Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUGO KAKVO NE PAMTE

VIDEO Poplavljena Dioklecijanova palača: 'Pumpe nisu bile dovoljne za borbu s vodom'

Poplavljena Dioklecijanova palača
Foto: Muzej grada Splita
1/22
13.11.2019.
u 09:10

Vatrogasci saniraju štete. Teško je i nabrojiti sve vatrogasne intervencije u Splitu, najvećim dijelom piljenje i uklanjanje srušenih stabala te uklanjanje limova s krovova, primjerice u splitskom KBC-u i Domu mladeži.

Stanje u pomorskom prometu na srednjodalmatinskom području nije se popravilo. Prvi jutarnji trajekti za Brač, Hvar i ostale otoke nisu isplovili. U Jadroliniji su potvrdili kako su za sada sve trajektne i katamaranske linije u prekidu. Ne plovi se ni za Anconu. Kiša i jak vjetar još uvijek onemogućuju sigurnu plovidbu, ali čim vremenske prilike to dopuste, brodovi će isploviti.

Vatrogasci saniraju štete. Teško je i nabrojiti sve vatrogasne intervencije u Splitu, najvećim dijelom piljenje i uklanjanje srušenih stabala te uklanjanje limova s krovova, primjerice u splitskom KBC-u i Domu mladeži. Pune ruke posla imaju i članovi DVD-a Jelsa. Uklanjali su čemprese koji su padali na osobne automobile, ugostiteljske  objekte te bor koji je oštetio krovište kuće. 

Muzej grada Splita izvijestio je javnost kako su potopljeni podrumi Dioklecijanove palače. 

– Osim obilne kiše, podignula se i razina mora pa u podrumima već postavljene pumpe nisu bile dovoljne za borbu s vodom. Domarima Muzeja grada Splita Tonću Vatavuku i Igoru Čotiću u izbacivanju vode iz podruma od ranog jutra pomažu i vatrogasci – izvijestio je Marijan Čipčić iz Muzeja grada Splita. 

'Ne pamtimo ovakvo jugo'

Na šibenskom području u posljednjih 24 sata hitne službe imale su ukupno 40 intervencija. Zbog oluje bez struje su i Jadrtovac, Žabrić, Jasenovo i Šparadići, javlja Šibenik.in. 

Kako su nam rekli Šibenčani, ni najstariji stanovnici ne pamte ovakvo jugo. More je zbog oluje došlo i do kuća, a obližnji kafići su poplavljeni. 

Vakula: Upozorenja se pokazala opravdanima

Nažalost, prognoze su se ostvarile i upozorenja su se pokazala opravdanima. Srećom, stanje će se danas smiriti, rekao je Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Najavio je i da će tijekom jutra i cijelog prijepodneva biti kao jučer i noćas – kišovito i vjetrovito, s često jakim, mjestimice i olujnim jugom, gdjekad i s orkanskim udarima – brzine veće od 100 kilometara na sat. 

Poplavljena Dioklecijanova palača
1/12

More će biti jače valovito i uzburkano, s valovima i oko šest metara, posebice na otvorenom moru. Upozorava i da se ne smije isključiti mogućnost takozvanog teškog mora s valovima i do 9 metara.

– Premda će mnogima i dalje djelovati strašno – za moguću utjehu – na većini Jadrana ipak će biti malo manje nepovoljno nego jučer kada se na nekim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda izmjerilo jugo jako kao rijetko kada u povijesti mjerenja – primjerice na splitskom Marjanu orkanski udar juga bio je čak oko 134 kilometra na sat, što je – prema preliminarnim neslužbenim analizama – treći najjači udar od sredine prošloga stoljeća. Jači su bili samo u veljači 1986. godine i u studenome 1987. – stoji u prognozi Zorana Vakule za HRT.

Kiša će na Jadranu, posebice u drugom dijelu dana, biti manje obilna, no ponegdje će još biti izraženih pljuskova s grmljavinom pa bi se već danas navečer ili sutra ujutro na nekim mjernim postajama moglo mjeriti i više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Poplavljena riva u Rovinju

DHMZ: Umjereno oblačno uz povremenu kišu

Bit će umjereno do pretežno oblačno uz povremenu kišu, a ujutro u unutrašnjosti i uz mjestimičnu maglu, prema kraju dana djelomično razvedravanje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za srijedu.

Na Jadranu i područjima uz njega kiša će biti češća, lokalno i obilna, osobito u Dalmaciji. Najmanje kiše očekuje se u istočnim krajevima. Prema kraju dana postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, na istoku prolazno jak. Na Jadranu jako i olujno jugo u postupnom slabljenju i okretanju na jugozapadni i zapadni vjetar, najprije na sjevernom dijelu. Najviša dnevna temperatura između 10 i 16, a u Dalmaciji i Slavoniji između 16 i 20 stupnjeva Celzijusovih.

Crveni meteoalarm izdan je za regije sjeverna, srednja i južna Dalmacija, gdje puše vrlo jako i olujno jugo. Za regiju Split izdan je narančasti meteoalarm zbog jakog juga i obilne kiše.

Pogledajte i video: Poplavljena šibenska riva

Više od 40 intervencija istarskih vatrogasaca

Istarski vatrogasci imali su više od četrdeset intervencija zbog potrebe za ispumpavanjem vode ili zbog uklanjanja stabala i granja s prometnica u noći s utorka na srijedu kada je pala nova obilna kiša te su porasli vodostaji rijeka, potvrdio je za Hinu zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović.

"Vatrogasci su najviše intervencija ispumpavanja vode imali u Puli i to u dvanaest navrata, zatim u Rovinju u deset slučajeva, Umagu, Poreču i Pazinu, no situacija je pod nadzorom", izvijestio je Karlović.

Zbog obilne vode na kolniku od jutros je zatvorena dionica istarskog ipsilona Pula-Kanfanar u oba smjera, zatim cesta Umag – Buje kod mjesta Juricani te cesta Antenak – Tarska vala

Obilna kiša pala je na potezu od Kanfanara do Vižinade, a prema mjerenjima meteoroloških postaja u Istri do sedam sati u srijedu ujutro postaja u Kanfanaru zabilježila je 81 mm, a ona u Mekišima kod Vižinade 70 mm. 

Najmanje kiše palo je na istoku Istre i oko Učke, između 3 i 6 mm, dok su postaje u Puli izmjerile između 17 i 19 mm, u Vodnjanu je izmjereno 37 mm, a u Marčani 27 mm.

Porastao je i vodostaj istarskih rijeka – u jedan sat iza ponoći Raša je kod Potpićna dosegla 348 cm, no vodostaj je u padu i u 7 sati iznosi 298 cm. Vodostaj Mirne na Ponte Portonu raste, jutros iznosi 348 cm, nakon jučerašnjih 24 cm, no za sada izlijevanje iz korita ne prijeti.

Prema prognozama, kiša će u Istri postupno slabiti, a do poslijepodneva na većem dijelu područja i prestati.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
08:41 13.11.2019.

Vakula konačno nešto"pogodio".Nakon sto pokušaja jedan pogodak.

Avatar macor42
macor42
08:16 13.11.2019.

Priroda radi svoje ;) Sve sto posaljemo gore 2 puta nam se vrati dolje ;)

SV
SveJeUzalud
10:06 13.11.2019.

...sad sam tristo metara od mora...ako krene ovako bit ću prvi red do mora....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije