon šestomjesečnog moratorija, umirovljenica o čijem je slučaju i apsurdima ovršnog postupka Večernji list već pisao u sklopu svoje akcije "Spasimo blokirane!".

Ministarstvo šuti

I ponovno je ovršni sustav ekspresno reagirao blokadom, dok istodobno sa suda do Fine čak pola godine nije stigla informacija o tome da dug više ne postoji. I ovo sigurno nije izoliran slučaj. Ministarstvu pravosuđa poslali smo upit sa svim podacima o slučaju, no ni nakon nekoliko dana nisu poslali nikakav odgovor. Pa ni načelni na pitanja o tome kakva je odgovornost sudaca za ovakve propuste, postoje li reperkusije, usteže li im se od plaće i mogu li biti sankcionirani na neki drugi način te kakvu odštetu može dobiti oštećeni građanin i na koji način je može tražiti.

>> VIDEO Marić i Malenica o ovršnim postupcima

Također, uime svih neosnovano ovršenih, pitali smo kani li Ministarstvo pravosuđa mijenjati regulativu po toj osnovi pri donošenju novog Ovršnog zakona. Jer po aktualnom, maksimalna je kazna za neosnovanu ovrhu 400 kuna; sve ostalo dokazuje u parničnom postupku oštećeni koji potražuje povrat neosnovano ovršenog i kamate, dok ovršenik, s druge strane, ne samo da može dobiti kaznu do 30.000 kuna, nego i zatvor - do šest mjeseci. U susjednoj Sloveniji izmijenili su pak kazneni zakon pa je zloporaba ovršnog postupka postala kazneno djelo za koje je predviđena novčana kazna i kazna zatvora do dvije godine.

Banka joj vratila novac

- Što reći - suca ne mogu tužiti - ne odgovaraju za svoj posao - zaštićeni su ko lički medvjedi. Pitala bih ministra Malenicu što bih ja sad trebala učiniti? - revoltirana je M. Frntić koja je u međuvremenu uspjela dogovoriti s bankom isplatu povrata nezakonito primljenog iznosa.

Odvjetnica banke koja je radila na njezinu slučaju došla je, kaže, do nestašnog suca koji joj je obećao da će poslati u Finu rješenje o obustavi ovrhe. Novinarima se obratila da javno upozori na nepravdu, radi sebe i drugih.

- Prošla sam životnu školu; ovrhe, blokade, dva puta dražbe za prodaju stana, bezbrojne pozive agencija za naplatu potraživanja - to je i moj sadašnji život - ne želim dopustiti da me više itko u ovoj Lijepoj Našoj gazi, pogotovo na ovako oduran protuzakonit način - poručila je umirovljenica koja je pod ovrhe dospjela kao jamac svome direktoru, dotad i dobrom susjedu, koji je prestao vraćati kredit. Tužila ga je, ali u međuvremenu završila u blokadi.

Ključne riječi

Komentara 38

LO
lori
14:52 23.10.2020.

Godinama (12) sam kao jamac banci plaćala tuđi kredit. U srpnju je dug u potpunosti podmiren. Banka je odmah o tome obavijestila Sud. Dva mjeseca je bilo potrebno (nakon bezbroj telefonskih poziva) Sudu i Mirovinskom da FINI dostavi obavijest oo prestanku ovrhe i da mi se deblokira račun i to PREKO VEZE. I još mi je rečeno da sam imala sreće jer da ta procedura puno duže traje. Na svu sreću sve sam uspjela obaviti prije 18.10. kad je prestao moratorij. Dakle, blokirat će te u roku od odmah a deblokirat će te nakon nekoliko mjeseci

NN
nikola.nikola50@hootmail.com
14:46 23.10.2020.

Odraz uredjenosti drzave i institucija

SS
simpatican.simpa
14:51 23.10.2020.

Što bi se dogodilo da omaškom ovršimo i blokiramo račun sucima, predsjedniku Vrhovnog suda, našem premijeru, ministrima..pa onda da se to za par mjeseci odblokira ..kako bi reagirali !?!?!?!? Njima je sve to zajeb***

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije