Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborni stožer

Otkrivamo tim: Tko će voditi kampanju Grabar-Kitarović za predsjedničke izbore

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/9
25.07.2019.
u 23:12

Kolinda Grabar-Kitarović obavlja razgovore sa šefovima HDZ-ovih županijskih organizacija, a okrenula se desnije i konzervativnije usmjerenim članovima HDZ-a koji imaju stranačku bazu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, doznaje Večernji list, posljednjih dana obavlja razgovore i sastavlja svoj izborni stožer za predsjedničku utrku u koju će se formalno uključiti u rujnu.

Tražili još vremena

Već je obavila razgovore s predsjednicima HDZ-ovih županijskih organizacija, a prema našim informacijama, šef njezinog izbornog stožera trebao bi biti Ivan Anušić, osječko-baranjski župan i šef županijskog HDZ-a. Anušić je, kako doznajemo, predsjedničin izbor, a budući da dolazi iz demografski opustošene Slavonije, da je HDZ prvi put nakon niza godina u njemu dobio župana u toj županiji i da dobro kotira u desnom biračkom tijelu, to nimalo ne čudi. Predsjednica je, kako doznajemo, razgovarala i s Damirom Jelićem, karlovačkim županom i šefom tamošnje HDZ-ove organizacije, koji bi također trebao biti uključen u njezin stožer, ali tako da bude zadužen za Karlovačku županiju.

Jelić je bio šef izbornog stožera Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima 2016., međutim dojam je da se od njega distancirao nakon što je Plenković inzistirao na usvajanju Istanbulske konvencije. U svakom slučaju, Jelić nakon tih izbora u Plenkovićevu timu nije zauzeo važnije mjesto. Očito je da Kolinda Grabar-Kitarović ekipu bira među desnije i konzervativnije orijentiranim HDZ-ovcima koji imaju stranačku bazu i rezultate na terenu. Prema želji šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, budući da se ekipiranje stožera usuglašava s njim, ali izgleda da je predsjedničina ipak zadnja, dio ekipe trebao bi biti i Ivo Ivančić, direktor Veleučilišta Vern i bivši zastupnik HDZ-a.

Nije tajna da ekipa s kojom je predsjednica išla na izbore prije pet godina praktički više ne postoji, dijelom zato što je ona smijenila dio savjetnika ili su sami otišli (Radeljić, Galić...) ili više ne žele biti dio tima ili jednostavno nisu više poželjni zbog svojih afera (Milijan Brkić). S druge strane, u predsjedničinu krugu svjesni su da će se u kampanji morati “očešati” o premijera Plenkovića s kojim je nedavno postigla pakt o nenapadanju ako želi uspjeh na izborima pa ne čudi ni informacija da bi u njezinoj kampanji trebali sudjelovati i Davor Ivo Stier, Plenkovićev izazivač u stranci, te Ivan Penava, HDZ-ov gradonačelnik Vukovara kojeg je predsjednica podržala vezano uz ćirilicu u Vukovaru nakon odluke Ustavnog suda. Od Stiera i Penave, očito, očekuje se da pokušaju privući ili HDZ-ovoj kandidatkinji vratiti birače koje je HDZ izgubio na euroizborima i koji bi se sada mogli usmjeriti prema Miroslavu Škori. I Kolinda Grabar-Kitarović i Škoro praktički ciljaju na isto biračko tijelo. Stier je nedavno u intervjuu rekao da on ne može operativno biti član izbornog stožera predsjednice, ali da može sudjelovati u kampanji i održati govor na nekom od skupova. Osim toga, Stier je jasno poručio da svi u HDZ-u, bez obzira na pluralnost, moraju dati podršku Kolindi Grabar-Kitarović, čime je već stao uz nju. Ivan Penava jučer nam je potvrdio da je razgovarao s predsjednicom i stavio joj se na raspolaganje jer je njezina pobjeda cilj HDZ-a.

– Sudjelovat ću u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović onako kako ona to bude htjela – rekao nam je Penava.

Tražili još vremena

Kada se oformi izborni stožer, ministožeri formirat će se i na lokalnoj razini (županija i gradova) kako bi se HDZ-ovo članstvo i birači pokušali što više mobilizirati za predsjedničke izbore. Cilj je HDZ-ovcima i onima koji glasaju za HDZ, doznajemo, objasniti tko je Škoro, tko stoji iza Škore i koji su Škorini ciljevi, te ih pokušati uvjeriti da je Kolinda Grabar-Kitarović bolja opcija od Škore. Izvori bliski ekipi koja će raditi predsjedničinu kampanju svjesni su da se dio HDZ-ovih birača okrenuo i od Plenkovića i od predsjednice, što su pokazali i europski izbori jer je HDZ osvojio samo 22,7 posto. Suverenisti, tada predvođeni Ružom Tomašić kao kandidatkinjom za EU parlament, osvojili su čak 15 posto glasova. Ta ista ekipa sada podržava Miroslava Škoru, a glavne poruke koje šalju odnose se na to da su HDZ i SDP isto, kao i da su Zoran Milanović, Andrej Plenković te Kolinda Grabar-Kitarović potpuno isti političari. Kada se uzme u obzir da su sada protiv predsjednice i neki ljudi koji su joj bili bliski, predsjednička kampanja neće biti nimalo laka...

Komentara 134

ZO
Zovkasti
00:01 26.07.2019.

Anušić je prvo preporodio svoju općinu, a sad radi odlično u županiji. U ovom trenutku nisam siguran da ima nekoga tko je toliko toga napravio u tako malo vremena i ako joj je on u ekipi pobjeda je sigurna

Avatar berija1
berija1
00:31 26.07.2019.

Anusic, domoljub, branitelj, naj sposobniji zupan, super odabir ako je istina. Samo najbolje za nasu sadasnju i buducu predsjednicu!

PR
Princeza
23:15 25.07.2019.

Idemo predsjednice najbolja po jos jedan mandat! Hrvati su uz tebe.❤️🇭🇷👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije