Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'U početku je ušao neometano'

Otkriveni novi detalji masakra u Teksasu, ubojica se ušetao u školu: 'Ta su vrata obično zaključana'

Masovna pucnjava u Uvaldeu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.05.2022.
u 10:30

Načelnik policije Uvaldea Daniel Rodriguez poslao je u četvrtak priopćenje u kojem brani reakciju svojih policajaca na pucnjavu. Osumnjičeni je ustrijelio dvojicu policajaca, ali se očekuje da će preživjeti.

Salvador Ramos (18) došao je do osnovne škole u kojoj je ubio 19 djece i dvoje učitelja potpuno neometano. Kazao je to Victor Escalon, direktor teksaškog Odjela za javnu sigurnost (DPS), što je unijelo zbrku o vremenskom slijedu događaja i policijskom odgovoru na masakr u Uvaldeu.

– U početku je ušao neometano. Dakle, od bakine kuće do jarka (gdje je sletio s automobilom op. a.) pa do škole i u školi nitko se nije suočio s njim – rekao je Escalon. Jedan je predstavnik DPS-a ranije rekao kako mu je školski policajac pružio otpor prije ulaska u školu. 

Escalon je kazao kako je Salvador prvo upucao svoju baku pa je oko 11.28 razbio automobil u jarku te nakon toga izašao iz njega s puškom i zapucao na dvije osobe koje su se nalazile nasuprot njega. Nakon toga došao je do škole i više puta zapucao u zgradu te oko 11.40 ušao kroz otključana vrata. Bivši ravnatelj Ross McGlothlin rekao je za CNN u četvrtak kako su ta vrata obično zaključana ''osim ako ne idu kući školskim autobusom''.

Escalon je rekao i kako na licu mjesta nije bilo školskog službenika te da u to vrijeme nije ni bio dostupan. Osumnjičeni je ušao u učionicu i zapucao više od 25 puta. Policajci su u školu ušli u 11.44 te je Ramos odmah zapucao prema njima. Nakon toga su potražili sklonište, piše CNN.

Glasnogovornik DPS-a Chris Olivarez kazao je kako su trojica policajaca ušla kroz ista vrata kao i napadač, dok su četvorica ušla na drugi ulaz. Policajci su tada pozvali pojačanje te evakuirali učenike i učitelje iz drugih dijelova škole te u jednom trenutku pokrenuli ''pregovore'' s osumnjičenikom. Nakon otprilike sat vremena taktički tim granične patrole provalio je u učionicu u kojoj je bio ubojica te ga usmrtio. Olivarez je rekao kako su policajci spasili živote unatoč tome što su čekali prije nego što su se suprotstavili napadaču.

Foto: Reuters/PIXSELL

– U tom trenutku osumnjičenog su držali u učionici. Da ti policajci nisu bili tamo, da nisu zadržali položaje, velika je šansa da bi napadač mogao doći do drugih učionica i počiniti još ubojstava – rekao je Olivarez.

Načelnik policije Uvaldea Daniel Rodriguez poslao je u četvrtak priopćenje u kojem brani reakciju svojih policajaca na pucnjavu. Osumnjičeni je ustrijelio dvojicu policajaca, ali se očekuje da će preživjeti.

– Za našu zajednicu važno je znati da su naši službenici odgovorili u roku od nekoliko minuta – dodao je Rodriguez.

Olivarez je otkrio i kako se osumnjičeni zabarikadirao u učionici koja je bila spojena sa susjednom prostorijom te da su sve žrtve bile u te dvije prostorije. 

– Još uvijek pokušavamo utvrditi je li ta učionica bila zaključana i, ako je bila zaključana, je li postojala neka vrsta barikade, je li postojala neka vrsta mehanizma za zaključavanje koji nije dopustio tim policajcima da uđu – rekao je Olivarez.

U Teksasu godišnja konvencija lobista za oružje, govorit će i Trump

Godišnja konvencija američkih lobista za oružje (NRA) počinje u petak u Teksasu, nekoliko dana nakon što je u osnovnoj školi u Uvaldeu (Teksas) ubijeno 19 djece i 2 učiteljice, a nazočnima bi se trebao obratiti i bivši predsjednik Donald Trump koji u svom mandatu nije želio ograničiti posjedovanje oružja. 

U Houstonu počinje konvencija NRA, na kojoj će se republikanci, među kojima i američki senator Ted Cruz iz Teksasa i Trump, obratiti skupini koja se bori za prava na nošenje oružja.

Nedavne pucnjave diljem zemlje ponovno su potaknule debatu o američkim zakonima o oružju. Masakr u Uvaldeu zbio se samo 10 dana nakon što je samoprozvani bijeli rasist upucao 13 ljudi u supermarketu u pretežito crnačkoj četvrti u Buffalu u saveznoj državi New York.

Foto: Reuters/PIXSELL

Predsjednik Joe Biden i njegovi kolege demokrati prisegli su da će poticati nova ograničenja za korištenje oružja, unatoč otporu republikanaca. No, malo je vjerojatno da bi Kongres odobrio strože zakone o oružju jer se tome protive svi republikanci, pozivajući se na pravo na nošenje oružja iz američkog ustava. Guverner Teksasa Greg Abbott, koji se nada reizboru u studenome, smatra da stroži zakoni o oružju ne sprečavaju nasilje. Zakonodavci bi se, smatra on, trebali usredotočiti na prevenciju i liječenje mentalnog zdravlja.

Trump je u srijedu, potvrđujući sudjelovanje na skupu NRA, rekao da SAD treba "prava rješenja i pravo vodstvo u ovoj razdoblju, a ne političare i pristrana razmatranja". Obećao je američkom narodu "važan govor". Godišnji skup održava se u trenutku kada je policija pod valom kritika jer joj je navodno trebalo previše vremena da intervenira u školi u Uvaldeu.

Po brojnim svjedočanstvima, roditelji su pred školom čekali cijelu vječnost da policija intervenira, dok je naoružani osamnaestogodišnjak Salvador Ramos ubijao djecu i učiteljice u učionici. Biden bi u nedjelju trebao posjetiti mjesto zločina zajedno sa suprugom Jill kako bi "podijelio bol zajednice" tog malog grada od oko 16.000 stanovnika, većinski hispanskog, potresenog jednim od najvećih masovnih ubojstava vatrenim oružjem u zemlji posljednjih godina.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:01 27.05.2022.

Izlaze novi detalji o postupcima i posljedicama. Jedna od ubijenih učiteljica ima četvero djece. Još gore, njezin muž s kojim je bila u braku 25 godina umro je neposredno po saznanju da nje više nema od srčanog udara. Policija mijenja svoje iskaze. U SAD-u je šerif izborna pozicija i građani biraju svog šerifa. Pa se šerifi ponašaju kao političari, tako i lokalni šerif u Teksasu je odlučio da izmijeni neke "detalje". Prvo da li je lokalna policija imala oružani sukob s ubojicom kako bi ga spriječila u ubijanju djece od 8 do 10 godina starosti. Šerif sada nije siguran jesu li ili nisu razmijenili vatru iz oružja s ubojicom. Kako sada stvari stoj izgleda da nisu. Nema izgleda tragova metaka koje su ispalili policajci na ubojicu kako bi ga zaustavili u ubijanju. A što su radili? Zaustavljali su roditelje, stavljali im lisice i bacali na pod. Da roditelji ne uđu u školu i obračunaju se s ubojicom i spriječe daljnje ubijanje djece. Voditelj republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell je pozvao nekolicinu senatora kako bi sjeli s Demokratskom strankom i našli razumno rješenje problema masovnih ubojstava po školama u SAD-u. Jer tako više ne ide dalje. Zamislite da vatrogasci ugledaju vatru u objektu kojeg čuvaju i ne krenu gasiti već čekaju pomoć i spriječavaju građane u spašavanju života i gašenju. Lisicama i na podu na cesti pred školom. I kada nako 40 minuta dođe netko voljan, tada prvi izvješaj daju neistinito. Demantirao ga je 11-godišnji dječak koji je pobjegao kroz prozor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije