Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paleontologija

Otkriven abidosaur, nova vrsta divovskog grabežljivog dinosaura

aBIDOSAUR
pixsell
23.02.2010.
u 17:22

Paleontolog Brooks Britt sa sveučilišta Brigham Young otkrio je četiri lubanje dinosaura divovskoga tijela poput biljoždera sa zubima grabežljivca.

U “kamenolomu dinosaura”, lokalitetu bogatom nalazima ostataka pragmazova na granici država Utaha i Colorada, koje dijele šire zaštićeno područje Dinosaur National Monument, paleontolog i mineralog Brooks Britt sa sveučilišta Brigham Young otkrio je četiri lubanje dosad nove, nepoznate vrste dinosaura koju je nazvao abidosaur (lat. Abydosaurus). Duge goleme kosti, koje se proučavaju od lani, paleontolozima kažu da je ta životinja anatomski vrlo srodna drugim saurupodima, golemim i teškim biljojednim dinosaurima koji su zbog takvih proporcija morali hodati četveronoške.

Najzanimljivija je lubanja koja u mnogočemu podsjeća na biljojednog brahiosaura. Međutim, umjesto zubi koji bi drobili biljnu hranu, abidosaurove su čeljusti pune oštrih šiljatih zubi karakterističnih za grabežljivce pout tiranosaura.

Od lanjskoga otkrića kostiju te vrste, koja je živjela na prijelazu geoloških razdoblja jure u kredu, znanstvenici pokušavaju dokučiti i druge osobine i navike tih zagonetnih dinosaura. Lovci su među njima obično bili dvonožni. Na dvije su noge bili mnogo okretniji u trci za plijenom. Samo je golemi T-rex mogao biti lovac, a veličinom se približiti golemim i sporim četveronožnim biljojedima.

Kako je div tih razmjera uspijevao uloviti plijen, još je zagonetka. Profesor Brooks Britt ovih dana objavljuje o tome članak.

Komentara 1

OV
over
17:55 23.02.2010.

ovi dinosauri se sve vise mnoze.. pa toliko ih nije bilo ni u prahistoriji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije