Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovorili se

Otkupne cijene mlijeka ostaju iste do kraja rujna

mljekari (1)
Davor Višnjić/Pixsell
25.05.2012.
u 09:06

Kao novost najavljen je i novi model isplata potpore za mlijeko od 0,5 kuna za kilogram u deset rata

Ministarstvo poljoprivrede održalo je u četvrtak sastanak stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, na kojem su se predstavnici proizvođača mlijeka i prerađivačke industrije dogovorili da model otkupne cijene mlijeka, dogovoren 24. veljače ove godine, ostaje na snazi do kraja rujna ove godine.

Taj model podrazumijeva izračun otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka na osnovu mjesečnog izvješća o cijeni mlijeka u EU, odnosno na temelju prosjeka 5 zemalja i to Njemačke, Francuske, Mađarske, Slovenije i Rumunjske.

Ministar Tihomir Jakovina i pomoćnica ministra Vesna Gantner članove Savjeta upoznali su s novom zakonskom regulativom koja je u pripremi i koja bi do jeseni trebala pokrenuti reformske zahvate u agraru.

Ponajprije se to odnosi na prijedlog novog Zakona o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama, kojim će se olakšati i ubrzati legalizacija poljoprivrednih objekata, a koji bi se u proceduri trebao naći do lipnja, kao i prijedlogom Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim će se pokrenuti velika zemljišna reforma s ciljem da se u funkciju stavi oko milijun hektara obradive zemlje.

U prva četiri mjeseca ove godine isporučeno je 215,000.000 kg mlijeka što je 5,8% više nego u istom razdoblju prošle godine. Od ukupnog isporučenog mlijeka za ožujak ove godine čak je 95,16% zadovoljavalo uvjete prve kategorije, odnosno prve klase mlijeka. Prema primjenjivanom modelu izračuna cijene mlijeka u ožujku je ostvarena cijena od 2,417 kn/kg dok je u travnju cijena bila nešto viša i iznosila je 2,428 kn za kilogram.

Kao novost najavljen je i novi model isplata potpore za mlijeko od 0,5 kuna za kilogram u deset rata, umjesto dosadašnje isplate na godišnjoj razini. Isplata ovih potpora krenut će već do 30. lipnja ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije