Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zijev...

Otkriveno zašto vam se spava kad vam je dosadno

Foto: Thinkstock
1/2
29.09.2017.
u 21:58

Znanstvenici se nadaju da bi njihovo otkriće moglo dovesti do novih terapija protiv nesanice

Jeste li se ikada pitali zašto vam se spava kad vam je dosadno? E, sada su znanstvenici otkrili odgovor.

Naime, riječ je o dijelu mozga koji je povezan s motivacijom i zadovoljstvom, poznat kao nucleus accumbens, a koji također utječe na spavanje, piše Metro. To objašnjava zašto smo budniji kad smo inspirirani ili uzbuđeni, kao i zašto bismo najradije "ubili oko" kad nam je ultradosadno.

Michael Lazarus s Međunarodnog instituta za integrativnu medicinu sna Sveučilišta u Tsukubi jedan je od zaslužnih za otkriće.

- Ljudi se često opiru uspavanosti i ostaju budni kada je pažnja nužna, ali također osjećaju neizbježivu želju za snom u dosadnim situacijama - kaže Lazarus.

Objašnjava također da želja za snom nije pod utjecajem samo biološkog sata, vremena koje smo proveli budni i količine sna, već i kognitivnih i emocionalnih čimbenika, uključujući dosadu. Znanstvenici se nadaju da bi njihovo otkriće moglo dovesti do novih terapija protiv nesanice.

Komentara 3

Avatar Hrvatski-Čovik
Hrvatski-Čovik
23:38 29.09.2017.

Hoče li ikad biti otkriveno zašto se nekima krade susjedovo more makar ga sami imaju hiljadu kilometara?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije