Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra u večernjem

Otkrivamo koliko nas košta lokalna vlast

naslovnica
VL
17.04.2015.
u 22:25

Pozamašni dodatak na plaću: Dobivaju i naknade nevezane uz stanje u blagajni

Tražeći podatke o isplatama naknada vijećnicima u županijama, iznenadili smo se kad smo uočili svu šarolikost obračuna naknada koje se isplaćuju vijećnicima županijskih skupština, predsjednicima i njihovim zamjenicima te članovima i čelnicima skupštinskih radnih tijela.

Neki na taj način ostvaruju prilične dodatne honorare uz plaće za svoj redovit posao. Kriterij financijskih mogućnosti, odnosno veličine proračuna ili broja stanovnika, nije ni u kakvoj korelaciji s cijenom lokalne demokracije.

Neki su vijećnici plaćeni mjesečno, rjeđe po sjednici, a neki temeljem obaju kriterija. Tako u Splitsko-dalmatinskoj županiji vijećnici dobivaju 1400 kuna mjesečno i još 1400 po sjednici. Uglavnom je uvjet za naknade sudjelovanje sjednicama, ali ponegdje se, kao i u Saboru, ni to ne traži. Vijećnici, ali i drugi političari, uglavnom dobivaju naknade i za rad u radnim tijelima skupština, gradskih i općinskih vijeća, i to uglavnom u iznosima od 100 do 300 kuna po sjednici. Zatim, imaju pravo i na naknadu troškova prijevoza, službenog puta, dnevnica i drugih materijalnih troškova. Uzgred, treba napomenuti da se naknade dodjeljuju i za članstvo u upravama lokalnih ustanova i tvrtki.

>>Cijelu priču pročitajte u subotnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u e-izdanju Večernjeg lista

Foto: VLm

Komentara 9

TH
than
00:41 18.04.2015.

Zaradjuju toliko da obje stranke nastale raspadom komunista ne misle smanjiti lokalnu vlast. Stovise, ne otpustaju niti jedni druge, sto znaci da kod nas postoji u biti jedna stranka koja je uvijek na vlasti, ali ima dva imena. Tko to jos nije shvatio, svaka mu cast...

Avatar obrezani-hassan
obrezani-hassan
07:37 18.04.2015.

negdje sam pročitao da i šibensko kninska županija,jedna od najnerazvijenijih ima oko 50-ak vijećnika koji mjesečno dobivaju također 1400 kn naknade za sjednice županije,dok recimo međimurska županija,jedna od najrazvijenijih daje svojim vijećnicima 600 kn naknade.ovu gore navedenu županiju trebalo bi ukinitu,jer je sama sebi svrha.

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
09:41 18.04.2015.

lokalne samouprave vode se kao mafijaške organizacije, toliko o tome

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije