Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala Solina

Otkriveno 81. obilježje masovne grobnice iz Domovinskog rata

Otkriveno spomen obilježje mjesta masovne grobnice u Maloj Solini
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
1/15
22.11.2019.
u 14:31

U Maloj Solini je od 1991. do 1995. ubijeno i nestalo 36 osoba, od kojih šest hrvatskih branitelja.

81. Golubica, spomen obilježje mjesta masovne grobnice u Hrvatskoj otkriveno je u petak u Maloj Solini pokraj Gline, selu koje je tijekom Domovinskog rata izgubilo 10 posto svog stanovništva. U Maloj Solini je od 1991. do 1995. ubijeno i nestalo 36 osoba, od kojih šest hrvatskih branitelja. Tri osobe ekshumirane su na zgarištu obiteljske kuće u Maloj Solini, a iz pojedinačnih grobova na širem području sela ekshumirano je 11 osoba, dok je nepoznata sudbina još 13 osoba s područja Male Soline. Najveći broj njih ubijeno je potkraj 1991. godine u svojim kućama. Među nestalima je i majka Kate Šoštarić, Jaga Babić, ubijena u 73. godini života.

"Moja majka je ostala u selu, nikome ništa učinila nije, hranila je svoje blago sve dok je 13. prosinca 1991. godine nisu zaklali u štali. Mrtvu ju je našao susjed, otišao obavijestiti vlasti koji su rekli da će je sahraniti i od tada joj nema nikakva traga. Sve smo kopali oko kuće, ali ništa nismo našli." - kazuje nam Kata Šoštarić. Slična sudbina zadesila je i sve preostale mještane ovog sela, od kojih je najstarija žrtva imala 92. godine.

Za te zločine nitko još nije odgovarao.

Otkriveno spomen obilježje mjesta masovne grobnice u Maloj Solini
1/15

"Masovne grobnice svjedoče o strašnim zločinima nad Hrvatima, a brojke svjedoče o razmjerima počinjenih zločina tijekom velikosrpske agresije. Taj nametnuti rat razorio je mnoge obitelji i odnio mnoge nevine žrtve. Nažalost, cijela povijest Hrvata je puna ovakvih tužnih sjećanja i prepuna nevinih žrtava i upravo protiv takvih strašnih zločina, koji su kroz povijest utakni u memoriju hrvatskog čovjeka, hrvatski branitelji su odlučno 1991. ustali u obranu Domovine kako bi se svatko tko u njoj živi i tko u nju dođe osjećao sigurnim i zaštićeno."- rekao je na otkrivanju spomen obilježja ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je sa Elvisom Dujmovićem, članom obitelji žrtava, i otkrio spomenik.

"Sa ovog stratišta nevinih žrtava poručujem da nikada nećemo dopustiti mijenjanje povijesnih činjenica. Očuvanje spomena na sve žrtve Domovinskog rata i zahvalnost za izborenu slobodu obveza je države i društva u cjelini." - istaknuo je ministar.

Spomen obilježje masovne grobnice u Maloj Solini je deveto takvo obilježje na području Gline, koja je tijekom Domovinskog rata imala ukupno 396 poginulih i nestalih branitelja i civila od kojih se za 123 nestalih još traga.

Iz do sada pronađenih 150 masovnih grobnica u Republici Hrvatskoj ekshumirani su posmrtni ostaci 2.162 osobe od kojih je identificirano 1.949 osoba, dok su posmrtni ostaci 213 osoba još neidentificirani. Kada se tome pridodaju posmrtni ostaci iz pojedinačnih grobnica, do danas je u RH iz masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano 3.999 osoba, od kojih je identificirano 3.468 osoba, a neidentificirana 531 osoba.

Republika Hrvatska još uvijek traga za 1.468 nestalih osoba te 404 smrtno stradale osobe za koje je nepoznato mjesto ukopa, što ukupno čini 1.872 neriješena slučaja iz Domovinskog rata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije