Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo obećanje

"Otpadne vode Drniša i Knina više neće zagađivati rijeke i pitke vode"

bozidar pankretic
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
25.10.2010.
u 15:03

MInistar Pankretić s Hrvatskim vodama i lokalnim vlastima potpisivao je ugovore - ostvarenje ovih važnih projekata najavljuje se već dulje vrijeme, kao i neostvarena gradnja tzv. brze ceste Šibenik-Drniš-Knin

DRNIŠ, KNIN - Komunalne i i industrijske otpadne vode grada Drniša bez pročišćivanja više se neće ispuštati u rijeku Čikolu, a samim tim ni zagađivati rijeku Krku i nacionalni park - obećao je Ante Dželalija, drniški gradonačelnik, nakon što je s Božidarom Pankretićem, ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i predstavnicima Hrvatskih voda potpisao ugovor o projektu "Unapređenje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za grad Drniš“.

Temeljem tog ugovora, kako se tvrdi, bit će obavljeni radovi koji će stajati oko 6,45 milijuna eura, od čega glavnina dolazi iz fondova Europske unije. Prema objašnjenju Siniše Širca, zamjenika direktora Hrvatskih voda, taj bi novac bio utrošen na dogradnju vodoopskrbne mreže u Drnišu, kupnju 630 vodomjera i priključenje 400 kućanstava, poboljšanje kanalizacijske mreže te gradnju glavnog kolektora i pročistača otpadnih voda. Kao veliki uspjeh u Hrvatskim vodama istaknuli su i to što će nakon završetka ovih radova gubici pitke vode iz sustava (loša mreža zbog koje voda istječe u okoliš) biti smanjeni sa 48 posto na 25 posto. Umjesto da polovica vode završi u okolišu, ubrzo će se izlijevati samo četvrtina vode, kako se čini.

- Predviđeni uređaj za pročišćavanje ima kapacitet za 5000 stanovnika, a stupanj pročišćivanja bit će najviši. Bit će smješten na rubnom dijelu Petrova polja, zaštitit će se rijeka Čikola, NP Krka i podzemne vode - zaključio je gradonačelnik Dželalija te izrazio zadovoljstvo jer će Drniš uskoro biti veliko gradilište. Ministar je Pankretić pak napomenuo da je održivi razvoj vrlo važan i kako je potrebna posebna briga za okoliš.

Među ostalim, u svom je izlaganju napomenuo i kako bi Hrvatska trebala učiti od Poljske, i to zato što je ona iz raznih fondova EU uspjela ''izvući'' oko 100 milijardi kuna za razne projekte. Potom se uputio u Knin gdje je potpisan sličan ugovor za projekt "Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu“, čija je vrijednost 15,67 milijuna eura. O rokovima završetka projekata nije bilo podataka. Inače, gradnja nove kanalizacijske mreže i pročistača otpadnih voda za Drniš i Knin, koje izravno ugrožavaju rijeku Krku, nacionalni park te glavninu vodenih tokova i kapaciteta pitkih voda za veći dio Dalmacije, najavljuje se već dugi niz godina.

Žitelji ovog dijela Hrvatske mogu se ponadati da je sada posrijedi ozbiljna nakana da se zacrtani posao i obavi, poglavito stoga jer su naznačeni rokovi za taj zadatak blizu kraja, a većinu novca za ove projekte daje EU. Gotovo jednako je i s nebrojeno puta najavljenom gradnjom brze ceste od Šibenika prema Drnišu i Kninu, no ni od toga zasad nema ništa. To svjedoči o lošem odnosu državnih, županijskih i lokalnih vlasti prema ovom dijelu Hrvatske, u kojemu je stanovništvu dodatno otežan život i gašenjem brojnih predstavništava raznih institucija, ukidanjem sudova i sl.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije