Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI MEDIJI

Otkriven identitet: Zviždač Trumpova razgovoru s ukrajinskim predsjednikom je zaposlenik CIA-e?

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.09.2019.
u 16:20

Američki predsjednik je u telefonskom pozivu 25. srpnja tražio od Zelenskija da pokrene istragu o Joeu Bidenu, njegovom političkom rivalu iz redova demokrata.

Zviždač čije je izvješće dovelo do istrage za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa je zaposlenik CIA-e, pišu u petak američki mediji a prenosi BBC.

Neimenovani dužnosnik je radio u Bijeloj kući, piše nekoliko američkih medija. 

Taj zviždač je kazao da su visoki dužnosnici Bijele kuće pokušali sakriti sve detalje telefonskog razgovora između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, prenosi u petak BBC. 

Trump je zahtijevao da se sazna tko je zviždaču dao informacije, rekavši da je izvor nešto slično špijunu. 

Američki predsjednik je u telefonskom pozivu 25. srpnja tražio od Zelenskija da pokrene istragu o Joeu Bidenu, njegovom političkom rivalu iz redova demokrata. 

Izvješće zviždača objavljeno u četvrtak pokazuje da transkripti tog razgovora nisu bili spremljeni u uobičajenom računalnom sustavu, nego u odvojenom, namijenjenom klasificiranim informacijama, piše BBC. 

>>OVDJE MOŽETE PROČITATI I PREUZETI TRANSKRIPT 

Trump je u razgovoru ukrajinskog kolegu tražio da istraži Bidena i njegova sina Huntera koji je radio za plinsku tvrtku u Ukrajini. 

Medijski napisi o tom razgovoru naveli su demokrate da u utorak pokrenu formalnu istragu za mogući opoziv predsjednika, optuživši ga da je tražio stranu pomoć kako bi oklevetao Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika. 

"Puno se priča o Bidenovom sinu, da je Biden zaustavio optužnicu, a mnogo ljudi želi saznati više o tome", rekao je Trump Zelenskiju, pokazuju transkripti koje je ovaj tjedan objavila Bijela kuća. 

Ukrajinski predsjednik je na konferenciji za medije nakon susreta s Trumpom na marginama Opće skupštine UN-a rekao da američki čelnik nije izvršio pritisak na njega, te da "ne želi biti uključen u demokratske izbore SAD-a". 

Zasad nema dokaza o kršenju zakona demokratskog potpredsjednika u vrijeme mandata Baracka Obame, kao ni njegovog sina.  

Predsjednica Zastupničkog doma kongresa, demokratkinja Nancy Pelosi, u petak je optužila ministra pravosuđa Williama Barra za nepoštene radnje po pitanju zviždačevog izvješća, a demokrati su ga kritizirali što se nije izuzeo iz tog predmeta. 

Trump je od Zelenskija tražio da surađuje s Barrom i njegovim osobnim odvjetnikom Rudolphom Giulijanijem. 

Pelosi je kritizirala i čelnika Nacionalne sigurnosne agencije Josepha Maguirea, koji je u četvrtak svjedočio pred obavještajnim odborom Kongresa, jer je Bijeloj kući i ministarstvu pravosuđa javio za zviždačevo izvješće. Zakon nalaže da se takve žalbe predaju Kongresu. 

"Mislim da su htjeli prikriti prikrivanje", zaključila je čelnica Zastupničkog doma. 

Komentara 24

Avatar Floyd1
Floyd1
18:49 27.09.2019.

Trump nije poceo ni jedan rat dosad, za razliku od svih svojih predhodnika. Ostalo je bla bla bla.

DU
Deleted user
20:12 27.09.2019.

Trump pobjeđuje lako za drugi mandat.

Avatar superhik74
superhik74
22:47 27.09.2019.

Hmmm...ovaj je navodno "zvizdac' ali je zato Snowden "izdajica" a oboje napravili potpuno istu stvar. Zanimljiva "logika" duboke drzave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije