Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravomoćna presuda za ništetnu kamatnu stopu

OTP za preplaćeni kredit u euru mora vratiti 180 tisuća kuna

Zagreb: Udruga Franak održala konferenciju za medije na Zrinjevcu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
25.09.2020.
u 09:25

Promjena kamate ovisila je isključivo o odluci banke, bez da su precizno određeni uvjeti promjenjivosti i referentna stopa za koju se veže promjena. To, smatra sud, uzrokuje znatnu neravnotežu u pravima i obvezama na štetu dužnice

Čak 180 tisuća kuna preplaćenih kamata i zateznih kamata mora isplatiti OTP banka klijentici koja je kod njih 2008. podigla kredit od 140 tisuća eura. Usto, imaju i 22 tisuće kuna sudskih troškova. Pravomoćnu je presudu donio Županijski sud u Šibeniku 1. rujna potvrdivši prvostupanjsku odluku Općinskog suda u Makarskoj, Stalne službe u Imotskom. Dužnica je preplatila 88.942,45 kuna ništetnih kamata, a iznos se sa zateznim kamatama – uduplao.

Sud je utvrdio da je posrijedi jednako kršenje prava kao i za potrošače u kreditima s valutnom klauzulom CHF te da da meritum kolektivne presude vrijedi i za eure, i za kune.

Video: Stiže novi zakon o cestovnom prometu

Budući da kolektivna presuda za CHF nije izravno primjenjiva na te kredite morao se provesti dokazni postupak. Dodatno, sud je zaključio i da nema zastare potraživanja, u skladu s odlukom Vrhovnog suda RH od 30. siječnja 2020. – ona teče tek po utvrđenju ništetnosti koja kod euro i kunskih kredita nikad nije sudski utvrđena u kolektivnom postupku.

- Promjena kamatne stope propisana je tako da ovisi isključivo o odluci jednog ugovaratelja – banke, bez da su istodobno precizno određeni uvjeti promjenjivosti i referentna stopa za koju se veže promjena, pa navedena odredba uzrokuje znatnu neravnotežu u pravima i obvezama ugovorenih strana na štetu tužiteljice, jer dolazi do situacije da vjerovnik jednostrano određuje obvezu dužnika koji promjenu ne može predvidjeti, a pravilnost promjene ne može niti provjeriti, jer nema nikakvih egzaktnih kriterija – ustvrdio je sud te dodao i da se o ugovornoj odredbi nije pojedinačno pregovaralo, a banka je u razdoblju od 2008. do 2018. početnu kamatnu stopu od 5,49 posto povećala čak – deset puta.

Iz Udruge Franak koja je izvijestila o odluci suda poručuju da pravo ovdje jednako primjenjuje i kad su posrijedi pravne osobe, jer se radi o neodredivoj ugovornoj obvezi, koja je ništetna u skladu s člancima 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima. Pozivaju stoga i potrošače i pravne osobe koji su ugovarali kredite s promjenjivom kamatnom stopom prije 2013. godine, u bilo kojoj valuti, da se jave radi potrebnih informacija o tužbama na mail adresu franak.tuzbe@gmail.com.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije