Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ REZANJA PLAĆA U JAVNOM SEKTORU

Otpisivanje poreza i doprinosa onima kojima je zabranjen rad

Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
1/7
31.03.2020.
u 20:19

Vrdoljak je tražio i manju potrošnju države, uz poruku da Vlada mora naći model u kojem neće računati na veliko financiranje državnih potreba iz realnog sektora, a iz onoga što je kazao nakon sastanka da se zaključiti kako i ministar financija ima slične planove.

Travanjski paket mjera za gospodarstvo suočeno s posljedicama koronakrize omogućit će otpis poreza i doprinosa za poduzetnike kojima je odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite onemogućen rad. Otpisu dijela poreza i doprinosa mogu se nadati i oni koji rade smanjenim kapacitetom, no u kojoj mjeri i kojih davanja još uvijek nije poznato.  Paket ne sadrži plan smanjivanja plaća u javnom sektoru, prenijeli su naši izvori nakon današnjeg koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.

Otpis poreznih i drugih javnih davanja već neko vrijeme zagovara HNS, iz kojega su ovih dana dolazile kritike na račun ministra financija Zdravka Marića, kojega u ovoj stranci optužuju za pretjerano birokratski pristup u okolnostima pandemije koja sve snažnije pritišće hrvatsko gospodarstvo. Između redaka, te je optužbe pred novinarima ponovio šef HNS-a Ivan Vrdoljak.

- Otpis davanja je neupitan onima kojima je zabranjen rad, ako ti je zabranjen rad ne možeš stvoriti ni minus. To je neupitno i mislim da će u tom smjeru ići mjere – kazao je Vrdoljak, uz dodatak da očekuje pomoć i za one koji rade znatno smanjenim kapacitetom.

- Danas nije vrijeme za činovnike, nego za ozbiljne odluke – poručio je šef HNS-a.

 Vrdoljak je tražio i manju potrošnju države, uz poruku da Vlada mora naći model u kojem neće računati na veliko financiranje državnih potreba iz realnog sektora, a iz onoga što je kazao nakon sastanka da se zaključiti kako i ministar financija ima slične planove.

- Ono što mi je bilo jako važno, vlada nalazi modele financiranja svojih obveza prema zdravstvu, policiji, prema svima koji su ovisni o državnom proračunu van izvora realnog sektora i to je dobro – kazao je Vrdoljak, iz čega je jasno da je koalicijskim partnerima na sastanku najavljeno da će se država zadužiti kako bi pokrila proračunski manjak koji bi, po riječima Zdravka Marića, mogao biti daleko veći od 1,5 milijardi koje se spominje kao pad prihoda od PDV-a usljed koronakrize.  

Ministar, međutim, upozorava da se iz državne blagajne financira i zdravstveni sustav, kojemu ovih dana plješćemo i pjevamo pjesme s balkona. Uz to, država je i sudionik u gospodarstvu, kroz potrošnju, plaće itd. pa je, ističe ministar financija, mjere nužno dobro izbalansirati.

- Ne možemo zanemarivati jedan na račun drugog sektora – poručuje Marić, koji najavljuje da će ovih dana prezentirati i projekcije državnih prihoda u narednim mjesecima. Očekivani značajan pad prihopdne strane proračuna bez plana drastičnih rezova u javnom sektoru znači da će se likvidnost morati nadoknađivati kroz druge izvore, a Marić osim zaduženja spominje i snažniju aktivaciju državne imovine. 

 

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar Asterix
Asterix
20:40 31.03.2020.

Ako ovo nije prilika za smanjenjem birokracije, broja županija i općina onda ne znam što je. Korona kriza je pokazala sav apsurd ovolikog broja općina. Odličan primjer su dvije općine na otoku Murteru gdje su dva praktički spojena mjesta izz dvije općine stavljena u karantenu s tim da je svako pod ingerencijom svoga općinskog stožera s drugačijim ograničenjima. Tu je još masa primjera malih općina bez trgovine pa ljudi moraju tražiti propusnice da bi nabavili hranu, itd, itd...

MA
marsovac
21:45 31.03.2020.

trebala bi biti i javna sluzba solidarna,....osim onih koji se stvarno bore protiv zaraze medicina, policia itd,.........a sta cemo sa onima koji vise po uredima i cesu se po straznjici. Teski uhljebi su osnova ovoga drustva i biracka baza,...svejedno kojee partije. U njih se ne dira. Bolesno tijelo ove drzave, ......to je zaraza od `90, ...od prvog dana.

ŽM
željo_moja
21:16 31.03.2020.

Situacija je slicna u cijeloj Europi, u nekim zemljama i puno gore nego u Hrvatskoj. Na prvom mjestu nam mora biti opskrbiti bolnice i djeletnike adekvatnom opremom sto Vlada i radi. Ako opreme zafali situacija se moze jos vise pogorsati. Nakon toga idemo spasiti gospodarstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije