Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više od 90 posto

Otkriven glavni razlog zbog kojeg stranci izvan EU dolaze u Hrvatsku

Ilustracija
Foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL
1/3
29.10.2019.
u 18:49

Najveći broj prvih boravišnih dozvola izdan je u Poljskoj (20 posto od ukupnog broja), a slijede Njemačka sa 17 posto, Velika Britanija s 14 posto, Francuska i Španjolska s 8 posto...

Oko 3,2 milijuna prvih boravišnih dozvola izdano je prošle godine u Europskoj uniji ljudima koji nisu građani EU-a, objavio je prošli tjedan Eurostat. Radi se o povećanju od 0,4 posto ili 13.000 u odnosu na 2017. godinu, čime se nastavlja rastući trend zabilježen tijekom zadnje tri godine.

Glavni razlog za izdavanje ovih dozvola je obiteljski - s 28 posto. Slijede zapošljavanje s 27 posto, obrazovanje s 20 posto, a 24 posto otpada na ostale razloge.

Eurostat navodi kako se porast u odnosu na 2017. uglavnom dogodio zbog rastućeg broja prvih dozvola izdanih zbog obrazovnih razloga (porast od 21 posto ili 110.000).

Foto: Eurostat

U Hrvatskoj je lani izdano 26.307 prvih boravišnih dozvola. Zanimljivo je da ih je daleko najviše izdano zbog zaposlenja - čak 90.3 posto, po čemu je Hrvatska i prva u Europskoj uniji. Zbog obiteljskih razloga izdano je 5,9 posto dozvola, a zbog obrazovanja i ostalih razloga po 1,9 posto.

Najveći broj prvih boravišnih dozvola izdan je u Poljskoj (20 posto od ukupnog broja), a slijede Njemačka sa 17 posto, Velika Britanija s 14 posto, Francuska i Španjolska s 8 posto...

Pogledajte video o tome kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije