Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMP U BOLNICI – IMA KORONU

Otkrivene tajne koktela koji prima američki predsjednik

President Trump Arrives At Walter Reed Hospital - Washington
Foto: POOL/Abaca/PIXSELL
1/5
04.10.2020.
u 11:48

Predsjednik Donald Trump sam je izišao iz helikoptera koji ga je prevezao do vojne bolnice Walter Reed, u kojoj su se liječili i predsjednik Franjo Tuđman i ministar Gojko Šušak

Točno mjesec dana prije izbora na kojima pokušava osvojiti drugi mandat, američki predsjednik Donald Trump probudio se jučer u bolničkom krevetu, zaražen novim koronavirusom čiju je opasnost umanjivao, ali koji je sada ugrozio i njegovo zdravlje i šanse za uspjeh na predsjedničkim izborima 3. studenoga. Trump je u petak navečer po tamošnjem vremenu prebačen iz Bijele kuće helikopterom u predsjednički bolnički apartman čuvene vojne bolnice Walter Reed, u kojoj su se 1996. od različitih oblika karcinoma liječili i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i ratni ministar obrane Gojko Šušak.

Ne djeluje na virus

Trumpovi glasnogovornici tvrde da je u bolnicu otišao iz opreza te da predsjednik ima samo blago povišenu temperaturu i kašalj. No, teži simptomi COVID-a mogu se (premda i ne moraju) pojaviti u sljedećih nekoliko dana, a u tom slučaju za predsjednikovo je zdravlje bolje da mu sva medicinska skrb i oprema budu nadohvat ruke, umjesto da takav mogući razvoj događaja dočeka u Bijeloj kući.

– Predsjednik je vrlo dobro i nije mu potreban dopunski kisik. U konzultaciji sa specijalistima odlučili smo započeti terapiju remdesivirom. Predsjednik je primio prvu dozu i udobno se odmara – priopćio je predsjednikov liječnik dr. Sean Conley.

>> VIDEO Melania i Donald Trump pozitivni na koronavirus

Remdesivir je lijek razvijen za liječenje ebole, koji se nakon pojave novog koronavirusa pokazao efikasnim u ublažavanju tegoba i skraćivanju razdoblja oporavka oboljelih od COVID-a. Ali, napominje znanstvenik Ivan Đikić s kojim smo razgovarali jučer o ovoj temi, remdesivir je odobren za davanje pacijentima u kasnijoj, težoj fazi Covida-19, kad već imaju ozbiljnije respiratorne probleme, koje Trump čini se nema. Vjerojatno upravo zbog toga što je remdesivir odobren za kasnije faze, Trumpovi liječnici i glasnogovornici koriste termin “eksperimentalna terapija” kao opis onoga čemu je podvrgnut američki predsjednik u borbi protiv oboljenja od koronavirusa.

Drugi važan sastojak tog koktela je famotidin, o kojemu je znanstvenik Đikić s timom suradnika upravo završio jednu studiju, još uvijek preliminarnu i neobjavljenu, ali koja ukazuje na zaključak da famotidin ne djeluje na sam virus, nego na stanice pacijenta kao anti-histaminik. Na taj način ima pozitivan učinak na ljudski imunološki odgovora, ali ne blokira umnažanje koronavirusa, kao što to čini remdesivir.

- Ne znamo sve podatke niti znamo koje američki predsjednik ima točno simptome. Ali sa znanstvene strane mogu reći da je ovo što je iskomunicirano zaista jedna eksperimentalna koktel-terapija. Zajednički je cilj poboljšati koordinaciju pacijentovog odgovora prema virusu: remdesivir blokira replikaciju virusa dok drugi sastojci koktela djeluju na imunološki sustav pacijenta, u ovom slučaju predsjednika SAD-a, da bude bolje harmoniziran i da ne dolazi do pretjeranog ostecenja tkiva zbog upalnih procesa - kaže profesor Đikić.

Videokamere snimile su da Trump samostalno hoda od Bijele kuće do helikoptera koji ga je prevezao u bolnicu u petak. Nosio je masku preko lica i kratko mahnuo prema kamerama. Čim je poletio prema bolnici, na njegovu profilu na Twitteru objavljena je videoporuka u kojoj Trump govori kako misli da je dobro te da ide u Walter Reed jer “mora biti siguran da će sve biti u redu”.

Njegova predizborna kampanja je u stanju mirovanja. Predsjednik se dosad u kampanji otvoreno rugao Bidenu na tome što ne ide među građane, nego se zbog straha od zaraze povukao u svoj dom i šalje videoporuke. Sada je Trump u bolnici, a Biden je nastavio kampanju i u petak bio na velikom skupu u Michiganu. Biden se testirao i nalaz mu je negativan.

Rugao se Bidenu

Dva dana prije dijagnoze, Trump se u sučeljavanju rugao Bidenu.

– Ja ne nosim masku kao on. Svaki put kad ga vidite, ima masku. Može govoriti i sa 60 metara udaljenosti i svejedno ima najveću masku koju sam ikad vidio – rekao je Trump.

Njegova supruga Melania, koja je također pozitivna, nije nosila masku za lice dok je sjedila u publici u dvorani tijekom tog sučeljavanja iako je domaćin tog događaja, klinika Cleveland, tražio da svi osim predsjedničkih kandidata i moderatora rasprave moraju nositi maske.

Komentara 2

ST
Stipan
16:23 04.10.2020.

Što se hoće reći sa tim koga su u toj bolnici liječili ?

AA
aabbcc
14:20 04.10.2020.

Trump ce pobjeci iz bolnice i nemojte ga plasiti sa onima koje je bolnica lijecila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije