Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠVERCAO ORUŽJE I DROGU

Muškarac iz BiH uhićen zbog napada u Parizu je Adis Abaz

njemačka policija
Foto: Jan Woitas/DPA/Pixsell
Autori: Goran Sudar, Hina
27.06.2019.
u 19:05

Uhićenje je rezultat istrage protiv dvojice državljana BiH kod kojih je u prtljažniku automobila pronađeno 17 ručnih bombi.

Muškarac podrijetlom iz Bosne i Hercegovine kojeg je uhitila njemačka policija pod sumnjom da je povezan s napadima islamističkih terorista u Parizu 2015. godine je Adis Abaz iz Zenice, a riječ je o osobi koja je dobro poznata pravosudnim i policijskim tijelima u BiH, objavili su lokalni mediji u toj zemlji.

Portal Faktor blizak vladajućoj Stranci demokratske akcije (SDA) pozivajući se na neimenovane izvore tvrdi da je muškarac uhićen prošli tjedan u okolici Dresdena po tjeralici koju je za njim raspisala belgijska policija upravo Abaz (39) koji u BiH već ima podeblji policijski dosje.

Prije ga je bosanskohercegovačka policija privodila zbog povezanosti s organiziranim kriminalom odnosno međunarodnim švercom oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dvije i pol godine zatvora upravo zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme.

Pripadnik kriminalne skupine

U ožujku ove godine isti je sud potvrdio optužnicu kojom Abaza tereti da je formirao i postupao kao pripadnik organizirane kriminalne skupine čiji su članovi bili i Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić. Optužnica ih tereti za međunarodni šverc drogom.

Abaz je priveden u BiH i u siječnju prošle godine zbog krijumčarenja oružja iz te zemlje prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU. Abazu je tada određen pritvor, ali je brzo ukinut te su mu određene mjere zabrane.

To je uhićenje uslijedilo nakon što je na području Slovenije policija otkrila i zaplijenila vozilo bosanskohercegovačkih registarskih oznaka posebno preinačeno za krijumčarenje robe u kojemu je otkriveno dvadesetak automatskih pušaka. Ured javnog tužitelja u Dresdenu potvrdio je da je u tom gradu uhićen čovjek koji je možda sudjelovao u terorističkim napadima u Parizu prije četiri godine.

Bez službene obavijesti

Uhićenje je rezultat istrage protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine kod kojih je u prtljažniku automobila pronađeno sedamnaest ručnih bombi.

Bombe su pronađene nakon što je njemačka carina u veljači 2019. godine kontrolirala crni Mercedes s tablicama BiH u Dresdenu. U toj akciji uhićena su dva građanina Bosne i Hercegovine. Službenici federalne policije provjerili su vozača i suvozača, državljane BiH u dobi od 28, odnosno 17 godina.

Kod jednog je pronađena određena količina narkotika, da bi potom policijski pas koji je trebao utvrditi ima li još droge u automobilu pronašao ručne bombe. Istraga koja se veže uz ova uhićenja dovela je do trećeg čovjeka koji je uhićen sredinom lipnja u Njemačkoj. Uhićeni Abaz je 20. lipnja već bio pred sudom, a sada se nalazi u pritvoru i očekuje se njegovo izručenje u Belgiju, piše Le Parisien.

Europski uhidbeni nalog izdale su belgijske vlasti zbog sumnje da postoji povezanost s napadom i masakrom u koncertnoj dvorani Bataclan u Parizu 13. studenoga 2015. Bosanskohercegovačko veleposlanstvo u Berlinu nije dobilo službenu obavijest o uhićenju njihova državljanina.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar southman
southman
12:30 27.06.2019.

Nacionalnost me jako iznenadila ! Nisam to očekivao.

GA
GandalfovBrat
12:39 27.06.2019.

mislite "bošnjak"? ili musliman, turčin, kako god se nazivaju ovaj mjesec

ME
medvedgrad
12:57 27.06.2019.

Dati mu hrvatsku putovnicu kao onom Hadzihafizbegovicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije