Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Sjajno svjetlo"

Otkriven CIA-in tajni zatvor u središtu Bukurešta

bukurest, zatvor
AFP/Pixsell
08.12.2011.
u 13:24

U zatvoru je "odsjedao" i Khalid Sheikh Mohammed, organizator napada na newyorški WTC, prije nego je 2006. prebačen u Guantanamo

U sjevernom Bukureštu, u užurbanoj rezidencijalnoj četvrti samo nekoliko minuta udaljenoj od središta glavnog rumunjskog grada, skriva se tajna koju je rumunjska vlada dugo zataškavala.

Godinama je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) koristila vladinu zgradu kodnog imena "Sjajno svjetlo" kao improvizirani zatvor za svoje najvrjednije zatočenike. U podrumu zgrade "odsjedao" je i Al-Qa'idin operativac Khalid Sheikh Mohammed, organizator napada na newyorški WTC, prije nego što je 2006. prebačen u Guantanamo. Snimke zatvora u Bukureštu možete pogledati ovdje.

Postojanje CIA-ina zatvora u Rumunjskoj i nije nova vijest, prenosi Guardian, ali njegova lokacija, sve do sada, nikad nije bila poznata. Zatvor je dio mreže takozvanih "crnih lokacija" koje je CIA vodila i kontrolirala, a neka od njih nalaze se u Tajlandu, Litvi i Poljskoj. Svi zatvori ukinuti su u svibnju 2006., a CIA-in program zatočeništva prekinut je 2009.

Za razliku od CIA-inih ustanova u Litvi, koja su poprilično neprimjetno smještena u seosko okruženje, ili onih skrivenih unutar vojnih institucija u Poljskoj, zatvor u Rumunjskoj nije bio na zabačenoj lokaciji. Bio je na toliko javnom mjestu da nitko ne bi ni posumnjao, samo nekoliko ulica od središta Bukurešta u rezidencijalnoj ulici ukrašenoj drvoredima nedaleko od prometne željezničke postaje.

Inače, zgrada u kojoj je CIA držala zatvorenike koristi se kao Nacionalni ured za povjerljive informacije poznatiji kao ORNISS koji služi za pohranjivanje povjerljivih informacija NATO-a i Europske unije. Bivši obavještajci potvrdili su da se upravo na toj lokaciji nalazio zatvor.

Visoki dužnosnik ORNISS-a Adrian Camarasan potvrdio je u jednom intervjuu da je podrum njihove zgrade najsigurnije mjesto u Rumunjskoj, ali zanijekao bilo kakvu povezanost s CAI-om.

Prema neslužbenim podacima CIA-in je zatvor otvoren u jesen 2003. nakon što je CIA odlučila napustiti lokaciju u Poljskoj. Tajno zatvaranje zatočenika u podrum zgrade u rezidencijalnoj četvrti Bukurešta bilo je relativno jednostavno. Dovoženi su kombijima, a u zgradu su ulazili na stražnji ulaz koji je vodio do zatvora.

Zatvor se sastojao od šest montažnih ćelija, a u svakoj od njih nalazio se sat i strelica koja je pokazivala prema Meki. Ćelije su bile instalirane na opruge kako bi zatočenici gubili ravnotežu i bili dezorijentirani.

CIA je odbila komentirati postojanje improviziranog zatvora u Bukureštu.

Komentara 30

Avatar Sidewinder
Sidewinder
13:45 08.12.2011.

Al - Jazeira je ovu vijest dopunila novom informacijom da strelica koje pokazuje prema Meki je bila okrenuta u krivom smjeru i to prema obližnjem uzgajalištu svinja.

Avatar Alfons_x
Alfons_x
14:40 08.12.2011.

08.12.2011. u 13:45h pravi alfaman je napisao/la: wow kakav \"inteligentan\" komentar, još uzmi tojagu na rame da budeš potpuni \"alfaman\"...... ovaj put te ne brine zaštita ljudskih prava i njihovo kršenje, ili je ovo demokratski? znam što domovinska sigurnost radii svojim građanima, pa ne smijem ni zamisliti što su radili zatvorenima ovdje.....

IP
info_punkt
17:12 08.12.2011.

zašto je zatvor tajan? pa jel ta CIA javna institucija, ili nekakva kriminalna organizacija pa da mora skrivati svoje resurse?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije