Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što kažu građani?

Otkrivamo koliko su Hrvati spremni na odricanja za spas države!

'28.09.2013., Ulica M. Krleze, Varazdin, Kako zive ljudi u Hrvatskoj, Tihana, Kiril i Dimitar Drumev Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/8
30.09.2013.
u 14:05

Obrtnici: Ne ljetujemo, ne skijamo, neka štede na birokraciji. Branitelj: Žrtvovao bih povlastice ako bi i drugi to učinili.

TIHANA I DIMITAR DRUMEV: Već nam sada na doprinose i poreze ode više od pola plaće
(zaposleni roditelji iz Varaždina)

Živimo relativno dobro, ali pazimo na svaku kunu – kažu Tihana i Dimitar Drumev, mladi bračni par iz Varaždina. Dimitar (34) je inženjer strojarstva, a Tihana (29) novinarka. Oboje rade, ali novca nema na bacanje. Kada plate režije, kredit i sve tekuće troškove, malo ostane za uživanje. Imaju jedno dijete, a žive u stanu koji su si uredili u kući Tihaninih roditelja. Nisu spremni na više odricanja jer drže da i sada državi daju previše. – Pa više od pola plaće odlazi nam na poreze i doprinose – ističu.

VLADO SMOLČIĆ: Žrtvovao bih dio povlastica ako to naprave i svi drugi
(branitelj iz Vinkovaca)

Jedva imam za režije, novi si auto ne mogu priuštiti, a na moru nisam bio 15 godina. No dijela povlastica odrekao bih se ako bi to svi učinili jer jedino tada ima smisla. Reforme moraju biti pravedne, a ne da "gule" samo nas male ljude. Treba više uzimati onima koji više i imaju – ističe Vlado Smolčić (48) iz Vinkovaca koji živi od braniteljske mirovine. Zalaže se, dodaje, za smanjenje velikih plaća i mirovina onih u Saboru, Vladi, državnim tvrtkama i raznim agencijama.

MARIJANA VOJAK: Ne ljetujemo, ne skijamo... Neka štede u javnom sektoru!
(obrtnica iz Karlovca)

Mi više nemamo gdje uštedjeti. Parafiskalnih je nameta sve više i čini nam se da radimo samo za državu. Ako se rezovi moraju dogoditi, neka štede u javnom sektoru, gdje je previše zaposlenih – kaže Marijana Vojak, vlasnica obiteljskog obrta MB alati iz Karlovca. Dodaje da su se odrekli puno toga: ne ljetuju, ne skijaju, ne voze automobil koji si ne mogu priuštiti... – A najveći je problem neplaćanje, to je postao začarani krug. Tu neka država uvede reda – poručuje.

MATIJA LESKOVAR: Znam da je kriza, ali udarite po džepu onih koji imaju
(student iz Pregrade)

Matija Leskovar (21) iz Pregrade pohađa studij sigurnosti na radu u Rijeci. Troškove mu plaćaju mama i ujak, a on povremeno glumi u kazalištu. – Razumijem da se iz ove krize ne može izaći bez bolnih rezova, ali oni trebaju početi od državnih institucija. Mnoge smo reforme imali u Hrvatskoj i one su samo razočarale građane. Povećajmo poreze na nekretnine, oporezujte one koji imaju, počnimo racionalno gospodariti, uvedite reda – poručuje aktualnoj vladi.

VALENTIN VALJETIĆ: Radio bih za minimalac, ali to ne bi imalo učinka
(student iz Slavonskoga Broda)

Ukidanje domova zdravlja i škola, otkazi, smanjenje plaća i drugi bolni rezovi nisu put za izlazak iz krize – kaže Valentin Valjetić (20), student iz Slavonskog Broda. Osobno ne bi imao ništa protiv da nekoliko godina radi za minimalac ako bi to "spasilo" državu, no takve mjere, drži, jednostavno ne bi dale željeni učinak. Umjesto toga, trebalo bi postaviti jasne zahtjeve kod zapošljavanja u državnim tvrtkama, osobito za one koji kandidiraju za vodeća, direktorska i menadžerska mjesta.

DANI VARGA: Nema li novca, ne kupuje se novi automobil, eto vam moj model!
(poljoprivrednik iz Bilja)

Ako poljoprivrednik Dani Varga (43) iz Bilja nema dovoljno novca, neće kupiti novi auto. Moto je to njegove šesteročlane obitelji, a isti model, kaže, trebao bi se primijeniti i u državi. – A kod nas se troši iako se nema – ističe Baranjac koji obrađuje 400 ha zemljišta, a najveći su mu problem krediti. – Odričem se već 17 godina jer je imovina pod hipotekom pa nema mirnog sna – kaže. Dodaje da bi država trebala prodati sve što joj je u vlasništvu, osim vode i šuma, a ona ostati samo servis.

FRANJO NOVAK: Želim garanciju, ako nas ne uspiju izvući, onda neka idu
(umirovljenik iz Preloga)

Preživio sam devalvaciju, inflaciju, stabilizaciju, privrednu reformu i ne znam što još sve ne pa se nadam da ću i ovu krizu – optimističan je Franjo Novak (68), umirovljeni veterinar iz Preloga u Međimurskoj županiji. Nije za kratkoročne, vatrogasne mjere za krpanje rupa u proračunu, ali ne bježi od odricanja. – Spreman sam se žrtvovati za opće dobro, neka mi uzmu pet do deset posto mirovine, ali uz garanciju da će se država izvući iz problema. Ako ne, neka odu – poručuje.

Ivica ĐONLIĆ: Samo da mi ne diraju besplatno zdravstveno
(nezaposleni iz Zagreba)

Otkako je 2000. prestao raditi u propaloj tvornici cipela, Ivica Đonlić (60) iz Zagreba živi od onoga što može napraviti svojim rukama pa prijateljima i poznanicima pomaže u sitnim popravcima, a ni šišanje živice mu nije strano. Zapravo, objašnjava, živi na minimumu minimuma i malo je toga čega bi se mogao odreći. – Ako mi imaju još gdje uzeti, neka oni odluče što će to biti. Samo da mi ne diraju besplatno zdravstveno osiguranje – ističe Ivica.

>> Sve tri agencije za rejting poručuju Vladi: Morate početi s rezovima

>> Linić: Porez na imovinu rezerva mi je za 2014.; HNS: Ništa od toga!

>> Emil Tedeschi: Građani bi na izborima podržali bolne mjere

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije